Energieverbruik
Waaraan je energie verbruikt
Grootte van je huishouden
Het spreekt voor zich dat een groot gezin meer energie verbruikt dan een eenpersoons huishouden. Om die reden speelt de grootte van een huishouden (vaak) de grootste rol in de hoogte van je energierekening. Daartegenover staat echter wel dat grotere huishoudens over het algemeen gemiddeld minder energie per persoon verbruiken. En dat is ook logisch, want apparaten die veel energie verbruiken, zoals de verwarming en koelkast, worden met een groter aantal personen gedeeld. Dus, hoe hoger het aantal bewoners per huishouden, hoe lager het energieverbruik per persoon.Het type woning
Daarnaast speelt het type huis waarin je woont een grote rol bij de hoogte van je energierekening. Minder groot dan bij je gasverbruik, maar ook bij je energieverbruik is dit erg relevant. Als je een grote, vrijstaande woning hebt, zal je verspreid over het huis meer apparaten hebben staan die stroom verbruiken. Onder andere daardoor is het gemiddelde stroomverbruik hoger bij vrijstaande huizen dan bij bijvoorbeeld appartementen. Als je huis goed geïsoleerd is, zullen de gemiddelde kosten voor je elektriciteitsverbruik en gasverbruik ook lager uitvallen. Omdat veel nieuwere woningen en huizen goed zijn geïsoleerd, is het gemiddeld energieverbruik hier vaak ook lager.
Elektrische apparaten
En ten slotte speelt natuurlijk ook mee wat voor soort apparaten je in huis hebt, en hoe je daarmee omgaat. Hoe vaker en hoe meer je elektronische apparaten gebruikt, hoe hoger je energiekosten zullen zijn. Maar denk ook aan het onnodig laten branden van lichten, apparaten stand-by laten staan en zelfs een stekker in het stopcontact laten zitten. Al deze gewoontes jagen je verbruik van energie omhoog.
Bereken je energieverbruik
Nu je iets meer inzicht hebt in waar al je energieverbruik naartoe gaat, vraag je je wellicht af wat jouw gemiddelde energieverbruik per jaar of per maand is. Je bent je er vast van bewust dat bepaalde apparaten meer elektriciteit verbruiken dan andere. Zo is het gemiddelde verbruik van veel oude apparaten vaak hoger dan dat van nieuwe apparaten.
Voor een besparing op je energierekening, is daarom in sommige gevallen aan te raden om je oude wasmachine of koelkast te vervangen voor een alternatief met een beter energielabel. In aanschaf kan dat duur zijn, maar onthoud dat je hiermee veel energie bespaart. Je hebt direct een lagere energierekening, en hebt daarmee binnen een paar jaar je investering terugverdiend.
Vraag jij je af welke boosdoeners verantwoordelijke zijn voor die hoge energiekosten? We hebben een lijst voor je gemaakt met de grootste energieslurpers die je in een gemiddeld huishouden tegenkomt. Ook staat erbij hoeveel energie ieder apparaat verbruikt. Ter informatie: kWh staat voor kilowattuur, wat 1.000 watt.
- Elektrische boiler: 1.800 kWh per jaar
- Vaatwasser: 305 kWh per jaar
- Verlichting: 540 kWh per jaar
- Plasmatelevisie: 420 kWh per jaar
- Een oude koelkast: 550 kWh per jaar
- Een oude vriezer: 360 kWh per jaar
Energieverbruik berekenen
Stap 1 - Bereken je gasverbruik
Stap 2 - Bereken je stroomverbruik
Tips energie besparen
Zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee is het een goed idee om je energieverbruik te verlagen. Op die manier wordt het milieu namelijk minder belast en krijg je lagere energiekosten. Er zijn altijd verschillende manieren waarop je je stroomverbruik kan verlagen. Eerder noemden we al het vervangen van apparaten, en hieronder lees je meer tips voor een lager gemiddeld energieverbruik.
Zet apparaten met een hoog energieverbruik uit
Hierbij kan je denken aan apparaten zoals een waterbed, aquarium en biertap. Deze hebben een erg hoog elektriciteitsverbruik. Dit betekent niet per se dat je er direct afscheid van moet nemen, maar bedenk je wel dat deze apparaten je stroomverbruik flink beïnvloeden. Bij apparaten zoals een biertap kun je je gemiddelde energieverbruik ook al verlagen door hem uit te zetten wanneer je hem niet gebruikt.Hang je was op
We hebben de wasdroger eerder niet genoemd, maar ook dit apparaat heeft een hoog energieverbruik. Door er vaker voor te kiezen om je was op te hangen, kun je maandelijks veel energie besparen.
Vervang je lampen
Zoals je misschien eerder al opviel, veel van ons stroomverbruik gaat naar verlichting. Kijk daarom na of je al je gloeilampen wel al hebt vervangen door led-lampen. Die hebben namelijk het laagste energieverbruik.
Haal stekkers uit het stopcontact
We denken er niet bij na, maar alle apparaten waarvan we de stekker in het stopcontact laten zitten, verbruiken energie. Ook al gebruiken we ze niet. Dat is natuurlijk zonde! Dit heet sluipverbruik en is gemakkelijk te verhelpen door er een gewoonte van de maken om de stekkers los te koppelen van apparaten die we even niet gebruiken. Denk hierbij aan je televisie, je telefoonoplader, de radio, wasmachine en ga zo maar door.