Zonnepanelen in de schaduw

Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk dat ze zoveel mogelijk zonne-energie opleveren. Hiervoor is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk zon vangen en dus zo weinig mogelijk in de schaduw liggen. Maar maakt het echt uit als je zonnepaneel toch een beetje schaduw vangt?

hero zonnepaneel

Wat doet schaduw met zonnepanelen?

Zonnepanelen werken het beste als er direct zonlicht op de panelen valt. Maar ook met diffuus licht kan een zonnepaneel elektriciteit opwekken. Diffuus licht is indirect licht. Daar is sprake van wanneer je zonnepaneel in de schaduw ligt, maar bijvoorbeeld ook wanneer het bewolkt is. Bij diffuus licht (dus ook in de schaduw) wekken de cellen daarom nog wel stroom op, maar veel minder dan anders.

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Dit houdt in dat de panelen in een serie geschakeld zijn. Dit heet een ‘string zonnepanelen’. De opbrengst van één paneel kan beïnvloedt worden door de andere panelen in de string. Een korte uitleg: de opgewekte stroom loopt van het ene zonnepaneel door het volgende paneel, en ga zo maar door. Als één zonnepaneel, bijvoorbeeld omdat hij (deels) in de schaduw ligt, geen of minder stroom kan opwekken, zullen de andere zonnepanelen in de serie ook minder stroom opleveren. De totale opbrengst van de string wordt namelijk bepaald door de zwakste schakel, oftewel het paneel dat het slechts presteert.

Op die manier beïnvloedt het beschaduwde paneel de opbrengst van meerdere panelen. Om die reden voorkom je hier liefst dat er schaduw op zonnepanelen valt, voor zover mogelijk uiteraard.

Als een deel van je dak gedurende de hele dag in de schaduw valt (permanente schaduw) is dit een goede reden om hier geen zonnepanelen te plaatsen. Als er sprake is van tijdelijke schaduw, bijvoorbeeld vanwege de stand van de zon in de vroege ochtend of avond, kan het nog wel de moeite waard zijn om daar zonnepanelen te plaatsen. Een beetje schaduw maakt niet veel uit, zolang je panelen het grootste deel van de dag maar in de zon liggen.

Oplossingen voor schaduw op zonnepanelen

Micro-omvormers

Wat kun je doen aan schaduw op een zonnepaneel?

Als er schaduw op jouw zonnepanelen valt, is dat natuurlijk heel zonde. Zonnepanelen zijn geen goedkope dingen en daarom wil je er natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement uithalen. Lees hier onder onze tips om zoveel mogelijk elektriciteit uit je panelen te halen. Deze tips zijn zowel bruikbaar op een schuin dak, als wanneer je zonnepanelen op een platte daken wilt plaatsen.

Bypass diodes plaatsen

Bypass diodes zitten standaard in de meeste zonnepanelen verwerkt, en zijn erop ontworpen om de lagere opbrengst als gevolg van schaduw op één of meerdere zonnepanelen te voorkomen. Dit doet een bypass diode door de stroom een aantal van de beschaduwde cellen te laten vermijden. Dit werkt echter niet optimaal, daarom is er vaak een extra oplossing nodig. Zie hieronder welke mogelijkheden je hebt.

Plaats minder zonnepanelen

Het is misschien niet de oplossing die je wilt horen. Maar voor een zo hoog mogelijk rendement, kun je schaduw het beste zo veel mogelijk vermijden. Ook als dat betekent dat je minder panelen aanschaft dan er op je dak passen. De opbrengst per paneel is dan namelijk beter, waardoor je je investering sneller terugverdiend hebt.

Als er door een schoorsteen, dakkapel, boom of wat dan ook permanente schaduw op je dak valt, is je beste optie om hier geen panelen te plaatsen. Onze overige oplossingen voor een extra opbrengst voor zonnepanelen in de schaduw, zullen je namelijk alleen maar meer geld kosten. En dat voor zonnepanelen die waarschijnlijk nooit hun maximale vermogen halen.

Omvormer met meerdere MPP-trackers

Gewone omvormers, ook wel ‘string omvormers’ genoemd, worden aangesloten op zonnepanelen in een serie (meerdere panelen die aan elkaar verbonden zijn). Een MPP-tracker zoekt continu naar de combinatie stroom en spanning met het hoogste rendement. Hierdoor kun je, met behulp van een omvormer met meerdere MPP-trackers, de zonnepanelen verdelen over twee strings, in plaats van dat ze allemaal in serie staan. Op die manier wordt precies díé combinatie panelen aan elkaar verbonden die op dat moment de meeste stroom doorlaten.

Het plaatsen van een omvormer met meerdere MPP-trackers is wel alleen een optie wanneer je veel zonnepanelen laat plaatsen, minimaal 12.

Micro-omvormers

Micro-omvormers worden ook wel micro-inverters genoemd. Dit is een volwaardige omvormer, maar dan kleiner. Hierdoor wordt hij gebruikt voor slechts één paneel. Micro-omvormers worden direct aan de achterkant van het zonnepaneel bevestigd. Zo heb je geen seriële schakeling en hebben de verschillende panelen er geen last van als één van hen in de schaduw valt.

Voor deze oplossing zul je meerdere micro-omvormers moeten aanschaffen. Hierdoor is dit een betere optie als je slechts een paar zonnepanelen op je dak neemt.

Power optimizers

Een optimizer zorgt er, net als een micro-omvormer, voor dat de verschillende panelen geen last hebben van elkaar schaduw. Bij power optimizers zit de MPP-tracker echter aan de achterkant van het zonnepaneel. Het omvormen van gelijkstroom naar wisselstroom gebeurt nog steeds in een centrale omvormer die in huis hangt.

Hierdoor zijn de panelen dus nog steeds in een serie geschakeld. Power optimizers zijn in veel gevallen goedkoper dan micro-omvormers, maar houd er wel rekening mee dat je hiervoor te maken hebt met een minimale lengte van een string. Voor een power optimizer heb je vaak minimaal zes panelen nodig.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoeveel levert een zonnepaneel in de schaduw?

Levert een zonnepaneel nog wel genoeg op in de schaduw?

Hoeveel stroom een zonnepaneel oplevert in de schaduw, is afhankelijk van verschillende aspecten. Zoals hoeveel procent schaduw er is en het soort zonnepaneel. Ook het gebruik van een bypass diode, de omvormer en eventuele optimizers kunnen invloed hebben op de uiteindelijke opbrengst van je beschaduwde cellen. Een zonnepanelen-installateur kan hiervan de beste inschatting maken voor jouw specifieke situatie.

Meer over zonnepanelen weten?

12 zonnepanelen

Een zonnepanelen set met 12 zonnepanelen heeft een verwachte opbrengst die hoger is dan het energieverbruik van en gemiddeld Nederlands huishouden. Als je een groot

Lees meer

Type zonnepanelen

Wat belangrijk is om te weten voor je zonnepanelen koopt, is dat er verschillende type zonnepanelen op de markt zijn. Welk type zonnepaneel je het

Lees meer

Opbrengst zonnepanelen

Hoeveel stroom kunnen zonnepanelen opwekken op je dak? Voordat je zonnepanelen laat plaatsen wil je natuurlijk weten wat de verwachte opbrengst is. Aan de hand

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes