Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Er komt een hoop op je af als je zonnepanelen wilt plaatsen, en één van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is “Welk aantal zonnepanelen geeft bij de gewenste opbrengst en optimaal rendement?” We kunnen je nu alvast vertellen, dat is afhankelijk van verschillende factoren. Lees hier alles wat je moet weten als je wilt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

hero zonnepaneel

Bereken eenvoudig hoeveel zonnepanelen nodig zijn

Het aantal benodigde zonnepanelen verschilt per huishouden en is afhankelijk van je jaarlijkse energieverbruik en het vermogen van 1 paneel in wattpiek (wp). Als je het juiste aantal zonnepanelen laat plaatsen, is dit echter een investering die zichzelf moeiteloos terugverdiend. Je energieverbruik bij je energieleverancier gaat namelijk direct omlaag, waardoor de hoogte je energierekening daalt.

Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Met onze rekentool kun je het optimale aantal zonnepanelen voor jouw dak bepalen. Vul in hoeveel stroom je verbruikt; wat je jaarlijkse stroomverbruik in kilowattuur (kWh) bedraagt en onze rekentool laat zien wat het benodigde aantal zonnepanelen is om om verbruik te dekken.

De rekentool gaat twee kanten op: door het kWh in te vullen bereken je hoeveel panelen je nodig hebt, en door een aantal zonnepanelen in te vullen bereken je hoeveel kWh aan jaarlijks energieverbruik je ermee dekt. Vul onderstaand formulier in om jouw ideale aantal zonnepanelen te berekenen.

Let op: houd er rekening mee dat dit aantal panelen mogelijk niet op je dak passen. En weet ook dat de opbrengst van je zonnepanelen per jaar minder wordt.

Overzicht vermogen per zonnepaneel

De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel is 300 Wattpiek. Vraag je je af hoeveel elektriciteit een bepaald aantal zonnepanelen kan opwekken? In het onderstaande overzicht lees je wat de maximale mogelijke opbrengst is van een bepaald aantal zonnepanelen per jaar. Houd er rekening mee: onder andere de hoeveelheid zonlicht op jouw dakoppervlak, weersomstandigheden en of je panelen (deels) in de schaduw liggen, hebben impact op de jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen. In onderstaand overzicht is rekening gehouden met de invloed van alle omstandigheden op het vermogen van de zonnepanelen.

2 zonnepanelen
  • 600 kWh
4 zonnepanelen
  • 1200 kWh
6 zonnepanelen
  • 1800 kWh
8 zonnepanelen
  • 2400 kWh
10 zonnepanelen
  • 3000 kWh
12 zonnepanelen
  • 3600 kWh
14 zonnepanelen
  • 4200 kWh
16 zonnepanelen
  • 4800 kWh
18 zonnepanelen
  • 5400 kWh
20 zonnepanelen
  • 6000 kWh

Veelgestelde vragen over het aantal zonnepanelen berekenen

Als je graag zonnepanelen op je dak wilt, zul je uiteindelijk met gespecialiseerde installateurs in gesprek moeten over hoe en wat. Zij kunnen namelijk het beste bepalen hoeveel panelen je nodig hebben, welk soort zonnepaneel dat moet zijn en hoe ze op je dakoppervlak geplaatst gaan worden. Toch snappen we als geen ander dat als je in iets groots als zonnepanelen wil investeren, je graag weet waar je aan toe bent. Daarom beantwoorden we graag al je vragen over het aantal benodigde zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 2 personen?

Voor een huishouden van twee personen raden we je aan zonnepanelen te plaatsen. Volgens Nibud bedraagt het jaarlijks stroomverbruik van een huishouden van twee personen 2.800 kWh. Dit aantal panelen dekt deze hoeveelheid energieverbruik.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor gezin van 4 personen?

Een gemiddeld huishouden met vier personen heeft een gemiddeld verbruik van 3.840 kWh per jaar, volgens Nibud. Om die reden raden wij gezinnen van vier personen aan om 12 zonnepanelen aan te schaffen om hun totale jaarlijkse stroomverbruik te dekken.

Hoeveel zonnepanelen zijn nodig voor een elektrische auto?

Het jaarlijks elektriciteitsverbruik van een elektrische auto vraagt gemiddeld om acht zonnepanelen. Hybride auto’s verbruiken minder stroom en hebben daarom gemiddeld vijf zonnepanelen per jaar nodig.

Hoeveel zonnepanelen passen er op een dak?

Hoeveel panelen er op een dak passen, verschilt uiteraard per gebouw. Echter kan je zelf vrij eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen er ongeveer op jouw dak passen. Allereerst bepaal je wat voor soort zonnepanelen je wilt en zoek je uit hoe groot die zijn. Het standaard formaat van een zonnepaneel is 1,65m bij 1m (1,65m2). Vervolgens kijk je naar de grootte van je dak. Dan is de berekening: oppervlakte dak / oppervlakte zonnepaneel.

Wil je echter exact weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Neem dan contact op met erkende installateurs. Zij berekenen exact wat jouw capaciteit is voor zonnepanelen en houden rekening met factoren zoals de hellingshoek, de optimale instraling, dakkapellen, leidingen en schoorstenen.

Hoeveel zonnepanelen zijn er minimaal nodig?

Zonnepanelen geven helaas niet altijd winst. Als je te weinig panelen laat plaatsen, heb je kans dat je met je gemiddelde jaaropbrengst je investering niet terugverdient. Daarom wil je eigenlijk altijd minimaal vijf panelen op je dak hebben. Met minder zonnepanelen wek je niet genoeg stroom op, misschien alleen in extreem zonnige jaren.

Hoeveel zonnepanelen zijn rendabel?

Als je vijf of minder zonnepanelen laat plaatsen, is het de investering waarschijnlijk niet waard. Met minder dan vijf panelen wek je namelijk niet genoeg stroom op om je investering terug te verdienen. Dit komt omdat er, naast de aanschaf van de zonnepanelen, een flink deel aan overige kosten bij komen kijken. Denk hierbij aan een gespecialiseerde installateur, installatiekosten en wat voor soort omvormer(s) je krijgt.

Hoeveel zonnepanelen mag je plaatsen?

In principe mag je je eigen dak helemaal volplaatsen met zonnepanelen. In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Slechts in enkele gevallen is het van belang dat de gemeente je toestemming geeft voor het plaatsen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat zonnepanelen niet passen bij het plaatselijke bestemmingsplan. Bij het omgevingsloket en/of de gemeente kunnen ze je alles vertellen over de eventuele restricties voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak.

Hoeveel zonnepanelen op een dakkapel?

In de meeste gevallen kun je prima zonnepanelen op een dakkapel plaatsen, maar je moet hierbij wel extra rekening houden met eventuele schaduwval op de panelen. Schaduw kan het maximale mogelijke opbrengst namelijk verkleinen. Dit betekent dat het zonnepaneel minder stroom opwekt. Als je exact wil weten hoeveel panelen je kwijt kunt bij de dakkapel, raden we je aan contact op te nemen met een gespecialiseerde installateur. Erkende installateurs kunnen namelijk de beste inschatting maken van de opbrengst van een zonnepaneel op een bepaalde plek.

Hoeveel zonnepanelen heeft Nederland nodig?

Om het jaarlijkse stroomverbruik van iedereen in Nederland te voorzien met behulp van zonnepanelen, hebben we 540 miljoen zonnepanelen nodig, volgens de NRC. Helaas hebben we in Nederland slechts 50% van het benodigde aantal geschikte daken voor deze zonnepanelen. Gelukkig zijn er meer bronnen voor duurzame energie, bronnen die meer stroom opwekken en minder plek in beslag nemen. Daarnaast moet ook gezegd worden dat de techniek en speciale software voor zonnepanelen razendsnel vooruit gaan, dus wie weet dat het allemaal verandert door toekomstige ontwikkelingen!

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Meer over zonnepanelen weten?

Kosten zonnepanelen

Als je binnenkort zonnepanelen gaat kopen, doe je er goed aan om je vooraf te verdiepen in de gemiddelde prijs van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen behoorlijk

Lees meer

Wat zijn zonnecellen

Wat zijn zonnecellen precies? Zonnecellen zijn de kleine vierkantjes op een zonnepaneel en zetten de lichtenergie om in bruikbare elektrische energie. Koop jij binnenkort zonnepanelen

Lees meer

6 zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je op je dak laat plaatsen, is een van de belangrijkste vragen die je jezelf af moet stellen als je zonne-energie wilt gaan

Lees meer

Type zonnepanelen

Wat belangrijk is om te weten voor je zonnepanelen koopt, is dat er verschillende type zonnepanelen op de markt zijn. Welk type zonnepaneel je het

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes