Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Dat houdt in dat je er veel voor betaalt, maar het ook allemaal weer terugverdiend. Een slimme investering dus. We leggen je hier uit wat de terugverdientijd van zonnepanelen is en hoe lang de teruverdientijd in jouw situatie is. 

hero zonnepaneel

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, kun je je eigen zonne-energie opwekken. Voor de aanschaf en installatie van je zonnepanelen betaal je vaak duizenden euro’s, maar omdat je energierekening er zoveel lager van wordt, verdien je dat allemaal op gegeven moment weer terug. Naast dat het milieu voordeel heeft bij jouw zonnepanelen, is het dus ook goed voor je portemonnee.

In de meeste gevallen duurt het echter wel even voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 7 tot 8 jaar. In het onderstaande overzicht lees je af wat zonnepanelen je kunnen opleveren op jaarbasis.

Voorbeeld berekening terugverdientijd

Per jaar verdien je ongeveer €600 euro aan een systeem met 10 zonnepanelen

Terugverdientijd
 • 1 jaar
 • 5 jaar
 • 10 jaar
 • 15 jaar
 • 20 jaar
 • 25 jaar
Totale rendement
 • 3.000 kWh
 • 14.500 kWh
 • 29.000 kWh
 • 43.000 kWh
 • 57.500 kWh
 • 70.000 kWh
Kosten systeem
 • € 4.000
 • € 4.100
 • € 4.200
 • € 4.300
 • € 4.400
 • € 4.500
Totale verdiensten
 • - € 3.340
 • - € 800
 • € 2.180
 • € 5160
 • € 8.250
 • € 10.900

Aantal zonnepanelen in voorbeeld terugverdientijd

In bovenstaande berekening hebben we rekening gehouden met een gemiddeld systeem van 10 zonnepanelen

Totaal kilo Watt uur over de jaren

Het rendement van zonnepanelen neemt af na een aantal jaar. Daarom stijgt het totale rendement van de kWh niet lineair. 

Kosten zonder BTW

We nemen in het overzicht de BTW niet mee. Deze zul je altijd terug krijgen. Ook hebben we rekening gehouden met wat kleine onderhoudskosten over de jaren heen. 

Totale verdiensten uitleg

De totale verdiensten tonen hoeveel er intotaal verdiend is aan het terugleveren van de stroom aan het net, minus de gemaakte kosten over die tijd. Met een prijs van 0,22 eurocent per kWh.

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen

Zelf terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Bereken je terugverdientijd

Wil jij de terugverdientijd van jouw zonnepanelen berekenen? Met de onderstaande berekening kun je het zelf uitrekenen. Wat je moet weten om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen is: de kosten zonnepanelen exclusief 21% btw (die kun je terugvragen), in kWh hoeveel stroom je totale aantal panelen je oplevert per jaar, en wat de energieprijs is op dat moment.

 1. Neem de aanschafkosten en trek de btw er vanaf (dat is het totale bedrag dat je hebt betaald gedeeld door 1,21)
 2. Vermenigvuldig de verwachtte hoeveelheid kHw aan opgewekte elektriciteit op jaarbasis met de huidige elektriciteitsprijs. Dit is je besparing op je energierekening per jaar.
 3. Deel de aanschafprijs door je jaarlijkse besparing. Het getal dat hieruit komt, is je terugverdientijd zonnepanelen in jaren.

Je moet er wel rekening mee houden dat dit maar een schatting is. Er zijn verschillende factoren voor invloed hebben op de daadwerkelijke terugverdientijd van je zonnepanelen, zoals weersomstandigheden, schommelingen in de stroomprijs en een eventuele terugloop in het vermogen van de panelen.

Rekenvoorbeeld

Je betaalt € 4.235 inclusief btw voor je zonnepanelen. Na de btw teruggave blijft hier € 3.500 euro van over. Je zonnepanelen-systeem wekt jaarlijks 3.060 kHw aan gratis stroom voor je op. Bij een stroomprijs van €0,23 per kWh levert dat je een besparing van € 704,- per jaar op. 3.500 : 704 = 4,97. In deze situatie heb je dus binnen 5 jaar je zonnepanelen terug verdiend.

Zonnepanelen terugverdienen na salderingsregeling in 2023

Salderen houdt in dat de opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt, teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. Zo kun je je groene stroom delen met anderen! Volgens de huidige regeling krijg je daarvoor een vergoeding van je energieleverancier. Dit bedrag staat veelal gelijk aan de prijs die je normaliter voor stroom betaalt.

De overheid wilt de salderingsregeling echter gaan afbouwen vanaf 2023, wat betekent dat je per jaar minder kunt terugverdienen aan het terugleveren van stroom. Tot op heden is dit echter alleen nog maar een voorstel aan de Tweede kamer, dus er kan nog van alles veranderen.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd

Eerder lieten we te zien hoe je kunt berekenen wat je zonnepanelen terugverdientijd is aan de hand van een rekenvoorbeeld. Maar helaas is de exacte opbrengst van jouw panelen niet te voorspellen. Als je stroom opwekt is de hoeveelheid opgewekte energie afhankelijk van verschillende aspecten. Hieronder lees je wat er allemaal invloed heeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. Wil je je terugverdientijd verkorten? De mogelijkheden om je zonnepanelen sneller terug te verdienen lees je hieronder.

Kosten

Als je een hoger bedrag betaalt om zonnepanelen te plaatsen, duurt het vanzelfsprekend langer voor je ze hebt terugverdiend. Om de aanschaf van je zonnepanelen iets te verlagen, kun je een btw teruggave doen. Dit scheelt je 21% van de aanschafprijs.

Verder kun je aan de kostprijs van zonnepanelen helaas niet veel te veranderen. Uiteraard kun je op zoek gaan naar goede en relevante aanbiedingen voor de plaatsing van zonnepanelen op jouw huis, maar laat dit niet ten koste gaan van de kwaliteit van de zonnepanelen. Dit kan namelijk een negatieve invloed hebben op de opbrengst en levensduur van de panelen, waardoor de terugverdientijd juist langer duurt.

Aantal zonuren

Uiteraard is de hoeveelheid zonlicht ook een grote factor in het vermogen van je zonnepanelen. Weersomstandigheden hebben hier grote invloed op, maar ook de manier hoe het zonlicht jouw paneel raakt. Om een zonnepaneel optimaal te laten werken is de hellingshoek van groot belang en moet er zo min mogelijk schaduw op vallen. Een professionele installateur kan jou informeren over de beste manier om zonnepanelen te plaatsen.

Stroomprijs

De kosten voor elektriciteit verschilt vaak enigszins per energieleverancier. Kijk dus naar de kosten die jouw leverancier berekent als je wilt uitrekenen hoelang het duurt voor je je zonnepanelen hebt terugverdiend. Als je wilt meeberekenen dat je stroom zult salderen (omdat de opbrengst aan stroom meer is dan je zelf verbruikt), moet je hier zeker naar kijken. De ene leverancier biedt namelijk niet per se dezelfde vergoeding als een andere leverancier.

En ten slotte, houd er ook rekening mee dat er schommelingen kunnen zitten in de energieprijs. Sommige jaren betalen we meer per kHw dan andere jaren.

Kwaliteit en levensduur zonnepanelen

Alle soorten zonnepanelen gaan op gegeven moment minder goed presteren. Dit betekent dat ze op jaarbasis steeds minder energie opwekken. Als je goede panelen hebt, zullen ze voor een lange tijd rendabel zijn en een lange levensduur hebben. Als je goedkopere zonnepanelen koopt van een minder goede kwaliteit, zal de opbrengst aan elektriciteit sneller achteruit gaan, en zijn de sneller aan vervanging toe. Om die reden doe je er goed aan om te investeren in monokristallijn zonnepanelen, die hebben namelijk de langste levensduur en het hoogste rendement.

Het is moeilijk voorspellen hoe snel het rendement van de zonnepanelen achteruit gaan. Over het algemeen zou de degradatie van je zonnepanelen nooit meer moeten zijn dan 0,7% per jaar.

Meer over zonnepanelen weten?

Terugleveren stroom

Met zonnepanelen kun je geld besparen, maar ook geld verdienen door stroom terug te leveren. De overtollige opgewekte stroom kun je namelijk terugleveren aan het

Lees meer

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering, daarom wil je natuurlijk wel dat ze een tijd meegaan. Er zijn verschillende type zonnepanelen, en ze hebben allemaal een

Lees meer

Zonnepanelen berekenen

Je zult in je zoektocht naar nieuwe zonnepanelen veel berekeningen moeten maken. We hebben handige tools voor je gemaakt waarbij je alles kunt berekenen wat

Lees meer

Opbrengst zonnepanelen

Hoeveel stroom kunnen zonnepanelen opwekken op je dak? Voordat je zonnepanelen laat plaatsen wil je natuurlijk weten wat de verwachte opbrengst is. Aan de hand

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes