Terugleveren stroom

Met zonnepanelen kun je geld besparen, maar ook geld verdienen door stroom terug te leveren. De overtollige opgewekte stroom kun je namelijk terugleveren aan het elektriciteitsnet, en daar krijg je een redelijke vergoeding voor terug. Dit heet salderen, en hier lees je er alles over wat je moet weten.

hero zonnepaneel

Wat is het terugleveren van stroom?

De meeste mensen die over zonnepanelen beschikken, zullen extra elektriciteit van hun energieleverancier moeten afnemen om hun jaarlijkse stroomverbruik mee te dekken. Als je een groter aantal zonnepanelen hebt, kan het echter ook voorkomen dat je meer zonnestroom opwekt dan je stroom verbruikt. Met deze opgewekte energie kun je twee dingen doen: A) opslaan en gebruiken op een later moment, of B) de stroom terugleveren aan het net zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Vanuit financieel oogpunt is het vaak een betere keuze om de stroom terug te leveren. Dit komt omdat er een redelijke terugleververgoeding tegenover jouw niet-verbruikte stroom staat, én omdat de accu’s voor opslag duurzame energie erg duur zijn.

Energie terugleveren aan de netbeheerder wordt ook wel saldering genoemd. Bij de teruglevering wordt de niet-verbruikte energie die je hebt opgewekt met je zonnepanelen terug aan het net geleverd. Veelal staat hier een terugleververgoeding tegenover, waardoor je de terugverdientijd van je zonnepanelen flink kan verkorten. Maar hoe werkt salderen precies?

Hoe werkt het terugleveren van stroom?

Het kopen zonnepanelen is een flinke investering. Je betaalt er een hoop voor om ze te laten plaatsen, maar daarna wek je wel direct je eigen zonne-energie op. Hierdoor wordt je energierekening lager, en – als je veel stroom opwekt en niet veel stroom verbruikt – wordt je overtollige energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Iedere keer als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je direct verbruikt, wordt die groene stroom automatisch gedeeld met anderen. En aan die teruggeleverde elektriciteit kun je verdienen! Je energieleverancier betaalt je namelijk voor je netto teruggeleverde stroom. Hiermee bedoelen we dat je stroomverbruik, afgenomen van het elektriciteitsnet, wordt afgetrokken van je hoeveelheid energie die je teruglevert.

Salderen en salderingsregeling

Je energieleverancier is wettelijk verplicht om je een vergoeding te geven voor de teruggeleverde energie. Dit heet de ‘salderingsregeling’. Deze vergoeding wordt verrekend met je eigen jaarlijkse stroomverbruik, zodat je energierekening nóg lager wordt, of je zelfs geld terugkrijgt van je energieleverancier.

Uiteraard betaal je wel verbruikskosten, energiebelasting en btw over je netto teruggeleverde stroom (je afgenomen stroom minus je teruggeleverde stroom). Je betaalt ook vastrecht voor de energietransport, ook als je nettoverbruik op nul staat. De vermindering energiebelasting krijg je ook altijd.

Let wel op: er komt een nieuwe regeling aan als je stroom teruglevert! De overheid wilt de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023, wat betekent dat je per jaar minder kunt terugverdienen aan teruggeleverde stroom. Tot op heden is dit echter alleen nog maar een voorstel aan de Tweede kamer, dus er kan nog van alles veranderen.

Hoeveel stroom mag je terug leveren?

Er zit een maximum aan de hoeveelheid energie die je teruglevert. Je mag jaarlijks maximaal 5000 kilowattuur (kWh) aan teruggeleverde stroom verrekenen (salderen) met je afgenomen stroom. Dit is de wettelijke grens, maar er zijn leveranciers die meer opgewekte stroom salderen. Als jij denkt dat je meer stroom opwekt met je zonnepanelen, kan het dus interessant zijn om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

Welke leverancier betaalt het meest voor teruglevering?

Hoe hoog de terugleververgoeding precies is, is afhankelijk van de huidige energieprijs en je energieleverancier. De ene energieleverancier levert niet dezelfde vergoeding als een andere energieleverancier. Wil je een optimale terugleververgoeding ontvangen? Raadpleeg dan het onderstaande overzicht.

Overzicht vergoedingen stroom terugleveren

Anode Energie: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

Budget Energie: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

DELTA Energie: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

DGB: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

easyEnergy: Het stroomtarief per kWh dat op het moment van opwekking geldt

Eneco: Het normaaltarief excl. btw

Energiedirect.nl: € 0,06

Energie VanOns: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

EnergieZero: Het kale stroomtarief zonder inkoopkosten, incl. btw

ENGIE: Het stroomtarief dat in je contract staat, incl. btw

Essent: € 0,07

FENOR: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

Greenchoice: € 0,08 voor de eerste 2000kWh na saldering, daarna het stroomtarief dat in je contract staat, excl btw.

GreenNL: Het stroomtarief dat in je contract staat, incl. btw

Huismerk Energie: Het stroomtarief dat in je contract staat, incl. btw

HVC Kringloopenergie: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

Innova Energie: Het daltarief, excl. btw

Leon Zeewolde: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

Mijndomein Energie: Het kale stroomtarief zonder inkoopkosten, incl. btw

NLE: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

om | nieuwe energie: Het stroomtarief dat in je contract staat, incl. btw

Oxxio: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

Pure Energie: € 0,0726

Qwint: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

SEPA Green Energy: Het stroomtarief dat in je contract staat, incl. btw

United Consumers: Het stroomtarief dat in je contract staat, incl. btw

VandeBron: Het stroomtarief dat in je contract staat, incl. btw

Vattenfall: € 0,07

Vrijopnaam: Het stroomtarief dat in je contract staat, excl. btw

Welkom Energie: Het daltarief dat in je contract staat incl. btw

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoeveel stroom levert een zonnepaneel op?

Hoeveel zonne-energie zonnepanelen opwekken, is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld eventuele schaduw en hoeveel de zon schijnt. Maar gemiddeld genomen kunnen we natuurlijk wel een schattig maken van hoeveel energie zonnepanelen opwekken. Één zonnepaneel heeft ongeveer 300 kWh aan stroom opgewekt in een jaar. In het onderstaande overzicht zie je terug wat je opbrengst aan opgewekte energie is per hoeveelheid zonnepanelen.

Berekening aantal zonnepanelen

2 zonnepanelen
  • 600 kWh
4 zonnepanelen
  • 1200 kWh
6 zonnepanelen
  • 1800 kWh
8 zonnepanelen
  • 2400 kWh
10 zonnepanelen
  • 3000 kWh
12 zonnepanelen
  • 3600 kWh
14 zonnepanelen
  • 4200 kWh
16 zonnepanelen
  • 4800 kWh
18 zonnepanelen
  • 5400 kWh
20 zonnepanelen
  • 6000 kWh

Meer over zonnepanelen weten?

Wat zijn zonnecellen

Wat zijn zonnecellen precies? Zonnecellen zijn de kleine vierkantjes op een zonnepaneel en zetten de lichtenergie om in bruikbare elektrische energie. Koop jij binnenkort zonnepanelen

Lees meer

6 zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je op je dak laat plaatsen, is een van de belangrijkste vragen die je jezelf af moet stellen als je zonne-energie wilt gaan

Lees meer

Zonnepanelen berekenen

Je zult in je zoektocht naar nieuwe zonnepanelen veel berekeningen moeten maken. We hebben handige tools voor je gemaakt waarbij je alles kunt berekenen wat

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes