Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering, daarom wil je natuurlijk wel dat ze een tijd meegaan. Er zijn verschillende type zonnepanelen, en ze hebben allemaal een andere levensduur. Lees hier alles wat je moet weten over de levensduur van zonnepanelen.

hero zonnepaneel

De levensduur van zonnepanelen

Als je van plan bent zonnepanelen te laten plaatsen, is het goed om te weten hoe lang ze ongeveer meegaan. Investeren in je eigen zonne-energie is niet goedkoop, daarom is het goed om te weten waar je min of meer aan toe bent kijkend naar de levensduur van de zonnepanelen en de omvormer.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Gemiddeld genomen hebben zonnepanelen een lange levensduur van 25 jaar. Na verloop van tijd zullen de zonnecellen in jouw panelen hun vermogen verliezen, en neemt de opbrengst aan stroom af. Het zal echter nog niet nodig zijn om het paneel te vervangen na, gemiddeld genomen, een levensduur van 25 jaar.

Er zijn echter ook veel zonnepanelen met een langere levensduur, tot wel 40 jaar. Ook zonnepanelen die langer meegaan wekken na 25 jaar nog steeds elektriciteit op, maar de hoeveelheid elektriciteit is minder, en daarom neemt het financiële rendement ook af. Dit kun je vaak gemakkelijk monitoren en na verloop van tijd ook terugzien aan je energierekening.

Een zonnepanelen-fabrikant garandeert meestal een levensduur van 25 jaar. Dit betekent dat je 25 jaar lang garantie hebt op het vermogen en de kwaliteit van de zonnepanelen, ook wel vermogensgarantie genoemd. Fabrikanten geven meestal een productgarantie van 10 jaar.

Welke zonnepanelen gaan het langst mee?

Omdat er verschillende zonnepanelen bestaan, gaat natuurlijk niet altijd dezelfde levensduur op. Als je zonnepanelen aanschaft van een betere kwaliteit, is de kans groter dat je van een optimale levensduur kunt genieten. Monokristallijn zonnepanelen gaan over het algemeen het langst mee, met een geschatte levensduur van 25 jaar. Monokristallijn zonnepanelen zijn tevens de meest gebruikte zonnepalen op het moment, mede omdat dit type zonnepaneel de meeste zonnestroom oplevert.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Levensduur omvormer zonnepanelen

De omvormer is het apparaat dat de invoerspanning omzet in bruikbare stroom. Dit is het onderdeel van je zonnepanelensysteem dat van tijd tot tijd moet worden vervangen. De levensduur van een omvormer verschilt per exemplaar en is grotendeels afhankelijk van de soort omvormer en de omgeving waarin hij werkt. Met goed onderhoud hebben omvormers een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar.

Teruglopend rendement zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, of van plan bent om te kopen, is het belangrijk om te weten dat de prestaties van je panelen met de jaren achteruit zullen gaan. Je zonnepanelen vervangen is dan nog (lang) niet nodig, maar ze wekken wel minder stroom op. Hoe snel de optimale werking van je zonnepanelen achteruitgaan, is afhankelijk van verschillende factoren en gaat in iedere situatie in een ander tempo. Maar gemiddeld genomen zou de degradatie van je zonnepanelen nooit meer moeten zijn dan 0,7% per jaar.

Als je nog zonnepanelen wilt aanschaffen, moet je er rekening mee houden dan veel installateurs en fabrikanten de degradatie van de panelen niet meenemen in hun berekening van het rendement en de eventuele berekening van de terugverdientijd.

Meer over zonnepanelen weten?

Vergunning zonnepanelen

Heb je voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig? In de meeste gevallen heb je geen zonnepanelen vergunning nodig, en kun je de zonnepanelen

Lees meer

8 zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je aangesloten hebt, heeft een grote invloed op de hoeveelheid stroom die je complete installatie zal opwekken. Een set van 8

Lees meer

Type zonnepanelen

Wat belangrijk is om te weten voor je zonnepanelen koopt, is dat er verschillende type zonnepanelen op de markt zijn. Welk type zonnepaneel je het

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes