Type zonnepanelen

Wat belangrijk is om te weten voor je zonnepanelen koopt, is dat er verschillende type zonnepanelen op de markt zijn. Welk type zonnepaneel je het best kunt kiezen, is afhankelijk van jouw energiebehoefte, budget en dakoppervlak. Hier lees je precies wat de verschillende type panelen zijn en hoe ze van elkaar verschillen.

hero zonnepaneel

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn van elkaar te onderscheiden door het type zonnecel. De soorten zonnepanelen die in Nederland het meest verkocht worden zijn monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen, amorf zonnepanelen (ook wel dunne film genoemd) en glas-glas. Dit zijn allemaal fotovoltaïsche zonnepanelen – ook wel pv-panelen genoemd – en zetten met behulp van fotovoltaïsche zonnecellen fotonen uit het zonlicht om in bruikbare zonne-energie.

Welk soort zonnepaneel past bij mij?

Zonnepanelen kunnen niet ontbreken bij duurzaam wonen. Momenteel worden op de Nederlandse markt monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen het meest verkocht, met monokristallijn op de eerste plaats. Dit betekent uiteraard niet dat deze zonnepanelen soorten ook de juiste keuze zijn voor jou.

Monokristallijn zonnepanelen staan bekend als betrouwbaar en winstgevend, maar andere soorten zonnepanelen kunnen je ook ook hoge opbrengst geven, en hebben zo hun eigen voordelen. Hieronder lees je hoe de verschillende soorten panelen van elkaar verschillen op een aantal eigenschappen.

Soorten
 • Monokristallijn zonnepanelen
 • Polykristallijn zonnepanelen
 • Amorfe zonnepanelen
 • Glas-glas zonnepanelen
Kosten
 • Duur
 • Goedkoper
 • Goedkoper
 • Duurst
Opbrengst
 • Zeer hoog rendement
 • Redelijk rendement
 • Laag rendement
 • Zeer hoog rendement
Voordelen
 • Geschikt voor kleine daken
 • Geschikt voor grote oppervlaktes
 • Buigzaam
 • Lange levensduur

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Verschillende soorten zonnepanelen

Nu je in grote lijnen weet hoe de soorten zonnepanelen van elkaar verschillen, kunnen we wat meer in de detail treden. Want hoe meer je erover weet, hoe beter je kunt bepalen welke soort zonnepanelen het beste past bij jou.

Heb je hierna toch nog vragen? Schroom niet om contact op te nemen met ons of om een offerte aanvraag te doen via onze website. Zo krijg je van vijf verschillende installateurs te lezen wat voor type zonnepaneel zij op jouw dak zouden plaatsen en hoeveel het gaat kosten.

Monokristallijn zonnepaneel

Monokristallijn panelen zijn momenteel het meest populair in Nederland. De zonnecellen uit mono zonnepanelen bestaan uit één kristal. Deze donkerblauwe of zwarte zonnepanelen hebben een uniforme kleur en een hogere opbrengst dan andere soorten zonnepanelen. Daar tegenover staat wel dat ze ook duurder zijn in aanschaf. Als je voor monokristallijn zonnepanelen gaat, moet je dus rekening houden met een grotere investering, maar die heb je ook sneller terugverdiend.

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijne panelen hebben zonnecellen met meerdere grove kristallen. Hierdoor lijkt een polykristallijn zonnepaneel een gebroken-scherven patroon te hebben. Tevens zijn dit meestal blauwe zonnepanelen. In aanschaf zijn polykristallijn panelen goedkoper dan monokristallijne panelen, maar de opbrengst is dan ook lager. Toch blijft het rendement van monokristallijn en polykristallijn vergelijkbaar, waardoor voor vele huishoudens met een budget de keuze toch valt op polykristallijn zonnepanelen.

Verschil monokristallijn polykristallijn

Beide soorten kristallijne panelen zijn heel geschikt voor zowel op een plat als een schuin dak. Het verschil zit vooral in de productie. Omdat polykristallijn zonnecellen bestaan uit meerdere kristallen, hebben monokristallijn zonnepanelen een hoger rendement. Wil je weten wat de beste keuze is voor jou? Neem contact op met onze erkende installateurs!

Amorf zonnepaneel

Amorfe zonnepanelen worden ook wel dunne-film zonnepanelen genoemd. Amorf silicium wordt niet gemaakt met kristallen en is hierdoor buigzaam. Dit maakt flexibele zonnepanelen die uitermate geschikt zijn onder andere voertuigen, voorgevels en zonwering. Dunnefilm zonnepanelen zijn is aanschaf relatief goedkoop, maar zijn ook het minst efficiënt in stroom opwekken. Bij de keuze voor een amorf zonnepaneel moet je daarom wel rekening houden met een lagere opbrengst.

Glas-glas zonnepaneel

Glas-glas zonnepanelen gaan langer mee dan andere zonnepanelen. Ook is er minder sprake van rendementsverlies, waardoor je langer kunt genieten van het hoge rendement. Echter krijg je dit natuurlijk niet voor niets. Dit mooie zonnepaneel staat tegenover de hoogste aanschafprijs van alle type panelen die we hier behandelen. Dit komt omdat het glas-glas zonnepaneel nog vrij nieuw is op de Nederlands markt.

Meer over zonnepanelen weten?

Zonnepanelen installateur

Ben jij op zoek naar een erkend zonnepanelen installateur? Hier ben je aan het juiste adres! Wij hebben namelijk contact met erkende installateurs van zonnepanelen

Lees meer

Vergunning zonnepanelen

Heb je voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig? In de meeste gevallen heb je geen zonnepanelen vergunning nodig, en kun je de zonnepanelen

Lees meer

16 zonnepanelen

Met een compleet pakket van 16 zonnepanelen, wek je waarschijnlijk meer zonne-energie op dan je verbruikt. Dit geeft je de mogelijkheid om stroom terug te

Lees meer

Terugleveren stroom

Met zonnepanelen kun je geld besparen, maar ook geld verdienen door stroom terug te leveren. De overtollige opgewekte stroom kun je namelijk terugleveren aan het

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes