8 zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je aangesloten hebt, heeft een grote invloed op de hoeveelheid stroom die je complete installatie zal opwekken. Een set van 8 zonnepanelen is niet groot, maar zal voor vele huishoudens al genoeg stroom opwekken om winstgevend te zijn. Lees hier alles wat je moet weten over een zonnepanelen set van 8 zonnepanelen.

hero zonnepaneel

Wat kosten 8 zonnepanelen?

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort zonnepanelen, het daktype, de omvormer (string omvormer, micro-omvormers en/of optimizers), de benodigde materialen en de kosten voor de installatie. Om die reden kunnen we helaas niet exact berekenen hoe hoog de kosten zullen zijn voor de plaatsing van 8 zonnepanelen.

Maar uiteraard kunnen we je wel een schatting geven. Wij hebben berekend dat de totaalprijs voor een complete set van 8 zonnepanelen gemiddeld 3.200 euro bedraagt. Een compleet pakket bestaat uit 8 zonnepanelen, een omvormer, bekabeling, montagemateriaal, installatie en eventuele ballast.

Tip: De factuur die je krijg van je zonnepanelen specialist, zal inclusief btw zijn. Deze btw kun je terugvragen bij de belastingdienst. Door de btw teruggave zal de uiteindelijke prijs van je zonnepanelen 21% lager liggen dan wat je betaalt aan je monteur.

Kosten 8 losse zonnepanelen

Gemiddeld genomen kosten zonnepanelen ongeveer 70% van de totaalprijs van de plaatsing. Voor een complete installatie van 8 zonnepanelen, zul je daarom ongeveer 2.240 euro kwijt zijn aan de panelen zelf.

8 zonnepanelen inclusief montage prijs

Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Om zoveel mogelijk uit je investering te halen, is het belangrijk dat je pakket gemonteerd wordt door een erkende zonnepaneel monteurs. Zij zorgen ervoor dat de verwachte opbrengst gemaximaliseerd wordt. Voor de installatie en montage van 8 zonnepanelen betaal je ongeveer 30% van de totaalprijs.

Installatiekosten

Bij de montage van je zonnepanelen, worden ze op je dak geplaatst. Bij het installeren van de zonnepanelen, sluiten de monteurs je zonnepanelen pakket ook daadwerkelijk aan op je meterkast en groepenkast zodat ze klaar zijn om gebruikt te worden.

Bij veel installateurs zit het aansluiten bij de prijs inbegrepen, maar anderen rekenen hier extra kosten voor. Heb je hier vragen over? De door jouw gekozen zonnepaneel specialist kan je hier meer over vertellen.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoeveel kWh wekken 8 zonnepanelen op?

Voor we dieper ingaan op de verwachte opbrengst van 8 zonnepanelen, willen we benoemen dat dit niet hetzelfde is als het vermogen. Het vermogen van zonnepanelen geeft aan wat het hoogst mogelijk potentieel is van een paneel onder ideale laboratoriumomstandigheden. Deze omstandigheden zijn echter niet haalbaar in het echte leven vanwege het type dak en de hellingshoek, weersomstandigheden en eventuele schaduw. Daarom berekenen we de verwachte opbrengst van panelen door het vermogen in kilowattuur te vermenigvuldigen met 0,85. Dit geeft een representatief beeld van de zonnepanelen opbrengst op een Nederlands schuin dak.

Met deze berekening komen we uit op een opbrengst van 2400 kWh per jaar voor een zonnepanelen set met 8 zonnepanelen.

Rendement

Zoals hierboven uitgelegd, is de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk van verschillende factoren, bijv. het daktype (schuin dak- of platdak montagesysteem), de hellingshoek, het type paneel, schaduw, de richting van de panelen (idealiter op het zuiden) en het aantal zonuren. Een optimizer kan de opbrengst eventueel ook nog beïnvloeden.

Ten slotte zal de opbrengst van de panelen met de tijd ook een aantal procent achteruit gaan. Wanneer de panelen verouderen, wordt het rendement van je volledige installatie lager. Veel zonnepanelen leveranciers geven daarom een jaar opbrengstgarantie op hun producten.

Terugverdientijd

De aanschaf van zonnepanelen is niet goedkoop, maar het is ook een investering. Dat houdt in dat je binnen een aantal jaar het aanschafbedrag van je zonnepanelen hebt terugverdiend. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt meestal rond de 7,5 jaar. Hierna maak je winst met je jaarlijkse opbrengst aan elektriciteit, vanwege de besparing op je energiekosten. Om die reden is investeren in zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.

Als je je zonnepanelen set graag zo snel mogelijk terugverdient, ben je misschien geneigd om voor goedkope zonnepanelen te kiezen. Dit raden we echter af. Veelal wekt een duurder paneel meer stroom op dan een goedkoper zonnepaneel. Kies daarom voor zonnepanelen met een goede prijs kwaliteit verhouding; een redelijke prijs en een hoge opbrengst.

Omdat een kleiner aantal zonnepanelen een lagere aanschafprijs heeft, ligt de terugverdientijd bij de plaatsing van 8 zonnepanelen lager dan gemiddeld. Houd rekening met een terugverdientijd van een kleine 6 jaar.

Afmeting op dak

De standaard afmeting van een zonnepaneel is 160 bij 99 centimeter, maar er zijn verschillende formaten. Afhankelijk van de grootte van het dak, zit er mogelijk een limiet aan het aantal panelen dat je erop kwijt kunt. Als je hebt gekozen voor een pakket van 8 zonnepanelen, moet je er rekening mee houden dat je minimaal 13 m2 aan geschikt dakoppervlak nodig hebt.

Meer over zonnepanelen weten?

Zwarte zonnepanelen

Over het algemeen zie je twee kleuren zonnepanelen het vaakst; zwarte en blauwe panelen. Dit verschil in kleur heeft voornamelijk te maken met het type

Lees meer

Kosten zonnepanelen

Als je binnenkort zonnepanelen gaat kopen, doe je er goed aan om je vooraf te verdiepen in de gemiddelde prijs van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen behoorlijk

Lees meer

6 zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je op je dak laat plaatsen, is een van de belangrijkste vragen die je jezelf af moet stellen als je zonne-energie wilt gaan

Lees meer

Zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is goed voor jezelf en voor de wereld. Alleen waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe zonnepanelen? We

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes