6 zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je op je dak laat plaatsen, is een van de belangrijkste vragen die je jezelf af moet stellen als je zonne-energie wilt gaan opwekken. Is het elektriciteitsverbruik van jouw huishouden maar laag? Of heb je niet zo veel ruimte op je dak? Dan is een pakket van 6 zonnepanelen de juiste keuze voor jou.

hero zonnepaneel

Wat kosten 6 zonnepanelen?

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type zonnepanelen, het daktype, de omvormer, het overige materiaal en de kosten voor de installatie. Om die reden kunnen we helaas niet exact voor je berekenen hoe hoog de kosten zullen zijn voor de plaatsing van 6 zonnepanelen op jouw dak.

Maar als je benieuwd bent, kunnen we je natuurlijk wel eens schatting geven. Wij hebben berekend dat de totaalprijs voor een complete set van 6 zonnepanelen gemiddeld 2.400 euro bedraagt. Een complete set bestaat uit 6 zonnepanelen, een omvormer, bekabeling, installatie en eventuele ballast.

De factuur die je krijg van je zonnepanelen specialist, zal inclusief btw zijn. Deze btw kun je terugvragen bij de belastingdienst. Door de btw teruggave zal de uiteindelijke prijs van je zonnepanelen 21% lager liggen dan wat je betaalt aan je monteur, wat flink scheelt!

Kosten 6 losse zonnepanelen

Gemiddeld genomen kosten zonnepanelen ongeveer 70% van de totaalprijs van de plaatsing. Voor een complete installatie van 6 zonnepanelen, zul je daarom ongeveer 1.700 kwijt zijn aan de panelen zelf.

6 zonnepanelen inclusief montage prijs

Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Om zoveel mogelijk uit je investering te halen, is het belangrijk dat je pakket gemonteerd wordt door een erkende zonnepaneel monteurs. Deze zorgen voor een zo hoog mogelijke hoeveelheid stroom opbrengst. Voor de installatie en montage van 6 zonnepanelen betaal je ongeveer 30% van de totaalprijs.

Installatiekosten

Bij de montage van je zonnepanelen, worden ze op je dak geplaatst. Bij het installeren van de zonnepanelen, sluiten de monteurs je zonnepanelen pakket ook daadwerkelijk aan op je meterkast zodat ze klaar zijn om gebruikt te worden. Veel installateurs voeren dit standaard uit, maar anderen rekenen hier extra kosten voor. Heb je hier vragen over? Vraag je zonnepaneel specialist hoe hij werkt.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoeveel kWh wekken 6 zonnepanelen op?

Voor we dieper ingaan op de verwachte opbrengst van 6 zonnepanelen, willen we benoemen dat dit niet hetzelfde is als het vermogen. Het vermogen van zonnepanelen geeft aan wat het hoogst mogelijk potentieel is van een paneel onder ideale laboratoriumomstandigheden. Deze omstandigheden zijn echter niet haalbaar in het echte leven vanwege de hellingshoek van je dak, weersomstandigheden en eventuele schaduw. Daarom berekenen we de verwachte opbrengst van panelen door het vermogen in kilowattuur te vermenigvuldigen met 0,85. Dit geeft een representatief beeld van de opbrengst van zonnepanelen op een Nederlands schuin dak.

Met deze berekening komen we uit op een opbrengst van 1800 kWh per jaar voor een pakket van 6 zonnepanelen.

Rendement

Zoals hierboven uitgelegd, is de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk van verschillende factoren, bijv. het daktype (schuin dak of platdak), de hellingshoek, het type paneel, schaduw, de richting van de panelen (idealiter op het zuiden) en het aantal zonuren.

Ten slotte zal de opbrengst van de panelen met de tijd ook een aantal procent achteruit gaan. Wanneer de panelen verouderen, wordt het rendement lager.

Terugverdientijd

De aanschaf van zonnepanelen is niet goedkoop, maar het is ook een investering. Dat houdt in dat je binnen een aantal jaar het aanschafbedrag van je zonnepanelen hebt terugverdiend. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt meestal rond de 7,5 jaar. Hierna maak je winst met je jaarlijkse opbrengst aan stroom, vanwege de besparing op je energiekosten. Om die reden is investeren in zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.

Omdat een kleiner aantal zonnepanelen een lagere aanschafprijs heeft, ligt de terugverdientijd bij de plaatsing van 6 zonnepanelen lager dan gemiddeld. Houd rekening met een terugverdientijd van een kleine 6 jaar.

Afmeting op dak

De standaard afmeting van een zonnepaneel is 160 bij 99 centimeter, maar er zijn verschillende formaten. Afhankelijk van de grootte van het dak, zit er mogelijk een limiet aan het aantal panelen dat je erop kwijt kunt. Als je hebt gekozen voor een pakket van 6 zonnepanelen, moet je er rekening mee houden dat je minimaal 10 m2 aan geschikt dakoppervlak nodig hebt.

Meer over zonnepanelen weten?

Zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is goed voor jezelf en voor de wereld. Alleen waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe zonnepanelen? We

Lees meer

Afmeting zonnepanelen

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen? Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je wilt bepalen hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen.

Lees meer

Opbrengst zonnepanelen

Hoeveel stroom kunnen zonnepanelen opwekken op je dak? Voordat je zonnepanelen laat plaatsen wil je natuurlijk weten wat de verwachte opbrengst is. Aan de hand

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes