Stroomverbruik berekenen

Bereken het stroomverbruik van je gezin en huis. We hebben een handige tool voor je samengesteld waarmee je eenvoudig en snel het stroomverbruik van jouw woning en gezin kunt berekenen. 

43993D40 D603 4B2E 80C3 618232D44C57

Over je stroomverbruik

Gemiddeld gebruikt een huishouden zo’n 2.730 kWh per jaar, wat neerkomt op een kostenpost van € 30,- per maand, maar beter is om dit te splitsen in het aantal personen dat deel is van dat huishouden. Stroomverbruik kan behoorlijk uit elkaar liggen en is naast het aantal personen in een huishouden afhankelijk van de elektrische apparaten en hoe zuinig die zijn. Een alleenstaande verbruikt gemiddeld 1.810 kWh per jaar, terwijl dat bij een huishouden van meer dan 5 personen gemiddeld 4.410 kWh is.

Jouw persoonlijke verbruik kun je berekenen met de calculator. Nu je inzicht hebt in je verbruik, kun je verder met besparen. Er zijn verschillende manieren waarop je tientallen euro’s per jaar kunt besparen. Zeker de moeite waard om eens in te duiken!

Bereken je verbruik

Stroomverbruik berekenen

Hoe bereken je stroomverbruik?

Het is belangrijk dat je je bewust bent van het gemiddelde stroomverbruik in Nederland zodat je dat kunt vergelijken met jouw persoonlijke verbruik. Zit je erboven? Dan wordt het tijd dat je eens kritisch naar je stroomverbruik kijkt om dit naar beneden te krijgen. Zit je eronder? Dan ben je op de goede weg!

Het gemiddeld stroomverbruik per huishouden ligt tegenwoordig rond de 2.730 kWh per jaar. kWh staat voor kilowattuur en is de eenheid waarin wij stroom meten. Natuurlijk kan jouw stroomverbruik hiervan afwijken. Hoeveel stroom je verbruikt per huishouden hangt namelijk af van het aantal personen waaruit dat huishouden bestaat, de elektrische apparaten die je gebruikt en hoe zuinig deze apparaten zijn. Lees hier meer over in de volgende paragrafen.

Het goede nieuws is dat we in de afgelopen tien jaar 15% minder stroom zijn gebruiken, het slechte nieuws is dat dat veel lager had kunnen zijn. Dat zullen we uitleggen.

In vergelijking met 2010 is het gemiddelde stroomverbruik per huishouden dus gedaald met 15%. Dat komt onder andere door de toenemende populariteit van zonnepanelen, maar het hangt ook sterk samen met het zuiniger worden van elektrische apparaten. Daar staat tegenover dat we deze apparaten een stuk vaker gebruiken en we hebben er ook meer. Hierdoor is de daling minder sterk dan het had kunnen zijn. Desalniettemin iets om trots op te zijn, we gaan de goede kant op. Goed om op te merken is dat jouw stroomverbruik naast de algemene factoren ook afhangt van jouw gedrag: hoe ga je met jouw apparaten om? Wil je hierop besparen? Dan kun je eens naar dit persoonsgebonden element kijken. Lees hiervoor ook de tips aan het einde van dit artikel.

Wat doen we met de stroom?

Stroom gaat zitten in de apparaten in ons huis. Apparaten die veel energie slurpen zijn de elektrische boiler (1.900 kWh per jaar), elektrische kachel (1.000 kWh), een waterbed (750 kWh), thuistap (beertender) met koeling (500 kWh), koelvries combi van meer dan 15 jaar oud (500 kWh), vaatwasser label C (420 kWh), airco (tot 430 kWh) en een kokendwater kraan (tot 280 kWh).

Dit zijn niet de apparaten die doorgaans veel gebruikt worden en het stroomverbruik zegt je wellicht niets, dus het is nuttig om ook eens naar een lijstje te kijken van apparaten die wij wat meer gebruiken en de daaraan verbonden kosten.

 1. 10 ledlampen, 3 uur per dag: € 15,-
 2. Stofzuiger, 50x per jaar: € 6,-
 3. Wasmachine, 4x per week: € 41,-
 4. Laptop, 28 uur per dag: € 8,-
 5. Desktop (zonder monitor), 29 uur per week: € 42,-
 6. TV en stereo met apparatuur, 4 uur per dag en 20 uur standby: € 25
 7. Digitale TV-ontvanger, 4 uur per dag en 20 uur standby: € 29,-
 8. Vriezer, 24 uur per dag: € 61,-
 9. Waterkoker, 390 liter per jaar: € 10,-
 10. Oven, 50 keer per jaar: € 17,-
 11. Koffiezetapparaat, 2 potten per dag: € 14,-

Tips om stroom te besparen

Vervang wat nodig is!

Heb je nog gloeilampen in huis? Dat kan eigenlijk niet meer. Vervang ze direct voor ledlampen en bespaar tot € 130,- per jaar! Wees ook bij ledlampen alert op je gebruik en laat lampen niet onnodig aanstaan.

Verder is het aan te raden alle apparaten die ouder zijn dan 20 jaar vervangen. Vervang bijvoorbeeld je 20 jaar oude koelkast en bespaar tot € 40,-. Eigenlijk kun je het beste 15 jaar aanhouden, want vooral de afgelopen jaren is er veel geïnnoveerd op dit gebied.

Hang je was op

De helft van het jaar kun je heel goed je was uithangen, ook als je een droger hebt. Dat bespaart tot € 88,- per jaar, bijna een euro per wasbeurt. Overigens is je oude wasdroger ook een hele goede om te vervangen voor een label A model.

Was bewust

Wassen op een lagere temperatuur is naast goed voor het milieu, ook heel goed voor je portemonnee. Als je op 30 graden wast, was je de helft goedkoper dan op 60 graden. Een was duurt dan wel langer zodat de was goed schoon wordt. Dat is ook waarom de eco-stand vaak langer duurt dan een regulier wasprogramma, maar dat wil niet zeggen dat dat programma minder zuinig is. Dat is zeker niet het geval. Door op lage temperaturen te wassen bespaar je zo’n € 17,- per jaar.

Zet apparaten helemaal uit

We hebben het niet door, maar ook als apparaten in de standby-stand zijn gebruiken ze stroom. Dat is natuurlijk heel simpel op te lossen door apparaten volledig uit te schakelen en de stekkers uit de stopcontacten te trekken. Als je daar niet zo goed bij kunt, dan is het verstandig om bespaarstekkers aan te schaffen. Die kun je aanbrengen tussen het apparaat en het stopcontact en zorgen ervoor dat de standby-stand volledig wordt uitgeschakeld.

Vermijd de grootste energieslurpers

De meeste hedendaagse apparaten die wij dagelijks gebruiken verbruiken niet enorm veel stroom, maar een aantal apparaten kun je beter vermijden. Eerder in het artikel hebben wij hier al voorbeelden van genoemd: de elektrische boiler, elektrische kachel, een waterbed, thuistap (beertender) met koeling, koelvries combi van meer dan 15 jaar oud, vaatwasser label C, airco en een kokendwater kraan.