16 zonnepanelen

Met een compleet pakket van 16 zonnepanelen, wek je waarschijnlijk meer zonne-energie op dan je verbruikt. Dit geeft je de mogelijkheid om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet, waardoor jouw investering niet alleen goed is voor het milieu, maar je er ook geld aan kunt verdienen. Lees hier alles wat je moet weten over een installatie van een complete set van 16 zonnepanelen.

hero zonnepaneel

Wat kosten 16 zonnepanelen?

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type zonnepanelen, het soort dak (plat of schuin dak), de omvormer, overige benodigde materialen en de kosten voor het installeren. Om die reden kunnen we helaas niet exact berekenen hoe hoog de kosten zullen zijn voor de plaatsing van 16 zonnepanelen.

Als je alsnog benieuwd bent, kunnen we natuurlijk wel een grove schatting maken. Aan de hand van eerdere installaties van verschillende erkende installateurs, hebben we berekend dat de totaalprijs voor een complete set van 16 zonnepanelen gemiddeld 6.400 euro bedraagt. Het pakket bestaat dan uit onder andere 16 zonnepanelen, een omvormer, bekabeling, installatie, montage, eventuele ballast en vaak een jaar productgarantie. De factuur die je ontvangt van je zonnepanelen specialist, zal inclusief btw zijn. Deze btw kun je terugvragen bij de belastingdienst. Door de btw teruggave zal de uiteindelijke prijs van je zonnepanelen 21% lager liggen dan wat je betaalt aan je installateur. Na de btw teruggave komt de netto investering van je zonnepanelen neer op ongeveer 5.056 euro.

Kosten 16 losse zonnepanelen

Gemiddeld genomen kosten zonnepanelen ongeveer 70% van de totaalprijs van de plaatsing. Voor alleen de 16 zonnepanelen zelf, zal je daarom ongeveer 4.480 euro moeten investeren, inclusief btw.

16 zonnepanelen inclusief montage prijs

De aanschaf van zonnepanelen is niet goedkoop. Om zoveel mogelijk uit je duurzame investering te halen, is het belangrijk dat je panelen gemonteerd worden door gecertificeerde installateurs. Zij realiseren een zo hoog mogelijke opbrengst voor een zo groot mogelijk besparing op je energiekosten. Voor de installatie en montage van 16 zonnepanelen betaal je ongeveer 30% van de totaalprijs van de installatie van je set zonnepanelen.

Installatiekosten

Bij de montage van je zonnepanelen, worden ze op je dak geplaatst. Bij het installeren van de zonnepanelen, sluiten de monteurs je zonnepanelen pakket ook daadwerkelijk aan op je meterkast en groepenkast zodat ze klaar zijn om gebruikt te worden. Bij veel installateurs zit dit bij de prijs inbegrepen, maar anderen rekenen hier extra kosten voor. Dit kun je het beste vooraf met je zonnepaneel specialist bespreken, of naar vragen in het gratis adviesgesprek.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoeveel kWh wekken 16 zonnepanelen op?

Voor we dieper ingaan op de verwachte opbrengst van 16 zonnepanelen, willen we benoemen dat dit niet hetzelfde is als het vermogen. Het vermogen van zonnepanelen geeft aan wat het hoogst mogelijk potentieel is van een paneel onder ideale laboratoriumomstandigheden. Deze omstandigheden zijn echter niet haalbaar in het echte leven vanwege de hellingshoek van je dak, weersomstandigheden en eventuele schaduw. Daarom berekenen we de verwachte opbrengst van panelen door het vermogen in kilowattuur te vermenigvuldigen met 0,85. Dit geeft een representatief beeld van de opbrengst van zonnepanelen op een Nederlands dak.

Met deze berekening komen we uit op een opbrengst van 4.800 kWh per jaar voor een pakket van 16 zonnepanelen.

Rendement

Zoals hierboven uitgelegd, is de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk van verschillende factoren, bijv. het daktype (schuin dak of plat dak), de hellingshoek, het type paneel, schaduw, de richting van de panelen en het aantal zonuren. Daarnaast kunnen aanvullingen, zoals micro-omvormers en optimizers, de opbrengst van je zonnepanelen positief beïnvloeden.

Ten slotte zal de opbrengst van de panelen met de tijd ook een aantal procent achteruit gaan. Wanneer de panelen verouderen, wordt het rendement lager.

Een paneel met een hoog vermogen, wekt naar verwachting meer stroom op dan andere zonnepanelen. Kies daarom liever voor panelen van A-kwaliteit of met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Daarbij heb je vaak ook minder last van rendementsverlies. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek, kan je zonnepaneel specialist je hierover adviseren.

Terugverdientijd

De aanschaf van zonnepanelen is niet goedkoop, maar het is ook een investering. Dat houdt in dat je binnen een aantal jaar het aanschafbedrag van je zonnepanelen hebt terugverdiend. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt meestal rond de 7,5 jaar. Hierna maak je winst met je jaarlijkse opbrengst aan stroom, vanwege de besparing op je energierekening. Om die reden is investeren in zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Voor de aankoop van 16 zonnepanelen inclusief montage, aansluiting, omvormers en andere benodigdheden, moet je rekening houden met een terugverdientijd van ongeveer 6 jaar. Dit is uiteraard afhankelijk van je eigen energieverbruik en of je energieleverancier een vergoeding geeft voor het terugleveren van stroom.

Afmeting op dak

De standaard afmeting van een zonnepaneel is 160 bij 99 centimeter, maar er zijn verschillende formaten. Afhankelijk van de grootte van het dak, zit er mogelijk een limiet aan het aantal panelen dat je erop kwijt kunt. Als je hebt gekozen voor een pakket van 16 zonnepanelen, moet je er rekening mee houden dat je minimaal 26 m2 aan geschikt dakoppervlak nodig hebt.

Meer over zonnepanelen weten?

6 zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je op je dak laat plaatsen, is een van de belangrijkste vragen die je jezelf af moet stellen als je zonne-energie wilt gaan

Lees meer

8 zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je aangesloten hebt, heeft een grote invloed op de hoeveelheid stroom die je complete installatie zal opwekken. Een set van 8

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes