Waterverbruik berekenen

Bereken het waterverbruik van je gezin en huis. We hebben een handige tool voor je samengesteld waarmee je eenvoudig en snel het waterverbruik van jouw woning en gezin kunt berekenen.

43993D40 D603 4B2E 80C3 618232D44C57

Bereken je verbruik

Waterverbruik berekenen

Hoe bereken je waterverbruik?

We verzinnen steeds nieuwe manieren om zuiniger met water om te gaan. Wasmachines die zuinig wassen, douchekoppen die water besparen en wc’s met kleinere reservoirs. We worden steeds slimmer en zuiniger. Om zelf ook bewust om te gaan met water is het belangrijk om te weten hoeveel water je verbruikt. Hoeveel dat is hangt af van het aantal personen waaruit jouw huishouden bestaat. Hoe meer personen dat zijn, hoe lager het verbruik per persoon zal zijn. Volgens het Nibud zullen huishoudens van twee personen in 2021 gemiddeld 93 m3 water verbruiken, wat per persoon uitkomt op 46,5 m3. Voor een gezin van 4 personen is dat 163 m3 en 40,75 m3 per persoon.

De volgende vraag is wat je hiervoor betaalt. Dat is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk de provincie, gemeente en regio waarin je woont. Iedere regio heeft namelijk verschillende waterleveranciers die verschillende waterprijzen en vastrecht hanteren. Lees verder in het artikel voor een uitgebreide uitleg over de kosten van water en een overzicht van de grotere waterleveranciers.

Vervolgens is het interessant om te kijken wat we doen met dat water en dan zien we dat de drie grootste waterslurpers douchen, toiletteren en wassen zijn. Dit zijn dingen waar je makkelijk op kunt besparen. Daarom sluiten we het artikel af met onmisbare tips waarmee je hier, en op andere waterslurpende activiteiten, kunt besparen.

Waar verbruiken we het water aan

Nu we weten dat we met zijn allen enorme hoeveelheden water verbruiken per jaar, is het interessant om te kijken waar we dat drinkwater voor gebruiken. Dit zijn de grootste drie waterslurpers en het gemiddelde waterverbruik per keer:

  1. Douche, 64,4 liter
  2. Toilet, 5,6 liter
  3. Wasmachine, 53,9 liter

Toiletteren lijkt niet veel water te kosten, maar gemiddeld gaan we zo’n 5 keer per dag. Als je dan kijkt naar dagelijks verbruik, staat het toilet op de tweede plek met zo’n 32,7 liter. Voor de rest hangt het er natuurlijk vooral vanaf hoe vaak je iets gebruikt. Een bad is bijvoorbeeld een enorme waterverbruiker met 112,5 liter per keer, maar niet iedereen heeft er een en zeker niet iedereen gaat er dagelijks of zelfs wekelijks in. Hierdoor is het gemiddelde dagelijkse verbruik slechts 1,6 liter. Verder zijn grote waterslurpers nog de vaatwasser (16,4 liter per keer), de wastafel (4 liter) en handwasjes, zowel kleding (40 liter) als vaat (9,2 liter).

Tips om te besparen op je waterverbruik

Er zijn vele manier om water te besparen, zeker met alle innovaties van tegenwoordig. We zijn ons er allemaal bewust van dat we minder drinkwater moeten gebruiken om zo beter voor het milieu te zorgen, maar we doen het nog niet allemaal. Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal handige en simpel uit te voeren tips.

Eco-modus

Op iedere moderne was- en vaatwasmachine zit een eco-functie. Vaak lijkt dit programma minder zuinig omdat het langer duurt, maar dat is het niet. Het heet natuurlijk niet voor niets een eco-programma. Door op dit programma te reinigen bespaar je wel degelijk water. Overigs zijn moderne was- en vaatwasmachines van zichzelf al een stuk zuiniger dan oude modellen. De eco-modus is dus een manier om nóg meer water te besparen. Als bijkomend voordeel bespaar je dan niet alleen op water, maar ook op energie.

Gebruik regenwater

Dit is een van onze favoriete tips, want behalve op drinkwater besparen, kun je natuurlijk ook het water dat gratis uit de lucht valt nuttig maken. Schaf een regenton aan en geef van het hemelwater je planten water of maak je auto ermee schoon. Door een kwartier je tuin te besproeien gebruik je bijvoorbeeld al 100 liter. Dat is gauw bespaard!

Zuiniger douchen

Het zal vast niet als een verrassing komen dat korter douchen beter is voor het milieu en water bespaart. We douchen gemiddeld 8,3 minuten, maar als je alleen al 1 minuut korter doucht, bespaar je ruim 2.200 liter per jaar! Een andere optie is een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Met behulp van deze speciale douchekop kan een gemiddeld huishouden al snel 8.500 liter water per jaar besparen!

Let op je doorspoelgedrag

Veel wc’s hebben een grote en een kleine doorspoelknop, maar een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de kleine. Dat terwijl je de helft aan water kunt besparen wanneer je de juiste knop op het juiste moment gebruikt. Daarnaast kun je er ook op letten de spoeling te onderbreken als je ziet dat er genoeg is gespoeld. Verder zijn moderne wc’s een stuk zuiniger door het kleinere reservoir. Wil je écht besparen, dan kun je overwegen je oude wc te vervangen voor een nieuwe.

Let op waterverspilling

Dat is voor de hand liggend, maar het zal je verbazen hoeveel mensen bijvoorbeeld de kraan aan laten tijdens het tandenpoetsen, of eeuwig wachten met het repareren van een lekkende kraan. Door op dit soort dingen te letten, bespaar je al snel liters water. Tijdens twee minuten tandenpoetsen spoel je bijvoorbeeld al 40 liter drinkwater door het putje… letterlijk.

Meten is weten

Bewustwording van je verbruik is de eerste stap naar besparing. Het is nu eenmaal zo dat je meer op je waterverbruik zult letten als je weet wat je verbruikt en wat je bespaart. Zo kun je er ook een uitdaging van maken. Wil je ook een tastbaar resultaat zien? Dan kun je ook bekijken hoeveel geld je hebt bespaard door je jaarrekeningen in de gaten te houden. Het is altijd prettig om aan het einde van het jaar geld terug te krijgen. En als je dan toch bezig bent, kijk ook eens hoeveel energie je verbruikt!