20 zonnepanelen

20 zonnepanelen wordt gezien als een groot zonnepanelen systeem. Met dit aantal zonnepanelen wek je mogelijk twee keer zoveel energie op als het gemiddelde huishouden in Nederland verbruikt – wat handig kan zijn als je zelf veel energie verbruikt of je wilt salderen. Wil jij zo’n grote zonnepanelen set aanschaffen? Lees hier alles wat je moet weten over een complete installatie van 20 zonnepanelen.
hero zonnepaneel

Wat kosten 20 zonnepanelen?

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type zonnepanelen, het type dak (plat of schuin dak), de omvormer, het montagesysteem en overig montagemateriaal en de kosten voor de volledige installatie. Om die reden kunnen we helaas niet exact berekenen hoe hoog de kosten zullen zijn voor de plaatsing van een compleet zonnepanelen systeem.

Uiteraard kunnen we wel een grove schatting maken. Wij hebben berekend dat de totaalprijs voor een complete set van 6 zonnepanelen gemiddeld 8.000 euro bedraagt. Het pakket bestaat dan uit onder andere 20 zonnepanelen, een omvormer, bekabeling, installatie, bevestiging, eventuele ballast en vaak een jaar productgarantie. De factuur die je ontvangt van je zonnepanelen specialist, zal inclusief btw zijn. Deze btw kun je terugvragen bij de belastingdienst. Door de btw teruggave zal de uiteindelijke prijs van je zonnepanelen 21% lager liggen dan wat je betaalt aan je installateur. Na de btw teruggave komt de netto investering van je zonnepanelen neer op ongeveer 6.320 euro.

Kosten 20 losse zonnepanelen

Gemiddeld genomen kosten zonnepanelen ongeveer 70% van de totaalprijs van de plaatsing. Voor de 20 zonnepanelen zelf, zal je daarom ongeveer 5.600 euro moeten investeren, inclusief btw. Maar de prijzen van zonnepanelen liggen erg uiteen. Zo zijn er verschillende type panelen, en is het ene merk ook goedkoper dan een ander merk. Je zonnepaneel specialist kan jou adviseren over het type paneel dat het beste op jouw dak past.

20 zonnepanelen inclusief montage prijs

De aanschaf van zonnepanelen is niet goedkoop. Om zoveel mogelijk uit je investering te halen, is het belangrijk dat je panelen gemonteerd worden door gecertificeerde installateurs. Zij kunnen garanderen dat je zonnepanelen opbrengst gemaximaliseerd wordt. Voor het aansluiten van zonnepanelen betaal je ongeveer 30% van de totaalprijs van je complete zonnepanelen set.

Installatiekosten

Bij het monteren van je zonnepanelen, worden ze op je dak geplaatst. Bij het installeren van de zonnepanelen, sluiten de monteurs je zonnepanelen pakket ook daadwerkelijk aan op je meterkast zodat ze klaar zijn om gebruikt te worden. Bij veel installateurs zit dit bij de prijs inbegrepen, maar anderen rekenen hier extra kosten voor. Dit kun je het beste vooraf met je zonnepaneel specialist bespreken, of naar vragen in het gratis adviesgesprek.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoeveel kWh wekken 20 zonnepanelen op?

Voor we dieper ingaan op de verwachte opbrengst van zonnepanelen, willen we benoemen dat dit niet hetzelfde is als het totaal vermogen. Het vermogen van zonnepanelen geeft aan wat het hoogst mogelijk potentieel is van een paneel onder ideale laboratoriumomstandigheden. Deze omstandigheden zijn echter niet haalbaar in het echte leven vanwege de hellingshoek van je dak, weersomstandigheden en eventuele schaduw. Daarom berekenen we het verwachte rendement van panelen door het vermogen in kilowattuur te vermenigvuldigen met 0,85. Dit geeft een representatief beeld van de opbrengst van zonnepanelen op een Nederlands dak.

Met deze berekening komen we uit op een rendement van 6.000 kWh per jaar voor een pakket van 20 zonnepanelen.

Rendement

Zoals hierboven uitgelegd, is de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dak (schuin dak of plat dak), de hellingshoek, het type paneel, schaduw, de richting van de panelen en het aantal zonuren. Daarnaast kunnen aanvullingen, zoals micro-omvormers en optimizers, het rendement van je zonnepanelen positief beïnvloeden.

Ten slotte zal het rendement van de panelen met de tijd ook een aantal procent achteruit gaan. Wanneer de panelen verouderen, wordt het rendement lager. Dit noemen we rendementsverlies. Als een paneel meer vermogen heeft, wekt naar verwachting meer zonne-energie op dan andere zonnepanelen. Kies daarom liever voor panelen van A-kwaliteit of met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Daarbij heb je vaak ook minder last van rendementsverlies.

Terugverdientijd

Zonnepanelen zijn niet goedkoop, maar het is wel een investering. Dat houdt in dat je binnen een aantal jaar het aanschafbedrag van je zonnepanelen hebt terugverdiend. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt meestal rond de 7,5 jaar. Hierna maak je winst met je jaarlijkse opbrengst aan elektriciteit, vanwege de besparing op je energierekening. Om die reden is investeren in zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Voor de aankoop van 20 zonnepanelen, inclusief montage, aansluiting, omvormers en andere benodigdheden, moet je rekening houden met een terugverdientijd van ongeveer 6 jaar. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw specifieke situatie; je stroomverbruik, en de vergoedingen voor het terugleveren van stroom.

Afmeting op dak

De standaard afmeting van een zonnepaneel is 160 bij 99 centimeter, maar er zijn verschillende formaten. Afhankelijk van de grootte van het dak, zit er mogelijk een limiet aan het aantal zonnepanelen dat je erop kwijt kunt. Reken daarom vooraf uit of jouw dak geschikt is voor het gewenste aantal zonnepanelen. Je berekent het oppervlakte van je dak door de lange zijde van je dak te vermenigvuldigen met de korte zijde. Langdurige schaduw, dakkapellen en schoorstenen kunnen ervoor zorgen dat je minder zonnepanelen kwijt kunt.

Als je hebt gekozen voor een compleet pakket van 20 zonnepanelen, moet je er rekening mee houden dat je minimaal 32 m2 aan geschikt dakoppervlak nodig hebt.

Meer over zonnepanelen weten?

6 zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je op je dak laat plaatsen, is een van de belangrijkste vragen die je jezelf af moet stellen als je zonne-energie wilt gaan

Lees meer

Zonnepanelen in de schaduw

Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk dat ze zoveel mogelijk zonne-energie opleveren. Hiervoor is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk zon vangen

Lees meer

Wat zijn zonnecellen

Wat zijn zonnecellen precies? Zonnecellen zijn de kleine vierkantjes op een zonnepaneel en zetten de lichtenergie om in bruikbare elektrische energie. Koop jij binnenkort zonnepanelen

Lees meer

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering, daarom wil je natuurlijk wel dat ze een tijd meegaan. Er zijn verschillende type zonnepanelen, en ze hebben allemaal een

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes