Hoe werken zonnepanelen

Voordat je zonnepanelen aanschaft, is het goed om te weten hoe een zonnepaneel stroom opwekt. Op die manier weet je precies hoe je je eigen energie opwekt, hoe je je zonnepanelen optimaal gebruikt en wat er mogelijk invloed heeft op het maximale vermogen en de maximale energieopbrengst van jouw zonnepanelen.

hero zonnepaneel

Werking van zonnepanelen

Wat is de werking van zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen zonlicht opvangen en dit omzetten in elektriciteit. Het proces waarbij er energie opgewekt wordt uit licht, heet het photovoltaïsch effect en is als sinds 1839 mogelijk. Zonnepanelen, ook wel pv systemen genoemd, gebruiken silicium (een halfgeleider). De energie van de zon kan elektronen losmaken in de halfgeleider, waardoor spanning ontstaat in de zonnecel. In een zonnepaneel zijn meerdere zonnecellen achter elkaar geschakeld, waardoor de energie door het zonnepaneel kan gaan lopen.

Hoe verbruik je de opgewekte stroom?

De opgewekte stroom kan direct gebruikt worden voor de elektrische apparaten die jij in huis hebt. Omdat je je eigen zonne-energie uit je stopcontact komt, zul je minder kwijt zijn aan energiekosten. Zonnepanelen zijn duur in aanschaf, maar met deze duurzame investering verlaag je je energierekening direct en kun je zelfs geld verdienen!

Heb je meer energie opgewekt dan je stroom nodig hebt? Dan wordt het overschot aan elektrische stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Een energieleverancier kan een vergoeding geven voor de teruglevering van zonne-energie. Hiervoor is het belangrijk dat je je stroomleverancier en netbeheerder op de hoogte stelt van het feit dat je groene stroom opgewekt door zonnepanelen wilt terugleveren. Wees je er wel van bewust dat niet iedere energieleverancier dezelfde vergoeding geeft voor de teruglevering van zonne-energie, dus verdiep je hier goed in voordat je een contract afsluit.

Wat nemen zonnepanelen op?

Zonnepanelen zijn meestal opgebouwd uit meerdere zonnecellen, dit zijn de kleinere vierkantjes die je op een zonnepaneel ziet. Alle zonnecellen in zijn met elkaar verbonden in een zonnepaneel. Deze cellen vangen de energie uit het zonlicht op en zetten dit om in stroom.

Wat gebeurt er in een zonnecel?

Voor we je uitleggen wat er precies gebeurt in een zonnecel, is het goed om te weten dat er twee soorten zonnecellen bestaan. De bekendste zijn fotovoltaïsche cellen, die met vele tegelijk wordt gemonteerd in zonnepanelen. De tweede is de foto-elektrochemische cel, welke terug te vinden is in foto-elektrochemische generatoren.

Als zonnecellen worden blootgesteld aan licht, zetten de cellen dit om in energie. Dit wordt ook wel het fotovoltaïsch proces genoemd, en bestaat uit vier stappen:

  1. De zonnecellen in het zonnepaneel worden blootgesteld aan fotonen (lichtdeeltjes) en absorberen het de energie uit het zonlicht.
  2. De elektronen uit de zonnecel worden vrijgemaakt door het licht waardoor de elektronen kunnen bewegen tussen de verschillende lagen.
  3. Door het verplaatsen van de elektronen ontstaat een constante spanning in de verbinding tussen de verschillende zonnecellen.
  4. Deze spanning wordt als elektrische stroom afgevoerd door het zonnepaneel naar de omvormer.

Hoe maakt een zonnepaneel elektriciteit?

Hoe zonnepanelen zonne-energie opvangen, is afhankelijk van het soort zonnepaneel. Fotovoltaïsche cellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Er worden zoveel mogelijk van dit type zonnecellen op een paneel geplaatst voor een maximale opbrengst. Bij foto-elektrochemische cellen wordt het licht niet omgezet in elektriciteit, maar in chemische energie. Hierdoor kan de stroom beter worden opgeslagen.

Materiaal zonnepaneel

Zonnepanelen zijn beschikbaar in verschillende soorten silicium. We leggen je graag uit wat de verschillen zijn in de werking. Zonnepanelen zijn gemaakt met monokristallijn silicium, polykristallijn silicium en amorf silicium. Hoe werken zonnepanelen met deze verschillende materialen? Je leest het hieronder.

Waar is een zonnepaneel van gemaakt?

  • Monokristallijn: panelen die hiervan gemaakt zijn, zijn relatief duur maar hebben het hoogste rendement (hoogst mogelijke opbrengst).
  • Polykristallijn: dit is goedkoper om te produceren en daarom ook goedkoper in aanschaf, maar zorgt voor minder opbrengst.
  • Amorf: in tegenstelling tot de andere opties, bestaat amorf niet uit kristallen. Zonnepanelen van dit materiaal zijn het goedkoopst, maar het rendement ligt ook een stuk lager dan bij de alternatieven.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Schaduw op een zonnepaneel

Vraag jij je af of jouw dak van zonnig genoeg is voor zonnepanelen? Of wil je weten of zonnepanelen werken in de winter in Nederland? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over zonnepanelen. Heb je meer vragen over het opwekken van je eigen zonne-energie? Schroom niet om contact op te nemen met ons of je zonnepanelen-leverancier.

Hoe erg is schaduw op een zonnepaneel?

Voor het opwekken van zonne-energie hebben je zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Schijnt de zon even niet of staat er een boom tussen de zon en jouw paneel in? Dan wek je nog steeds stroom op. Wel zal je werkelijke opbrengst lager zijn dan normaal, daarom kun je schaduw op jouw paneel het beste vermijden.

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

De opbrengst van je zonnepanelen valt iedere maand anders uit. Zonnestraling is in de zomer eenmaal sterker dan in de herfst en winter. Je panelen leveren echter nog wel stroom op in de winter, maar ze zullen het piekvermogen niet halen op bewolkte en donkere dagen.

Meer over zonnepanelen weten?

8 zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je aangesloten hebt, heeft een grote invloed op de hoeveelheid stroom die je complete installatie zal opwekken. Een set van 8

Lees meer

Besparing zonnepanelen

Als je wat ruimte voor een investering hebt en graag wilt besparen op je energierekening, kun je zonnepanelen kopen. Hiermee creëer je je eigen opgewekte

Lees meer

16 zonnepanelen

Met een compleet pakket van 16 zonnepanelen, wek je waarschijnlijk meer zonne-energie op dan je verbruikt. Dit geeft je de mogelijkheid om stroom terug te

Lees meer

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering, daarom wil je natuurlijk wel dat ze een tijd meegaan. Er zijn verschillende type zonnepanelen, en ze hebben allemaal een

Lees meer

Zonnepanelen in de schaduw

Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk dat ze zoveel mogelijk zonne-energie opleveren. Hiervoor is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk zon vangen

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes