Zonnepanelen op het oosten

Voor de opbrengst van zonnepanelen, kunnen ze het beste naar het zuiden staan. Als je dak naar het zuiden gericht is, wekken je zonnepanelen namelijk de meeste zonne-energie op. Maar dat betekent niet dat je beter geen zonnepanelen aan kunt schaffen als je een dak naar het oosten of westen staat! Zonnepanelen op het oosten en westen gericht leveren je namelijk óók een hoop energie op.

hero zonnepaneel

Zonnepanelen oosten

Voor een besparing op je energierekening, is zonnepanelen plaatsen op je dak een mooie oplossing! Op deze manier draag je namelijk een steentje bij aan de energietransitie terwijl je minder stroom hoeft af te nemen van het elektriciteitsnet. Als je een schuin dak hebt, heeft de richting van de panelen een belangrijke impact op de opbrengst van je panelen. Je kunt je zonnepanelen het beste op het zuiden richten, maar ook als je dak niet op het zuiden gericht is kunnen zonnepanelen je alsnog een hoop opleveren.

Het is geen geheim dat zonnepanelen je het hoogste rendement geven wanneer je een plat dak hebt en de zonnepanelen naar het zuiden staan gericht. Zonnepanelen op een schuin dak dat naar het zuiden staat, leveren iets minder op maar zijn vergelijkbaar.

Veel huiseigenaren denken dat hun schuine dak met een oost-west opstelling niet geschikt is voor zonnepanelen, maar dat is niet waar. Ook op een dak met een oost-west opstelling leveren je panelen voldoende elektriciteit op om winstgevend te zijn. Zonnepanelen leveren inderdaad minder elektriciteit op wanneer ze naar het oosten of westen staan, maar ze zijn absoluut nog rendabel! Onder deze omstandigheden vangen de panelen namelijk nog steeds voldoende zonlicht op om stroom mee op te wekken.

Rendement oost opstelling

Hoeveel minder stroom zonnepanelen aan de oostzijde van een dak opwekken, is moeilijk in te schatten. Specialisten schatten dat zonnepanelen op het oosten en westen, 5% – 20% minder zonnestroom opwekken dan panelen die gericht op het zuiden zijn geplaatst. Gemiddeld genomen duurt de terugverdientijd (hoe lang het duurt om de installatie- en aanschafkosten terug te verdienen) van zonnepanelen ongeveer 7 a 8 jaar. Al laat je zonnepanelen plaatsen met een oost-west opstelling, duurt dat 1 of 2 jaar langer.

De opbrengst van de zonnepanelen zal dus iets langer uitvallen, maar zonnepanelen op het oosten en westen zijn zeker nog de moeite waard. Al helemaal aangezien de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren lager zijn geworden.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Voordelen oosten plaatsing zonnepanelen

Aan de ene kant is het natuurlijk jammer dat je zonnepanelen niet zo veel opleveren als ze zouden kunnen, maar aan de andere kant brengen zonnepanelen op het oosten en westen weer andere voordelen met zich mee. Staat jouw dak naar het oosten? Hieronder leggen we je uit waarom je tóch zonnepanelen moet plaatsen.

  1. Meer zonnepanelen
  2. Je bent flexibeler
  3. Beter voor het elektriciteitsnet

Meer zonnepanelen

Als je een schuin dak het met een oost-west opstelling, kun je aan beide kanten van het dak zonnepanelen kwijt. De zon bereikt namelijk beide zijden van jouw dak. Als je meer energie op wilt wekken op je oost/west dak, kun je waarschijnlijk met gemak meer zonnepanelen laten plaatsen. Bij een schuin dak op het zuiden kan dit niet, omdat de kant naar het noorden niet genoeg oplevert.

Je bent flexibeler

Omdat je meer plek heb om zonnepanelen te plaatsen, kun je de schaduw die op je dak valt beter vermijden. Je hebt meer ruimte voor zonnepanelen, waardoor je makkelijker rekening houdt met de de schaduw van bijvoorbeeld een schoorsteen, boom of het huis van je buren. Schaduw op één zonnepaneel kan de opbrengst van al je andere panelen negatief beïnvloeden, daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk schaduw valt op jouw panelen.

Beter voor het elektriciteitsnet

Door de energietransitie krijgt het elektriciteitsnet het naar verwachting de aankomende jaren erg zwaar. Opgewekte stroom wordt volgens de salderingsregeling teruggeleverd aan het net. Wanneer zonnepanelen allemaal een andere richting op staan, wordt het overschot aan stroom niet tegelijkertijd teruggeleverd. Waarmee je overbelasting van het netwerk kan voorkomen.

Meer over zonnepanelen weten?

10 zonnepanelen

Als je zonnepanelen gaat kopen, is de hoeveelheid panelen van groot belang. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh aan stroom per jaar. Om die hoeveelheid stroom te

Lees meer

Zonnepanelen in de schaduw

Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk dat ze zoveel mogelijk zonne-energie opleveren. Hiervoor is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk zon vangen

Lees meer

Afmeting zonnepanelen

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen? Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je wilt bepalen hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen.

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes