Kosten zonnepanelen

Als je binnenkort zonnepanelen gaat kopen, doe je er goed aan om je vooraf te verdiepen in de gemiddelde prijs van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen behoorlijk duur zijn in aanschaf, maar het is ook een investering. In de meeste gevallen zal je de kosten voor je zonnepanelen binnen een aantal jaar terugverdienen. En daarna zijn je panelen winstgevend.

hero zonnepaneel

Wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent aan jouw zonnepanelen, is afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard de hoeveelheid panelen je neemt, maar ook het type zonnepanelen, de omvormer en de kosten voor de installatie. Ook of je een plat of schuin dak hebt, maakt vaak een verschil in het totale kostenplaatje. Gemiddeld genomen zal ongeveer 70% van de totale prijs van je zonnepanelen zitten in de benodigde materialen, en 30% in de arbeid.

De zonnepanelen prijzen zijn flink gedaald over de afgelopen jaren. Het lijkt niet lang geleden dat de prijzen van zonnepanelen onbetaalbaar waren voor een gemiddeld huishouden. En nu is investeren in je eigen stroom voor velen haalbaar en zelfs voordelig. Want je bespaart energiekosten met opgewekte stroom. 

Hieronder lees je waar je qua kosten allemaal rekening mee moet houden als je nieuwe zonnepanelen laat plaatsen.

Overzicht van kosten

Type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen waaruit je kunt kiezen. Als je zonnepanelen wilt met een maximale opbrengst, zullen de kosten van zonnepanelen ook hoger liggen. Wij raden echter wel aan om te gaan voor a-kwaliteit zonnepanelen. Ja, je betaalt hier iets meer voor in aanschaf, maar door de grote besparing op je energiekosten heb je ook zo snel mogelijk je zonnepanelen terugverdient. Gemiddeld genomen kost een zonnepaneel tussen de 120 en 200 euro.

Omvormer

Een omvormer is essentieel bij je zonnepanelen installatie. Dit is een elektronisch apparaat dat de invoerspanning naar een andere spanning kan omvormen of elektrische energie kan omvormen in energie van een andere frequentie. De kosten van een omvormer kunnen erg uiteen lopen. Sommige omvormers kosten slechts 500 euro, terwijl je voor een andere omvormer 10 keer zoveel neerlegt.

Plaatsing en installatie van zonnepanelen

De exacte kosten voor de installatie van zonnepanelen verschilt per aanbieder. Om erachter te komen welke zonnepaneel specialist jou de beste deal geeft, kun je vaak vrijblijvend bij verschillende aanbieders een zonnepanelen offerte aanvragen aan de hand van je adres. Zij geven je dan het totale kostenplaatje inclusief omvormer en installatie, zo kan jij op je gemak verschillende offertes voor zonnepanelen vergelijken totdat jij jóúw zonnepaneel specialist gevonden hebt!

Aantal zonnepanelen

Je zonnepanelen kosten én opbrengst hangen uiteraard sterk af van het aantal panelen dat je op je dak laat installeren. Zowel de kosten als de opbrengst van zonnepanelen zullen stijgen naarmate je er meer aanschaft. Omdat je naast de zonnepanelen kosten apart betaalt voor de uren dat de zonnepaneel specialisten bezig zijn met de technische inspectie en installatie, ben je vaak relatief goedkoper uit als je meerdere zonnepanelen tegelijkertijd laat plaatsen. Indien je later extra zonnepanelen wilt aanschaffen, moet je namelijk opnieuw betalen voor een inspectie.

Houd er wel rekening mee dat je niet altijd heel je dak kunt volplaatsen met zonnepanelen. Wanneer ze een groot deel van de dag in de schaduw liggen of naar het noorden staan gericht, leveren zonnepanelen een veel lagere hoeveelheid stroom op. Je zonnepaneel specialist kan je hierover verder informeren.

Bonusstip: In de meeste gevallen is de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen pas winstgevend als je vijf of meer zonnepanelen laat plaatsen.

Onderhoud

Net zoals de meeste huishoudelijke apparaten, hebben zonnepanelen onderhoud nodig. Op jaarbasis zul je hier tussen de 100 en 200 euro aan kwijt zijn, maar dat is afhankelijk van je eigen voorkeur. Eens in de zoveel tijd is het nodig om je panelen te laten controleren en eventueel te reinigen. Een set zonnepanelen gaat zo’n 25 jaar mee, dus die hoef je niet zo snel te vervangen. Maar omvormers hebben een kortere levensduur. Deze zul je na 10 tot 15 jaar moeten vervangen.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Btw teruggave

Landelijk krijg je geen subsidie voor je zonnepanelen, maar als je als particulier zonnepanelen hebt laten plaatsen, krijg je wel de btw over je zonnepanelen terug. Dit gaat om 21% op de aankoop en installatie van je zonnepanelen. Praktijk voorbeeld: Je betaalt 5000 euro inclusief btw voor de aankoop en installatie van je zonnepanelen. Exclusief btw is dat 3950 euro. Je krijgt dan 1050 euro terug van de Belastingdienst.

Voor de btw teruggave van je zonnepanelen is het van belang dat de factuur van je panelen op dezelfde naam staat als je energiecontract.

Terugverdientijd

Zonnepanelen zijn een investering. Dat houdt in dat je de prijs zonnepanelen uiteindelijk weer terugverdiend en zelfs winst kunt maken. Dit komt omdat het opwekken van je eigen stroom je een flinke besparing op je energierekening kan opleveren. De terugverdientijd van zonnepanelen duurt gemiddeld 7 tot 8 jaar.

Salderingsregeling

Als je zonnepanelen opbrengst hoger is dan de hoeveelheid stroom die je meteen gebruikt, kun je het overschot aan zonne-energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Volgens de huidige salderingsregeling geeft je energieleverancier je hiervoor een terugleververgoeding, waardoor je sneller je investering terug hebt verdiend.

Terugleververgoeding

Hoe hoog de vergoeding is voor het terugleveren van stroom is afhankelijk van je energieleverancier. Als je zeker denkt we weten dat je meer zonne-energie zal opwekken dat je gaat verbruiken, kan het verstandig zijn om van leverancier te veranderen.

Meer over zonnepanelen weten?

8 zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je aangesloten hebt, heeft een grote invloed op de hoeveelheid stroom die je complete installatie zal opwekken. Een set van 8

Lees meer

12 zonnepanelen

Een zonnepanelen set met 12 zonnepanelen heeft een verwachte opbrengst die hoger is dan het energieverbruik van en gemiddeld Nederlands huishouden. Als je een groot

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes