10 zonnepanelen

Als je zonnepanelen gaat kopen, is de hoeveelheid panelen van groot belang. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh aan stroom per jaar. Om die hoeveelheid stroom te dekken, heb je ongeveer 10 zonnepanelen nodig. Met de opgewekte stroom bespaar je op je energierekening. Daarom is de aanschaf van zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.

hero zonnepaneel

Wat kosten 10 zonnepanelen?

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type zonnepanelen, het daktype, de omvormer, overige benodigde materialen en de kosten voor het installeren. Om die reden kunnen we helaas niet exact berekenen hoe hoog de kosten zullen zijn voor het laten plaatsen van 10 zonnepanelen.

Uiteraard kunnen we wel een schatting maken. Wij hebben berekend dat de aanschafprijs voor een complete set van 10 zonnepanelen gemiddeld 4.000 euro bedraagt. De set bestaat uit 10 zonnepanelen, een omvormer, bekabeling, installatie en eventuele ballast. Extra kosten voor bijvoorbeeld micro-omvormers of optimizers zijn niet meegerekend.

De factuur die je krijg van je zonnepanelen specialist, zal inclusief btw zijn. Deze btw kun je terugvragen bij de belastingdienst. Door de btw teruggave zal de uiteindelijke prijs van je zonnepanelen 21% lager liggen dan wat je betaalt aan je monteur. Je netto investering bedraagt daarom slechts rond de 3.160 euro.

Kosten 10 losse zonnepanelen

Gemiddeld genomen kosten zonnepanelen ongeveer 70% van de aanschafprijs van de volledige installatie. Voor enkel de 10 zonnepanelen, zul je daarom ongeveer 2.800 euro inclusief btw betalen.

10 zonnepanelen inclusief montage prijs

Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Om zoveel mogelijk uit je investering te halen, is het belangrijk dat je pakket gemonteerd wordt door een erkende zonnepaneel monteurs. Zij kunnen vaak een hoger rendement garanderen. Voor de installatie en montage van 10 zonnepanelen betaal je ongeveer 30% van de totaalprijs.

Installatiekosten

Bij de montage van je zonnepanelen, worden de panelen op je dak geplaatst. Bij het installeren van de zonnepanelen, sluiten de monteurs je zonnepanelen ook daadwerkelijk aan op je groepenkast én meterkast zodat ze klaar zijn om gebruikt te worden. Bij veel monteurs zit dit bij de prijs inbegrepen, maar anderen rekenen hier bijkomende kosten voor. Vraag je zonnepaneel specialist hoe hij te werk gaat.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoeveel kWh wekken 10 zonnepanelen op?

Voor we dieper ingaan op de verwachte opbrengst van 10 zonnepanelen, willen we benoemen dat dit niet hetzelfde is als het vermogen. Het vermogen van zonnepanelen geeft aan wat de hoogst mogelijke stroomopbrengst is van een paneel onder ideale laboratoriumomstandigheden. Deze omstandigheden zijn echter niet haalbaar in het echte leven. Diverse factoren, zoals de hellingshoek van je dak, weersomstandigheden en eventuele schaduw, zullen de gemiddelde opbrengst van jouw panelen iets omlaag halen. Daarom berekenen we de verwachte opbrengst van panelen door het vermogen in kilowattuur te vermenigvuldigen met 0,85. Dit geeft een representatief beeld van de energieopbrengst van zonnepanelen op een Nederlands schuin dak.

Met deze berekening komen we uit op een jaarlijkse opbrengst van 2.550 kWh voor een pakket van 10 zonnepanelen.

Rendement

Zoals hierboven uitgelegd, is de zonnepanelen opbrengst afhankelijk van verschillende factoren, zoals het daktype, de hellingshoek, het type paneel, schaduw, de richting van de panelen en het aantal zonuren. Daarnaast kunnen aanvullingen, zoals micro-omvormers en optimizers, de opbrengst van je zonnepanelen positief beïnvloeden.

Ten slotte zal de opbrengst van de panelen met de tijd ook een aantal procent achteruit gaan. Naarmate de panelen verouderen, krijgen ze een minder hoog rendement.

Terugverdientijd

De aanschaf van zonnepanelen is niet goedkoop, maar het is ook een investering. Dat houdt in dat je binnen een aantal jaar het aanschafbedrag van je zonnepanelen hebt terugverdiend. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld rond de 7,5 jaar. Hierna maak je winst met je jaarlijkse opbrengst aan stroom, vanwege de besparing op je energiekosten.

De opgewekte elektriciteit die jouw huishouden niet direct verbruikt wordt vaak automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, dit noemen we terugleveren of salderen. Als jouw energieleverancier meedoet aan de salderingsregeling, krijg je van hen een vergoeding voor de teruggeleverde zonne-energie. Zo kunnen zonnepanelen zorgen voor je eigen energie én extra inkomen.

Als je 10 zonnepanelen aanschaft, heb je de zonnepanelen prijs gemiddeld binnen 6 jaar terugverdiend.

Afmeting op dak

De standaard afmeting van een zonnepaneel is 160 bij 99 centimeter, maar er zijn verschillende formaten. Afhankelijk van de grootte van het dak, zit er mogelijk een limiet aan het aantal panelen dat je erop kwijt kunt. Als je hebt gekozen voor een pakket van 10 zonnepanelen, moet je er rekening mee houden dat je minimaal 16 m2 aan geschikt dakoppervlak nodig hebt.

Meer over zonnepanelen weten?

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering, daarom wil je natuurlijk wel dat ze een tijd meegaan. Er zijn verschillende type zonnepanelen, en ze hebben allemaal een

Lees meer

Terugleveren stroom

Met zonnepanelen kun je geld besparen, maar ook geld verdienen door stroom terug te leveren. De overtollige opgewekte stroom kun je namelijk terugleveren aan het

Lees meer

Afmeting zonnepanelen

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen? Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je wilt bepalen hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen.

Lees meer

10 zonnepanelen

Als je zonnepanelen gaat kopen, is de hoeveelheid panelen van groot belang. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh aan stroom per jaar. Om die hoeveelheid stroom te

Lees meer

Vergunning zonnepanelen

Heb je voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig? In de meeste gevallen heb je geen zonnepanelen vergunning nodig, en kun je de zonnepanelen

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes