Btw terugvragen zonnepanelen

Als je als particulier voor het eerst zonnepanelen plaatst, kun je daarvoor de betaalde btw terugvragen bij de Belastingdienst. Dit gaat om 21% van het totaalbedrag dat je hebt betaald voor de aanschaf en installatie van je zonnepanelen. Lees hier alles wat je moet weten over de btw teruggave voor de aanschaf van zonnepanelen.

hero zonnepaneel

Btw terugvragen na kopen van zonnepanelen

Omdat de overheid graag wilt dat meer mensen investeren in het opwekken van hun eigen duurzame stroom, kun je de btw op de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terugvragen. Aangezien het plaatsen van zonnepanelen niet goedkoop is, scheelt dit een hoop geld voor vele huishoudens. De btw teruggave maakt het voor het grotere groep mensen mogelijk om te investeren in zonnepanelen en zelf-opgewekte stroom.

Hoeveel btw is dit per zonnepanelen systeem?

De btw op zonnepanelen bedraagt 21% van de kosten voor de aanschaf en installatie van de nieuwe zonnepanelen. Het btw bedrag staat apart berekend op de factuur van je zonnepanelen.

Waar moet je rekening mee houden bij het terugvragen van btw?

Er zijn een aantal zaken van groot belang als je de btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen wilt terugvragen. In de onderstaande punten lees je precies waar je rekening mee moet houden bij het terugvragen van je btw zonnepanelen.

 1. Uiterlijk 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de panelen geplaatst hebt, mag de btw teruggevraagd worden. Als je langer wacht, riskeer je een boete.
 2. Zorg ervoor dat het contract van je energieleverancier op dezelfde naam staat als de factuur van je zonnepanelen. Anders kan de btw teruggave helaas niet doorgaan.

Hoe snel krijg je de btw terug?

Er gaan altijd wel een aantal weken heen over een btw teruggave. De belastingdienst geeft uiterlijk 12 weken na de aanvraag voor de btw teruggave akkoord. Na het akkoord zou je de betaalde btw binnen 2 weken op je rekening ontvangen moeten hebben.

Hoe vraag je de btw terug op zonnepanelen

Btw terugvragen gaat in een drietal stappen. Wat je precies allemaal moet doen om je betaalde btw terug te vragen, lees je hieronder.

Stap 1: Aanmelden als ondernemer

De Belastingdienst beschouwt particulieren als onderneming als ze de btw op zonnepanelen terugvragen. Zorg er daarom voor dat je als ondernemer aangemeld bent bij de belastingdienst. Dit doe je aan de hand van formulier Opgaaf zonnepaneelhouders (link).

Hierin geef je aan of je meedoet aan de kleine ondernemersregeling en vraag je om een vrijstelling van de btw. Dit is is grote lijnen wat je daarover moet weten:

 1. Als je meedoet aan de kleineondernemersregeling doe je één keer aangifte voor je zonnepanelen, waarmee je de btw kenbaar maakt en terugvraagt. Als je op een later moment meer kosten maakt aan je zonnepanelen installatie, bijvoorbeeld voor onderhoud of extra panelen, kun je daarvoor géén btw meer terugvragen.
 2. Als je niet mee wilt doen aan de kleine ondernemersregeling, moet je elk kwartaal btw aangifte doen en de btw aangeven en betalen. Als je in dit geval later meer kosten maakt aan de aanschaf of installatie van zonnepanelen, kun je de btw wél terugvragen.

Nadat je het formulier hebt opgestuurd wacht je de reactie van de Belastingdienst af, dit duurt gemiddeld 10 dagen. Dan krijg je de brief ‘Vaststelling belastingplicht’ terug, waarin btw-nummer (omzetbelasting nummer) staat.

Stap 2: Rekeningnummer opgeven

Hierna geef je het rekeningnummer waarop je de btw teruggave teruggestort wilt hebben door aan de Belastingdienst, ook als de Belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst.

Stap 3: Btw aangifte doen

Nu kun je je btw-aangifte indienen. Als je digitaal aangifte wilt doen, kan je hiervoor inloggen op de website van de Belastingdienst. In de meeste gevallen in het voldoende om één keer btw aangifte te doen voor je zonnepanelen. Als je een tweede keer aangifte moet doen, stuurt de Belastingdienst je hiervan een herinnering.

Forfait op zonnepanelen

De Belastingdienst beschouwt particulieren als onderneming als het om de btw op zonnepanelen gaat. Dit betekent dat je het hele btw bedrag kunt terugvragen, maar je ook btw moet betalen over de opgewekte stroom bij het doen van je btw-aangifte. Btw betalen voor je opgewekte energie heet forfait.

De verschuldigde btw voor de opgewekte zonne-energie is echter zo laag dat je onder de kleine-ondernemersregeling valt. Als je geïntegreerde zonnepanelen hebt, moet je alleen btw afdragen over de vergoeding die je ontvangt voor de stroom die je aan je energieleverancier teruglevert. Als je niet-geïntegreerde zonnepanelen hebt, ben je btw verschuldigd over de stroom die je privé verbruikt.

Hoeveel forfait betaal je voor zonnepanelen?

De Belastingdienst heeft vaste forfaits opgesteld met een vastgesteld bedrag dat je betaald over een bepaalde hoeveelheid energie (Wattpiek) die je opwekt. Als je zonne-energie omzet hoger is, is de verschuldigde btw ook hoger. Hieronder kun je aflezen hoeveel forfait je zult betalen door te kijken naar hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken.

Is forfait op zonnepanelen eenmalig?

Deze btw hoeft maar één keer betaald te worden. In tegenstelling tot de btw voor de aanschaf en installatie van je zonnepanelen, kun je forfait niet terugvragen.

Opwekvermogen in Wattpiek
 • 0 - 1.000 kWh
 • 1.000 - 2.000 kWh
 • 2.000 - 3.000 kWh
 • 3.000 - 4.000 kWh
 • 4.000 - 5.000 kWh
 • 5.000 - 6.000 kWh
 • 6.000 - 7.000 kWh
 • 7.000 - 8.000 kWh
 • 8.000 - 9.000 kWh
 • 9.000 - 10.000 kWh
Forfait
 • € 20,-
 • € 40,-
 • € 60,-
 • € 80,-
 • € 100,-
 • € 120,-
 • € 140,-
 • € 160,-
 • € 180,-
 • € 200,-

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Meer over zonnepanelen weten?

Zonnepanelen in de schaduw

Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk dat ze zoveel mogelijk zonne-energie opleveren. Hiervoor is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk zon vangen

Lees meer

16 zonnepanelen

Met een compleet pakket van 16 zonnepanelen, wek je waarschijnlijk meer zonne-energie op dan je verbruikt. Dit geeft je de mogelijkheid om stroom terug te

Lees meer

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering, daarom wil je natuurlijk wel dat ze een tijd meegaan. Er zijn verschillende type zonnepanelen, en ze hebben allemaal een

Lees meer

12 zonnepanelen

Een zonnepanelen set met 12 zonnepanelen heeft een verwachte opbrengst die hoger is dan het energieverbruik van en gemiddeld Nederlands huishouden. Als je een groot

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes