Zonnepanelen op schuur, garage of tuinhuis

Platte daken zijn de ideale plek voor zonnepanelen. Vaak heeft een tuinhuis, garage of schuur een plat dak, waardoor je een hoog rendement hebt als je er zonnepanelen laat plaatsen. In het onderstaand artikel lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen op schuur of garage.

hero zonnepaneel

Kunnen zonnepanelen geplaatst worden op een schuur of garage?

Als je geen plek meer hebt op het dak van je woning, zijn je schuur of garage een hele goede plek voor het plaatsen van zonnepanelen – mits je genoeg ruimte hebt. Voor een maximale opbrengst van je zonnepanelen, kun je ze het beste op een plat dak liggen. Op een plat dak kun je namelijk de panelen namelijk gemakkelijker op het zuiden richten en de ideale hellingshoek hanteren.

Als je een schuin garage – of schuurdak hebt kun je hier ook zonnepanelen installeren, maar zul je een lager rendement hebben – wel nog steeds winstgevend! Op schuine daken móéten zonnepanelen namelijk dezelfde hellingshoek hebben als het dak, en kun je de panelen niet altijd op het zuiden richten. Hierdoor heb je vaak een hoger rendement als je zonnepanelen plaatst op een plat dak, dan wanneer je ze op een schuin dak laat installeren.

Constructie schuur/garage/tuinhuis

Zoals we eerder aangaven; al ga je zonnepanelen plaatsen, zijn platte daken ideaal. In principe gaat de montage van zonnepanelen op het platte dak van een garage of schuur hetzelfde als bij het platte dak van een woning. Wat wel belangrijk is om van te voren uit te zoeken, is of de onderliggende dakstructuur van het schuurdak of garagedak stevig genoeg is om de zonnepanelen, de benodigde ballast en het overige montagemateriaal te dragen. Het dak van een garage of schuur is meestal namelijk niet zo sterk als dat van een woning.

Plaatsen op plat dak

Als je graag zonnepanelen op garage of schuur wilt plaatsen, kun je je het beste laten adviseren door een zonnepaneel specialist. Zij bekijken iedere woning afzonderlijk (en vaak volledig vrijblijvend) om te oordelen of het rendabel is om zonnepanelen op het schuurdak of garagedak te monteren. Zonnepaneel specialisten en installateurs houden vaak rekening met eventuele verbouwkosten.

Omvormer

Bij je zonnepanelen systeem heb je ook een omvormer nodig. Laat je zonnepanelen op je garage of schuur plaatsen, dan kan je je omvormer daar ophangen. In sommige gevallen kun je met een kabel een verbinding maken tussen de omvormer van je zonnepanelen en je meterkast.

Golfplaten

Veel garages en schuren hebben golfplaten als dakbedekking. Omdat golfplaten niet stevig genoeg zijn om de zonnepanelen en extra gewicht van de ballast en de bijbehorende materialen te dragen, worden zonnepanelen in de regel nooit op golfplaten gemonteerd, maar op de onderliggende dakstructuur.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op een schuur of garage?

Als je interesse hebt in zonnepanelen plaatsen op je schuur of garage, vraag je je waarschijnlijk af hoeveel panelen je erop kwijt kunt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het dak van jouw schuur of garage. Als je wilt uitrekenen hoeveel zonnepanelen je ongeveer kwijt kunt, kun je de volgende berekening gebruiken.

(Vierkante meter van je dakkapel) : 1,65

Het standaard formaat van een zonnepaneel is namelijk 1,65m bij 1m (1,65m2). Houd er wel rekening mee dat de zonnepanelen niet uit mogen steken en dat je waarschijnlijk extra ballast (extra gewicht) nodig hebt, wat ook ruimte in beslag neemt. Voor een preciezere berekening, raden we je aan een zonnepaneel specialist in te schakelen.

Wat ook belangrijk is om te weten: voor voldoende stroom opbrengst heb je (meestal) minimaal vijf zonnepanelen nodig. Met minder panelen wek je niet genoeg zonne-energie op en wordt je investering niet winstgevend. Passen er geen vijf panelen op het platte dak van je garage of schuur? Dan kun je dit uiteraard combineren met extra zonnepanelen op het dak van je huis.

Gewicht zonnepanelen inclusief ballast

Wil je zonnepanelen plaatsen op een garagedak of schuurdak? Zorg er dan vooraf voor dat het dak geschikt is om het gewicht van de installatie kan dragen. Als je de draagkracht van je garage of schuur overschrijd, kan je ernstige schade als gevolg hebben. Voor een klein systeem met twee tot vier zonnepanelen moet je al gauw rekening houden met een gewicht van 80 tot 200 kilo. Dat is inclusief de zonnepanelen zelf, de ballast en het montagemateriaal.

Plat liggende zonnepanelen

Zonnepanelen op platte daken heb je over het algemeen veel sneller terugverdiend dan zonnepanelen op schuine daken. Op een plat dak wek je met zonnepanelen namelijk meer zonne-energie op, omdat je de panelen beter op het zuiden kunt richten en een ideale hellingshoek van 35 graden kunt hanteren. Zo haal je de maximale opbrengst uit je zonnepanelen.

Laat je zonnepanelen installeren op een schuin dak? Dan ben je afhankelijk van de hellingshoek en de oriëntatie van het dak. In zeer weinig gevallen geeft een schuin dak de optimale omstandigheden voor zonnepanelen, waardoor je een lagere opbrengst hebt. Dat gezegd hebbende, zijn zonnepanelen geïnstalleerd op schuine daken vaak wel gewoon winstgevend.

Schaduw

Bij het plaatsen van zonnepanelen, moet je altijd rekening houden met schaduw. Als één paneel schaduw vangt, kan dat namelijk je stroom opbrengst van je andere zonnepanelen negatief beïnvloeden. Een beetje schaduw kan geen kwaad, maar als één of meerdere panelen een groot deel van de dag in de schaduw liggen, kan dit je opbrengst flink laten dalen. Houd er daarom rekening mee, bij het plaatsen van zonnepanelen op je garage of schuur, dat de panelen zo min mogelijk schaduw vangen van bijvoorbeeld een boom, schoorsteen, dakkapel, je eigen dak of het dak van je buren.

Meer over zonnepanelen weten?

Omvormer zonnepanelen

Als je zonnepanelen laat plaatsen, heb je ook een omvormer nodig. Maar wat is een omvormer precies? Wat voor soorten omvormers zijn er? En hoe

Lees meer

Wat zijn zonnecellen

Wat zijn zonnecellen precies? Zonnecellen zijn de kleine vierkantjes op een zonnepaneel en zetten de lichtenergie om in bruikbare elektrische energie. Koop jij binnenkort zonnepanelen

Lees meer

Opbrengst zonnepanelen

Hoeveel stroom kunnen zonnepanelen opwekken op je dak? Voordat je zonnepanelen laat plaatsen wil je natuurlijk weten wat de verwachte opbrengst is. Aan de hand

Lees meer

Kosten zonnepanelen

Als je binnenkort zonnepanelen gaat kopen, doe je er goed aan om je vooraf te verdiepen in de gemiddelde prijs van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen behoorlijk

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes