Afmeting zonnepanelen

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen? Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je wilt bepalen hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen. Je hebt natuurlijk maar een bepaalde hoeveelheid ruimte op je dak, en het aantal zonnepanelen dat je erop kwijt kunt speelt een grote rol in de uiteindelijke opbrengst – en dus hoe winstgevend je investering is.

hero zonnepaneel

Zijn alle zonnepanelen even groot?

Niet alle zonnepanelen hebben hetzelfde aantal zonnecellen, en hebben daarom ook niet allemaal dezelfde afmetingen. Als algemene regel geldt: hoe meer zonnecellen een zonnepaneel heeft, hoe groter het formaat. De meeste zonnepanelen met zestig zonnecellen zijn bijvoorbeeld kleiner dan panelen met tweeënzeventig cellen. Maar het wordt wat ingewikkelder als we kijken naar de efficiëntie van zonnecellen.

Sommige zonnepanelen hebben een grotere opbrengst dan andere. Het rendement van commercieel verkrijgbare zonnecellen ligt rond de 15 tot 20%. Deze procentuele maatstaf voor efficiëntie geeft aan hoeveel van de zonne-energie een bepaalde zonnecel kan omzetten in elektriciteit.

Deze efficiënties worden gemeten onder laboratoriumomstandigheden; met onder andere een ideale hellingshoek, temperatuur en lichtinval. Dit wordt ook wel het vermogen van een zonnepaneel genoemd. De kans dat de zonnepanelen op je dak dezelfde hoeveelheid stroom opwekken, is erg klein omdat de omstandigheden erg verschillen. Toch is het rendementscijfer een goede manier om verschillende zonnepanelen met elkaar te vergelijken, want het geeft wel aan welk type zonnepaneel het grootste potentieel heeft.

Standaard afmetingen zonnepanelen

Als je precies wilt weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, raden we je aan contact op te nemen met een zonnepaneel specialist. Zij kunnen je precies vertellen welk type zonnepaneel (en welke grootte) het meest geschikt is voor jouw dak en hoeveel je er kwijt kunt. Ter indicatie kun je zelf natuurlijk al een grove berekening maken. Daarvoor vind je hieronder het standaardformaat zonnepanelen:

  • Standaard zonnepanelen zijn 165 cm lang en 99 centimeter breed.
  • Grote zonnepanelen zijn 195 cm lang en 99 centimeter breed.
  • En kleine zonnepanelen zijn 150 cm lang en 99 centimeter breed.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Welke afmetingen zonnepanelen is het beste?

Nu je weet wat verschillende standaard zonnepanelen afmetingen zijn, vraag je je vast af welk formaat het beste is. Jammer genoeg kunnen we je daar geen kant en klaar antwoord op geven. Grotere panelen zijn niet per definitie beter dan kleinere zonnepanelen, en vice versa. Wat voornamelijk invloed heeft op welk formaat zonnepanelen de beste keuze is voor jou, is hoe de panelen op je dak passen.

Om de volledige oppervlakte van je dak optimaal te benutten, kan een zonnepanelen specialist je ook aanraden om verschillende afmetingen van zonnepanelen aan te schaffen.

Hoe verhoudt de afmeting van een zonnepaneel zich tot de hoeveelheid elektriciteit die het produceert?

Er zijn tegenwoordig steeds meer grote en extra grote zonnepanelen beschikbaar. Grote zonnepanelen wekken meer stroom om dan standaard of kleine zonnepanelen omdat ze een paar centimeter langer en breder zijn. Zo heeft een paneel met een standaard afmeting een piekvermogen rond de 370 Wp, terwijl een groter zonnepaneel ruim 400 Wp kan opwekken. Maar toch zijn grote zonnepanelen niet per definitie beter.

Wellicht kun je meer zonnepanelen kwijt op je dak als je kiest voor een kleiner formaat, of besluit zonnepanelen van verschillende afmetingen aan te schaffen. Zo kun je een groter deel van het oppervlakte van je dak bedekken met zonnepanelen, en verhoog je zo je rendement. Erkende zonnepaneel installateurs kunnen je adviseren over het type en formaat zonnepanelen dat het meest geschikt is voor jouw situatie.

Hoe groot is een zonnecel?

Zonnecellen zijn het onderdeel van een zonnepaneel dat zonlicht omzet in bruikbare stroom. Op sommige panelen kun je de zonnecellen duidelijk herkennen, dat zijn de vierkanten aan de voorzijde van het paneel.

Bij het standaardformaat zonnepanelen tel je 60 zonnecellen, 6 rijen van 10. Grote zonnepanelen hebben er 72, met 6 rijen van 12. Dit maakt één zonnecel circa 2,5 vierkante centimeter groot.

Zijn de kosten van zonnepanelen een factor?

Ondanks dat de prijs per zonnepaneel de afgelopen jaren flink is gedaald, blijft het een flink bedrag wat je ervoor moet neerleggen. Zonnepanelen laten plaatsen is niet goedkoop. Maar het is wel een duurzame investering die je relatief snel terugverdiend. Dit komt doordat je je eigen duurzame energie gaat opwekken, en op die manier je energiekosten omlaag gaan.

Op die manier heb je de aanschafprijs van je zonnepanelen in de meeste gevallen binnen een aantal jaar terugverdiend. Gemiddeld duurt dit 7 a 8 jaar. En omdat je zonnepanelen een stuk langer mee gaan (zo’n 25 jaar), maak je vanaf dat moment alleen maar winst.

Hoeveel energie heb ik nodig van mijn zonne-installatie?

Dit is afhankelijk van het energieverbruik van je huishouden. Idealiter wek je natuurlijk evenveel of meer stroom op dan je verbruikt, maar dit is voor de meeste huishoudens helaas niet mogelijk. Een Nederlands huishouden gebruikt jaarlijks gemiddeld 2.741 kilowattuur (kWh) elektriciteit, daarvoor heb je ongeveer negen zonnepanelen nodig.

Heb je geen plek voor het aantal panelen dat je nodig hebt om je energieverbruik te dekken? Dan kun je natuurlijk ook altijd minder zonnepanelen laten plaatsen, de overige energie neem je dan gewoon af van je energieleverancier. Houd er wel rekening mee dat je over het algemeen minimaal vijf panelen nodig hebt om je investering winstgevend te maken.

Hoe kan ik de hoeveelheid energie berekenen die mijn zonnepanelen systeem zal produceren?

Hoeveel energie jouw zonnepanelen precies zullen opwekken, is moeilijk te voorspellen. Dit is namelijk onder andere afhankelijk van het vermogen van de panelen, de hellingshoek, de richting van de zonnepanelen en de hoeveelheid zonlicht die ze opvangen. Maar uiteraard kunnen we wel een schatting maken! Hiervoor hebben een een rekentool ontwikkeld. Ontdek hier hoeveel energie een bepaald aantal zonnepanelen kan opwekken.

Welke grootte en efficiëntie van zonnepanelen heb ik nodig?

Wij, en de meeste andere zonnepaneel specialisten, zullen je in alle waarschijnlijkheid aanraden te gaan voor monokristallijne zonnepanelen. Deze zijn in aanschaf wat duurder, maar bieden je de hoogste opbrengst en de langste levensduur.

Om je te adviseren over het formaat van de zonnepanelen, hebben we meer informatie nodig over je dak. Als we afmetingen weten van het bruikbaar oppervlakte (de capaciteit) van je dak, kunnen we je een passend advies geven over het laten plaatsen van standaard, kleine, grote of extra grote zonnepanelen of een combinatie ervan.

Hoeveel m2 is dit zonnepanelen systeem

Vraag je je af hoeveel ruimte een bepaald aantal zonnepanelen in beslag neemt op je dak? Hieronder lees je af hoeveel zonnepanelen er passen op een bepaalde hoeveelheid vierkante meter. Goed om te weten: bij de onderstaande gegeven rekenen we vanuit een standaardformaat van zonnepanelen. De standaard afmeting van een zonnepaneel is 160 bij 99 centimeter. Daarnaast moet je bij het plaatsen van zonnepanelen voldoende afstand houden van de dakrand en ruimte reserveren voor de omvormer. Dit hebben we meegenomen in onze berekening. Als je extra ballast nodig hebt, bijvoorbeeld in verband met wind, zal dit ook extra ruimte in beslag nemen.

Afmetingen per zonnepaneel systeem

Hoeveel m2 zijn 10 zonnepanelen?
±16,5 m2

Hoeveel m2 zijn 12 zonnepanelen?
±19,5 m2

Hoeveel m2 zijn 14 zonnepanelen?
±23 m3

Hoeveel m2 zijn 16 zonnepanelen?
±26 m2

Hoeveel m2 zijn 18 zonnepanelen?
±30 m2

Hoeveel m2 zijn 20 zonnepanelen?
±32,5 m2

Wat is het maximale aantal zonnepanelen dat ik op mijn dak kan plaatsen?

Hoeveel zonnepanelen je op een dak kwijt kunt, is afhankelijk van verschillende factoren. De eerder genoemde zonnepanelen afmetingen spelen hierbij een grote rol, maar het type dak uiteraard ook. Heb je een schuin dak of een plat dak? Wat is de hellingshoek? En wat is de capaciteit van je dak? Dat wil zeggen; het bruikbare oppervlakte zonder schaduw, dakkapel of schoorsteen.

Maar als je een grove schatting wilt, hebben we daar een sommetje voor. Daarvoor moet je zelf eerst even uitzoeken hoe groot je dak is. Een paneel is ongeveer 1,65 m2 groot. Dus dan bereken je: oppervlakte dak / oppervlakte zonnepaneel.

Meer over zonnepanelen weten?

Beste zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet zomaar een aankoop. Het is een investering. Als je hierbij de juiste beslissingen maakt, verdien je de kosten van de panelen en

Lees meer

16 zonnepanelen

Met een compleet pakket van 16 zonnepanelen, wek je waarschijnlijk meer zonne-energie op dan je verbruikt. Dit geeft je de mogelijkheid om stroom terug te

Lees meer

Besparing zonnepanelen

Als je wat ruimte voor een investering hebt en graag wilt besparen op je energierekening, kun je zonnepanelen kopen. Hiermee creëer je je eigen opgewekte

Lees meer

Zonnepanelen in de schaduw

Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk dat ze zoveel mogelijk zonne-energie opleveren. Hiervoor is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk zon vangen

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes