Omvormer zonnepanelen

Als je zonnepanelen laat plaatsen, heb je ook een omvormer nodig. Maar wat is een omvormer precies? Wat voor soorten omvormers zijn er? En hoe weet je wat een goede omvormer is? We vertellen je hier alles wat je moet weten, zodat je straks precies weet welke omvormer je moet kiezen.

hero zonnepaneel

Wat doet een zonnepaneel omvormer?

De spanning die een zonnepanelensysteem oplevert, is in de meeste gevallen niet direct geschikt voor gebruik. Dit is namelijk gelijkstroom, en dat is niet bruikbaar voor de meeste huishoudelijke apparaten. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, en voert hierdoor een essentiële taak uit van je zonnepanelensysteem. Nu is je opgewekte energie namelijk klaar voor verbruik.

Een omvormer zorgt er tevens voor dat de stroom gelijkmatig wordt doorgegeven aan de aangesloten apparaten in jouw huis. Je zonnepanelen worden hiervoor aangesloten op het lichtnet, dat een constante wisselspanning van 230 volt levert. Om op het stroomnet te worden aangesloten, wordt in de omvormer de gelijkspanning omgezet in een constante wisselspanning van 230 volt. Zo vormt de opgewekte elektriciteit een aanvulling op de stroom van het elektriciteitsnet, en andersom. Dit maakt dat fluctuaties in de lichtval geen effect hebben op de stroomtoevoer naar je apparaten die je gebruikt.

Welke soort zonnepaneel omvormers zijn er?

Er zijn verschillende soorten omvormers verkrijgbaar. Zo is er een juiste omvormer voor iedere situatie. Hieronder leggen we uit welke omvormers momenteel allemaal in Nederland verkrijgbaar zijn, inclusief de voor- en nadelen. Hopelijk kun jij zo bepalen wat de beste omvormer is voor jouw zonnepanelen installatie. Heb je moeite met een omvormer kiezen? Een zonnepanelen installateur kan je hierover adviseren.

String omvormer

Dit type omvormer wordt ook wel ‘centrale omvormer’ genoemd in wordt in huis bevestigd. De meeste omvormers zijn string omvormers, omdat ze heel kosteneffectief zijn. Ze worden aangesloten op zonnepanelen die in een serie, of in andere woorden een ‘string’, aan elkaar gekoppeld zijn. Zo’n reeks panelen wordt aangesloten op één omvormer.

Ondanks dat de string omvormer veelgebruikt is, is hij niet geschikt voor iedere zonnepanelen installatie. Door de string omvormer is je gehele zonnepanelen systeem namelijk net zo sterk als de zwakste schakel, bijvoorbeeld een zonnepaneel dat veel schaduw vangt. Als je zonnepanelen hebt die veel in de schaduw liggen, kun je daarom beter geen string omvormer kiezen.

Micro omvormers

Micro omvormers worden met het jaar populairder, vooral bij particulieren die zonnepanelen willen kopen. Deze kleinere omvormer is in vergelijking met de string omvormer en power optimizers echter wel duurder in aanschaf.

Elk zonnepaneel uit jouw installatie krijgt een eigen micro omvormer. Ze worden op het zonnepaneel geïnstalleerd, en niet binnenshuis. Het grote voordeel hiervan is, dat de zonnepanelen elkaars individuele opbrengst niet beïnvloeden. Het negatieve effect van schaduw op jouw rendement wordt door micro omvormers dus aanzienlijk minder. Het is tevens mogelijk om de opbrengst per paneel te monitoren.

Power Optimizers

De power optimizer biedt vele voordelen die micro omvormers ook bieden, maar zijn een stuk goedkoper. Je kunt ze zien als een compromis tussen string- en micro omvormers.

Net als de micro omvormers, moet je de power optimizers monteren aan de achterkant van het zonnepaneel zelf. De Power Optimizer zorgt voor het optimaliseren van het geproduceerde gelijkstroom. Die gelijkstroom wordt vervolgens omgezet in door een ‘centrale’ omvormer. Schaduw heeft hierbij alsnog een negatief effect op de opbrengst, maar het rendement ligt bij power optimizers hoger dan bij string omvormers in geval van schaduwval.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoe duur is een omvormer voor een zonnepaneel?

De kosten voor omvormer zonnepanelen kunnen erg uiteen liggen. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type omvormer, de kwaliteit en het maximaal rendement van de zonnepanelen installatie. Over het algemeen moet je rekening houden met een bedrag vanaf 500 euro, maar dit kan oplopen tot van 5.000 euro als je meer eisen hebt.

Via onze website kun je gemakkelijk offertes aanvragen. Wij koppelen je aan een aantal installateurs die je van vrijblijvend advies over zonnepanelen en omvormers voorzien. Kom in contact met een lokale installateur!

Hoe lang gaat een omvormer mee?

De levensduur van de gemiddelde omvormer zonnepanelen ligt rond de 10 jaar. Een omvormer van de beste kwaliteit kan wel 20 jaar mee gaan. Hierdoor zul je alsnog sneller je omvormer moeten vervangen dat je zonnepanelen zelf, omdat die een gemiddelde levensduur hebben van 25 jaar.

Er zijn verschillende fabrikanten die omvormers maken. Als je kiest voor de betrouwbaarheid van gerenommeerde fabrikanten – en dus meer betaalt – is de kans groter dat je omvormer lang mee gaat.

Waar let je op bij het kopen van een omvormer?

In veel gevallen kunnen zonnepanelen installateurs je goed adviseren over welke omvormer het beste werkt voor jou, maar ze zullen niet allemaal volledig op de hoogte zijn van wat er in de markt gebeurt. Om er zeker van te zijn dat je de beste omvormer koopt, hebben we daarom hieronder een overzicht gemaakt waarin je terug kan vinden waar je allemaal op moet letten. Lees het onderstaande goed door, dan is de juiste keuze gemakkelijk gemaakt.

Vermogen

Het vermogen van een omvormer moet afgestemd te zijn op de capaciteit van de zonnepanelen, wat aangegeven wordt in Wattpiek (Wp). Het vermogen geeft aan wat het maximale rendement is onder ideale omstandigheden. Dit is echter niet hetzelfde als de verwachte opbrengst van je zonnepanelen systeem, omdat die ideale omstandigheden niet realistisch zijn. Het verschil tussen het maximale vermogen en de daadwerkelijke opbrengst wordt onder andere bepaald door de hellingshoek, eventuele schaduw en het aantal zonuren. Het vermogen van je omvormer mag daarom best lager zijn dan dat van je zonnepanelen.

Ga op zoek naar een omvormer met een vermogen van maximaal 20% minder of maximaal 10% meer dan het vermogen van je zonnepanelen systeem.

Transformator

Omvormers worden zowel met als zonder transformator aangeboden. Omvormers zonder transformator hebben vaak een hoger rendement, maar sommige panelen mogen enkel geplaatst worden met een transformatoromvormer, omdat het rendement van de zonnepanelen anders te snel achteruit gaat.

Schaduw

Als er geen schaduw op jouw zonnepanelen valt, kun je dit stuk overslaan. Is er wel sprake van schaduwval op jouw zonnepanelen, bijvoorbeeld van een boom, een dakkapel of het huis van de buren? Dan is dit wel relevant voor jou! Standaard wordt de opbrengst van zonnepanelen namelijk bepaald door de zwakste schakel in een serie – in andere woorden, het paneel in de schaduw. Dit kan je op een aantal manieren oplossen:

  • Maak een aparte serie (string) van de panelen die gelijktijdig schaduw vangen. Zo worden de zonnepanelen die in de volle zon liggen, niet negatief beïnvloed.
  • Of kies voor power optimizers of micro omvormers. Deze reguleren de opbrengst per paneel. Eerder op deze pagina geven we je hier meer informatie over.

Aansluiten meterkast

Je huidige hoofdaansluiting is ook van belang bij het kiezen van een omvormer. De hoofdaansluiting kan gezekerd zijn met 25A, 35A of 40A. Iedere groep moet een factor van 1,6 lager zijn dan de hoofdaansluiting. Voorbeeld: als je een 40A hoofdaansluiting hebt, mag je op een groep maximaal 25A (40/1,6) aansluiten. Dit betekent dat je qua vermogen maximaal 25A * 230V = 5.750 Watt mag aansluiten.

Geluid

De meeste omvormers zijn helaas niet geluidloos. Het ruis van een omvormer wordt voornamelijk gemaakt door de ingebouwde ventilator, die voor de koeling zorgt. Maar ook omvormers met convectiekoeling maken geluid. Heb je een omvormer nodig die niet te luid is? In de specificaties lees je in decibel (dB) af hoeveel geluid de producten maken.

Monitoren

Hoe jouw zonnepanelen presteren, kun je vaak aflezen van de omvormer. Dit kan heel fijn zijn, omdat je zo uit kunt rekenen wat de besparing is op je energiekosten en hoeveel stroom je kunt terugleveren aan je energieleverancier. Hoe je inzicht krijgt in de geleverde stroom, verschilt echter per omvormer. Dit zijn een aantal van de manieren waarop een omvormer inzicht geeft in de opgewekte energie van je zonnepanelen: via Bluetooth, Ethernet, WiFi, USB of een ingebouwde webserver. Bedenk je vooraf welke methode het beste werkt voor jou.

Garantie

De standaard garantie op een omvormer is meestal 5 jaar. Vaak kun je daar 10 jaar garantie bijkopen. Gemiddeld genomen gaat een omvormer zonnepanelen rond de 10 jaar mee, dus aan jouw om te bepalen hoe lang je garantie wilt op je omvormer.

Meer over zonnepanelen weten?

Type zonnepanelen

Wat belangrijk is om te weten voor je zonnepanelen koopt, is dat er verschillende type zonnepanelen op de markt zijn. Welk type zonnepaneel je het

Lees meer

Besparing zonnepanelen

Als je wat ruimte voor een investering hebt en graag wilt besparen op je energierekening, kun je zonnepanelen kopen. Hiermee creëer je je eigen opgewekte

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes