Wat zijn zonnecellen

Wat zijn zonnecellen precies? Zonnecellen zijn de kleine vierkantjes op een zonnepaneel en zetten de lichtenergie om in bruikbare elektrische energie. Koop jij binnenkort zonnepanelen en wil je een goede uitleg over zonnecellen? We vertellen je hier alles wat je moet weten.

hero zonnepaneel

Wat is een zonnecel?

Een zonnecel is een elektrische cel die ervoor zorgt dat lichtenergie omgezet wordt in elektrische stroom. Als we specifiek zijn, zijn het de fotovoltaïsche cellen, ook wel een pv-cel genoemd, die zonlicht omzetten in elektriciteit.

Deze bruikbare elektriciteit kan getransporteerd worden door goed-geleidende metalen zoals koper, zodat het gebruikt kan worden. Zo kunnen huishoudens en bedrijven met zonnepanelen zonne-energie gebruiken voor hun elektrische apparaten.

Soorten zonnecellen

Nu je een korte, duidelijke uitleg hebt gehad over de functie van zonnecellen, gaan we graag over op de verschillende soorten zonnecellen die tegenwoordig worden gebruikt en hoe ze van elkaar verschillen. Ieder type zonnecel heeft namelijk een andere prijsklasse, opbrengst en levensduur.

 • Monokristallijne zonnecellen: Deze zonnecellen bestaan blokken silicium die één kristal vormen
 • Polykristallijne zonnecellen: Deze zonnecellen bestaan uit meerdere kristallen, en worden ook wel multikristallijne cellen genoemd.
 • Amorfe zonnecellen: Worden ook wel dunne-film zonnecellen genoemd. Amorf silicium wordt niet gemaakt met kristallen maar heeft een fotovoltaïsche laag.

Hoe deze zonnecellen in de praktijk van elkaar verschillen, lees je af in het onderstaande overzicht met eigenschappen:

Soorten
 • Rendement
 • Levensduur
 • Aanschafprijs
Monokristallijne zonnecel
 • Rendement
 • Levensduur
 • Aanschafprijs
Polykristallijne zonnecel
 • 12-16%
 • Lang en stabiel
 • Gemiddeld
Amorf Silicium
 • 6-10%
 • Korter
 • Laag

Als je nu nog niet zo goed weet voor wat voor type zonnecel je moet gaan, kunnen wij je vertellen dat wij (en de meeste andere zonnepaneel specialisten) meestal zonnepanelen met monokristallijne zonnecellen aanraden. Deze worden over het algemeen beschouwt als de beste zonnepanelen. In aanschaf zijn de wat duurder, maar ze bieden het hoogste rendement, waardoor je je investering sneller hebt terugverdiend.

Neem contact op met ons of jouw zonnepaneel specialist voor deskundig advies.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoe werkt een zonnecel?

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die in een serie geschakeld zijn. Iedere zonnecel bestaat uit verschillende lagen. Twee lagen zijn erg belangrijk voor het opwekken van elektriciteit. We spreken van een n-laag (negatieve laag) die uit fosfor bestaat, en een p-laag (positieve laag) die uit borium bestaat. In deze lagen vindt je de elektronen. Daarnaast heb je beschermingslagen om schade aan de panelen te voorkomen.

Als zonnecellen worden blootgesteld aan zonlicht, zetten de cellen dit om in stroom. Dit wordt ook wel het fotovoltaïsch proces genoemd. Hieronder leggen we uit hoe het proces van een fotovoltaïsche cel eruit ziet:

 1. De zonnecellen in het zonnepaneel worden blootgesteld aan fotonen (lichtdeeltjes) en absorberen het de energie uit het zonlicht.
 2. De elektronen uit de zonnecel worden vrijgemaakt door het licht, waardoor de elektronen kunnen bewegen tussen de verschillende lagen.
 3. Door het verplaatsen van de elektronen ontstaat een constante spanning in de verbinding tussen de meerdere zonnecellen.
 4. Deze spanning wordt als elektrische stroom afgevoerd door het zonnepaneel naar de omvormer.

Aantal zonnecellen per zonnepaneel

Hoeveel zonnecellen één paneel heeft, is afhankelijk van het soort zonnepaneel. Standaard zonnepanelen, die ongeveer 1 m X 1,64 m groot zijn, hebben ongeveer 60 zonnecellen. Gaat het om grote zonnepanelen met een hoog rendement? Dan hebben deze waarschijnlijk een groot aantal zonnecellen.

Rendement van een zonnecel

Als je graag ook je eigen elektriciteit opwekt, is het natuurlijk fijn om te weten hoe hoog het rendement van een zonnecel cel. Zo kun je namelijk het beste bepalen hoeveel zonnepanelen je moet laten plaatsen om de benodigde energie op te wekken. Hoeveel stroom een zonnecel precies opwekt, is lastig te voorspellen. Dit is namelijk in eerste instantie afhankelijk van verschillende onvoorspelbare variabelen, zoals het weer, de richting van je dak en de hoek van een schuin dak.

Maar ook het soort zonnecel speelt een grote rol. De twee soorten zonnecellen die momenteel het meest gebruikt worden en de meeste zonne-energie opleveren worden gemaakt met kristallijn silicium; monokristallijne en polykristallijne zonnecellen, waarvan monokristallijn een hoger rendement heeft. Ook zijn er zonnecellen gemaakt met amorf silicium (dunne film zonnecellen), maar die hebben een lager rendement.

Meer over zonnepanelen weten?

Zonnepanelen in de schaduw

Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk dat ze zoveel mogelijk zonne-energie opleveren. Hiervoor is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk zon vangen

Lees meer

Terugleveren stroom

Met zonnepanelen kun je geld besparen, maar ook geld verdienen door stroom terug te leveren. De overtollige opgewekte stroom kun je namelijk terugleveren aan het

Lees meer

Beste zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet zomaar een aankoop. Het is een investering. Als je hierbij de juiste beslissingen maakt, verdien je de kosten van de panelen en

Lees meer

Afmeting zonnepanelen

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen? Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je wilt bepalen hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen.

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes