Zonnepanelen oost west

De meeste mensen weten wel dat een dak op het zuiden gericht het meest geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen. Maar hoe zit dat bij daken met een oost-west richting? Ook op daken gericht op het oosten en westen kun je een heleboel zonne-energie opwekken. Zelfs met een aantal voordelen die je niet hebt bij panelen op het zuiden geplaatst!

hero zonnepaneel

Zonnepanelen oost - west opstelling

Zonnepanelen plaatsen is een geweldige manier om te besparen op je energierekening. Dit is een duurzame investering waarmee je een steentje bijdraagt aan de energietransitie. Door je zelf-opgewekte stroom hoef je minder elektriciteit van je energieleverancier af te nemen, waardoor je maandelijks geld zal besparen.

Voor een maximale opbrengst, plaats je je zonnepanelen op een plat dak naar het zuiden gericht. Zo wek je de meeste stroom op. Daarna is het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak richting het zuiden de beste keuze.

Heb jij geen plat dak of een schuin dak richting het zuiden? Dan kun je natuurlijk alsnog gewoon zonnepanelen plaatsen! Ook daken met een oost-west opstelling kunnen namelijk heel geschikt zijn voor zonnepanelen. Ja, zonnepanelen met een zuidelijke richting geplaatst hebben een hogere opbrengst per paneel dan panelen uit een oost-west systeem. Maar ook op een dak met een oost-west opstelling leveren je panelen voldoende elektriciteit op om winstgevend te zijn. We vertellen je hier alles wat je moet weten over een oost of west opstelling van zonnepanelen.

Rendement oost - west opstelling

De ligging van zonnepanelen speelt een grote rol in de stroomopbrengst. Over het algemeen zijn het de zonnepanelen met een zuid opstelling die de meeste energie opleveren, maar ook zonnepanelen geplaatst op het oosten en westen zijn in de meeste gevallen erg winstgevend. Hoeveel minder stroom zonnepanelen van een oost/west systeem van een dak opwekken, is moeilijk in te schatten. Er bestaat geen berekening voor. Specialisten schatten dat zonnepanelen op het oosten en westen, 5% – 20% minder zonne-energie opwekken dan panelen met een zuid opstelling, maar dit is ook afhankelijk van de hellingshoek. Gemiddeld genomen duurt de terugverdientijd (hoe lang het duurt om de installatie- en aanschafkosten terug te verdienen) van zonnepanelen 7 a 8 jaar. Al laat je zonnepanelen plaatsen met een oost west-opstelling, duurt dat 1 of 2 jaar langer.

De opbrengst van deze zonnepanelen zal dus iets lager uitvallen. Zonnepaneel installateurs kunnen je eventueel informeren over jouw mogelijkheden voor een hoger rendement.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Voordelen oost- west plaatsing zonnepanelen

Aan de ene kant is het natuurlijk jammer dat je zonnepanelen niet zo veel opleveren als ze zouden kunnen, maar aan de andere kant brengen zonnepanelen op het oosten en westen weer andere voordelen met zich mee. Staat jouw dak naar het oosten of westen? Hieronder leggen we je uit waarom je tóch zonnepanelen moet plaatsen.

  1. Meer plek
  2. Je bent flexibeler
  3. Beter voor het elektriciteitsnet

Meer plek

Als je een schuin dak het met een oost-west opstelling, kun je aan beide kanten van het dak zonnepanelen kwijt. De zon bereikt namelijk beide zijden van jouw dak. Als je meer energie op wilt wekken op je oost/west dak, kun je waarschijnlijk simpelweg meer rijen met zonnepanelen laten plaatsen op het beschikbare dakoppervlak. Bij een schuin dak op het zuiden kan dit niet, omdat de kant naar het noorden gericht niet genoeg oplevert. In verband met de wind heb je ballast nodig om je oost-west zonnepanelen te zekeren. Ook hiervoor heb je meer ruimte als je zowel de oost- als westkant van je dak kan benutten.

Je bent flexibeler

Omdat je meer plek heb om de rijen met zonnepanelen te plaatsen, kun je de schaduw die op je dak valt beter vermijden. Je hebt meer ruimte voor zonnepanelen, waardoor je makkelijker rekening houdt met de schaduw van bijvoorbeeld een schoorsteen, boom of het huis van je buren. Schaduw op één zonnepaneel kan de opbrengst van al je andere panelen negatief beïnvloeden, en optimizers zorgen voor extra kosten. Daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk schaduw valt op jouw panelen.

Beter voor het elektriciteitsnet

Door de energietransitie krijgt het elektriciteitsnet het naar verwachting de aankomende jaren erg zwaar. Opgewekte stroom wordt volgens de salderingsregeling teruggeleverd aan het net. Wanneer zonnepanelen allemaal een andere richting op staan, wordt het overschot aan stroom niet allemaal tegelijkertijd teruggeleverd. Waarmee je overbelasting van het netwerk kan voorkomen.

Meer over zonnepanelen weten?

Zonnepanelen installateur

Ben jij op zoek naar een erkend zonnepanelen installateur? Hier ben je aan het juiste adres! Wij hebben namelijk contact met erkende installateurs van zonnepanelen

Lees meer

Omvormer zonnepanelen

Als je zonnepanelen laat plaatsen, heb je ook een omvormer nodig. Maar wat is een omvormer precies? Wat voor soorten omvormers zijn er? En hoe

Lees meer

Zwarte zonnepanelen

Over het algemeen zie je twee kleuren zonnepanelen het vaakst; zwarte en blauwe panelen. Dit verschil in kleur heeft voornamelijk te maken met het type

Lees meer

Zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is goed voor jezelf en voor de wereld. Alleen waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe zonnepanelen? We

Lees meer

16 zonnepanelen

Met een compleet pakket van 16 zonnepanelen, wek je waarschijnlijk meer zonne-energie op dan je verbruikt. Dit geeft je de mogelijkheid om stroom terug te

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes