Zonnepanelen op dakkapel

Heb jij een schuin dak met een dakkapel en vraag je je af of je daar zonnepanelen op kunt plaatsen? Al je vragen over de plaatsing van zonnepanelen op een dakkapel, worden hier beantwoord.
hero zonnepaneel

Kunnen zonnepanelen geplaatst worden op een dakkapel?

Ja, je kunt zonnepanelen op je dakkapel plaatsen. De meeste dakkapellen hebben een plat oppervlak, wat ideaal is voor zonnepanelen omdat je ze vaak zonder probleem op het zuiden richt en gemakkelijk de hellingshoek van het paneel aanpast. Daarnaast liggen dakkapel zonnepanelen buiten het zicht vanuit de straat, waardoor ze ook geen doorn in het oog vormen. Echter is de gemiddelde, bestaande dakkapel niet stevig genoeg om zonnepanelen op te laten plaatsen.

Als je een nieuw dakkapel hebt, of een nieuwe op je dak laat plaatsen, kun je er echter wel voor zorgen dat hij stevig genoeg is om het gewicht van zonnepanelen te dragen.

Constructie dakkapel

Ondanks dat de dakkapel een mooie plek lijkt voor het plaatsen van zonnepanelen, is het plaatsen van zonnepanelen op een bestaande dakkapel meestal geen goed idee. De constructie van een bestaande dakkapel is er niet op ontworpen om extra gewicht te dragen. Gemiddeld weegt één paneel ongeveer 20 kilo, wat te veel is voor de onderconstructie van dakkapellen. De meeste dakkapellen hebben namelijk een houten onderconstructie, die alleen berekend is op het gewicht van de dakkapel zelf.

Zeker als je rekening houdt met de extra windbelasting, moet er extra ballast langs de rand geplaatst worden. De wind kan namelijk de hele constructie van je dak af blazen. De extra benodigde hoeveelheid ballast is in alle waarschijnlijkheid te zwaar voor je dakkapel. Je moet al gauw rekening houden met een extra gewicht van 80 tot 200 kilo voor de zonnepanelen zelf, de ballast en het extra montagemateriaal als je zonnepanelen op je dakkapel geplaatst wilt hebben.

Als je een nieuwe dakkapel gaat laten plaatsen, kun je je aannemer laten weten dat je graag zonnepanelen op de nieuwe situatie laat plaatsen, en hem/haar eventueel koppelen aan je zonnepaneel specialist.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op een dakkapel?

Afhankelijk van de grootte en het draaggewicht van je dakkapel kun je er gemiddeld twee tot vier zonnepanelen installeren. Het standaard formaat van een zonnepaneel is 1,65m bij 1m (1,65m2), aan de hand daarvan kun je uitrekenen hoeveel panelen er op jouw dakkapel passen. De berekening is: (vierkante meter van je dakkapel) : 1,65.

Houd er wel rekening mee dat de zonnepanelen niet uit mogen steken en dat je extra ballast nodig zult hebben om de veiligheid te waarborgen, wat ook ruimte in beslag neemt.

Gewicht zonnepanelen inclusief ballast

Voor degene die zonnepanelen op hun dakkapel willen laten plaatsen, is het uiterst belangrijk om het maximale draaggewicht van de dakkapel niet te overschrijden. Voor een klein systeem met twee tot vier zonnepanelen moet je al gauw rekening houden met een gewicht van 80 tot 200 kilo. Dat is inclusief de zonnepanelen zelf, de ballast tegen de wind en het montagemateriaal.

Oriëntatie zonnepanelen

De zon komt in Nederland op in het oosten en gaat onder in het westen, en staat op z’n hoogst in het zuiden. De ideale hellingshoek is daardoor 35 dragen, gericht op het zuiden. Dit kan meestal niet gerealiseerd worden op een schuin dak, maar is vrijwel altijd mogelijk op platte daken. De meeste dakkapellen hebben een plat dak, waardoor een hellingshoek van 35 graden mogelijk is.

Schaduw

Laat je op je dakkapel zonnepanelen plaatsen, houd dan wel rekening met eventuele schaduw. Een beetje schaduw kan geen kwaad, maar je wilt liever niet dat (een deel van) een zonnepaneel een groot deel van de dag geen zon vangt. Dit heeft namelijk impact op de opbrengst van de rest van je zonnepanelen. Wees je er daarom bewust van waar op de dakkapel schaduw valt, bijvoorbeeld door een boom, een buurhuis of schoorsteen, en zorg ervoor dat je panelen daar zo veel mogelijk buiten liggen.

Hoeveel gewicht kan een dakkapel dragen?

Het draaggewicht van een dakkapel verschilt per gebouw en er spelen verschillende factoren mee. Zoals het bouwjaar, de onderconstructie en de conditie van het pand. Zonnepaneel specialisten en aannemers kunnen je het beste informeren over het gewicht dat jouw dakkapel kan dragen, en je adviseren over de benodigde aanpassingen om tóch panelen op je dakkapel te plaatsen.

Zonnepanelen naast het dakkapel

Als zonnepanelen op een dakkapel voor jouw geen optie is, is het vaak wel een mogelijkheid om zonnepanelen náást de dakkapel te laten plaatsen. In de meeste gevallen kun je ze om de dakkapel heen plaatsen. Hiermee kun je vaak meer zonnepanelen kwijt, wat de besparing op je energierekening vergroot.

Houd hierbij wel extra veel rekening met de schaduw van de dakkapel op het dak. Zonnepanelen liggen het beste zo veel mogelijk buiten de schaduw, zo leveren ze meer energie op.

Meer over zonnepanelen weten?

20 zonnepanelen

20 zonnepanelen wordt gezien als een groot zonnepanelen systeem. Met dit aantal zonnepanelen wek je mogelijk twee keer zoveel energie op als het gemiddelde huishouden

Lees meer

Vergunning zonnepanelen

Heb je voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig? In de meeste gevallen heb je geen zonnepanelen vergunning nodig, en kun je de zonnepanelen

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes