Zonnepanelen op plat dak plaatsen

Als je een plat dak hebt en daar zonnepanelen op wilt plaatsen, ben je hier aan het juiste adres! We vertellen je namelijk alles wat je moeten weten over het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Van de ideale hellingshoek tot het kostenplaatje.

hero zonnepaneel

Zonnepanelen op plat dak plaatsen

Veel gebouwen en huizen in Nederland hebben een schuin dak. En wat we zien is dat veel mensen zonnepanelen plaatsen op hun schuine daken. Een nadeel van zonnepanelen op een hellend dak is echter dat je erg afhankelijk bent van de hellingshoek en de richting waarop de zonnepanelen gericht zijn. Hoe zit dat met een platte daken?

Kun je zonnepanelen op een plat dak plaatsen?

Ja, je kunt op een plat dak zonnepanelen plaatsen. Het is eigenlijk vreemd dat niet meer mensen dit doen, omdat de opbrengst per paneel op een plat dak vele malen hoger ligt. Daarnaast is het vaak ook een stuk goedkoper om op een plak dan zonnepanelen te plaatsen dan op een schuin dak. Vanwege de lagere kosten zonnepanelen en een hogere maximale opbrengst, duurt de terugverdientijd van de panelen een stuk korter bij een plaatsing op een plat dak, dan op een schuin dak.

Wat kost het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren, zoals de staat van het dak, hoeveel zonnepanelen je afneemt, het bedrijf dat ze plaatst en de soort omvormer. Maar we kunnen wel naar een gemiddelde kijken. Over het algemeen ben je tussen de 7.500 en 10.000 euro aan de zonnepanelen kwijt als je kies voor een plak dak opstelling. Ongeveer 75% hiervan zijn de kosten zonnepanelen, en de rest is voor de installatie.

Hoe worden zonnepanelen op een plat dak geplaatst?

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak komen verschillende dingen kijken. Waar precies allemaal over na moet worden gedacht bij het plaatsen van zonnepanelen op platte daken, lees je hieronder.

Montage zonnepanelen plat dak

Er zijn verschillende montagesystemen om uit te kiezen voor zonnepanelen op platte daken. Op die manier is er voor ieder dak een geschikte manier om de zonnepanelen te bevestigen. Sommige systemen zorgen bijvoorbeeld voor extra ballast, maar er zijn ook speciale montagesystemen die erop ontworpen zijn zodat je de panelen niet ziet vanaf de begane grond.

Er zijn verschillende systemen voor landscape en portrait opstellingen en voor verschillende daktypes. Kun je geen montagesysteem zonnepanelen kiezen? Laat je dan adviseren door een professionele monteur.

Benodigde ballast zonnepanelen plat dak

Om schade aan je zonnepanelen tijdens stormen te voorkomen en veiligheid te waarborgen, heb je voldoende ballast nodig. Als je genoeg ballast toegepast hebt, is de constructie van je zonnepanelen veel steviger en veiliger, omdat ze niet loskopen wanneer ze wind vangen. In de onderstaande tabel lees je af hoeveel ballast je nodig hebt in bepaalde situaties:

  1. Tussen 210 en 95 kg/m2 is nodig om niet omver geblazen te worden
  2. Tussen 133 en 57 kg/m2 is nodig om niet opgetild te worden
  3. Tussen 201 en 92 kg/m2 is nodig om niet te worden verschoven

Wees je er tevens van bewust dat je meer ballast nodig hebt als je hoger woont.

Hellingshoek en richting

Als je zonnepanelen pal op het zuiden geplaatst kunnen worden, is de ideale hellingshoek 35 graden. Als de panelen meer op het oosten of westen geplaatst worden, kan je een kleinere hellingshoek gebruiken voor een beter rendement. Denk hierbij aan een hoek van ongeveer 10 graden. Je zonnepanelen krijgen op die manier meer zon en wekken daarom meer energie op.

De benodigde tussenafstand speelt daarnaast ook een grote rol als je de maximale opbrengst uit je zonnepanelen plat dak wilt halen. In veel gevallen werkt het lonend om een kleinere hoek toe te passen, omdat er dan meer rijen zonnepanelen naast elkaar geplaatst kunnen worden.

Afstanden

Om de veiligheid te waarborgen, is het belangrijk dat jullie in je platte-dak opstelling de volgende afstanden aanhouden bij je geplaatste zonnepanelen: 0,5m tot 1m afstand van de dakrand aanhouden. Zie dit als een no-go zone. Wil je hier toch graag panelen geplaatst zien? Dan heb je meer ballast nodig. Je monteur kan je hierover adviseren en raadpleeg anders de lokale regels hierover.

Overige bepalingen

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om op een plat dak zonnepanelen te plaatsen. Dit kan anders zijn als je zonnepanelen op een gemeentelijk monument wilt plaatsen. In dat geval moet je contact opnemen met de gemeente voor het plaatsen van de zonnepanelen op een plat dak.

Hoeveel zonnepanelen kun je op een plat dak kwijt?

Hoeveel zonnepanelen je op een dak kwijt kunt, is afhankelijk van het soort dak dat je hebt. Per vierkante meter kun je op een schuin dak meestal meer zonnepanelen kwijt dan op een plat dak van dezelfde afmetingen. Daartegenover staat echter wel dat je bij platte daken de richting van de zonnepanelen beter kunt bepalen. Hierdoor vangen ze meer zon op en leveren ze een hogere opbrengst per paneel.

Als je wilt berekenen hoeveel zonnepanelen je op je dak kwijt kunt, moet je eerst berekenen hoe groot je dak is in vierkante meter. Daarna moet je je verdiepen welke soort zonnepanelen je wilt aanschaffen en hoe groot die zijn. Gemiddeld genomen is een zonnepaneel 2,5 m groot. Deel de oppervlakte van je dak door de grootte van één zonnepaneel, en je weet hoeveel panelen er ongeveer op je dak passen.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Hoe schuin moeten de zonnepanelen op een plat dak gelegd worden?

De hoek waarin een zonnepaneel geplaatst wordt op een dak, heet ook wel de hellingshoek. Je kunt zonnepanelen het beste richten op het zuiden, omdat ze op die manier meer zonlicht vangen. Als dit mogelijk is, kun je de zonnepanelen het beste met een hoek van 35 graden plaatsen. Als de panelen meer naar het oosten of westen gericht zijn, werkt een kleinere hellingshoek beter. Denk hierbij aan een hoek van ongeveer 10 graden.

Meer over zonnepanelen weten?

Opbrengst zonnepanelen

Hoeveel stroom kunnen zonnepanelen opwekken op je dak? Voordat je zonnepanelen laat plaatsen wil je natuurlijk weten wat de verwachte opbrengst is. Aan de hand

Lees meer

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering, daarom wil je natuurlijk wel dat ze een tijd meegaan. Er zijn verschillende type zonnepanelen, en ze hebben allemaal een

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes