Energieverbruik berekenen

Bereken het energieverbruik van je gezin en huis. We hebben een handige tool voor je samengesteld waarmee je eenvoudig en snel het energieverbruik van jouw woning en gezin kunt berekenen. 

43993D40 D603 4B2E 80C3 618232D44C57

Over je energieverbruik

Energieverbruik van een huishouden is afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal personen in dat huishouden, het woningtype, levensstijl, etc. Woon je alleen dan verbruik je gemiddeld tussen de 620 en 1260 m3 aan gas en tussen de 1.610 en 2.000 kWh aan stroom. Woon je met een partner, huisgenoot of familie dan verbruik je gemiddeld tussen de 1.010 en 2.400 m3 aan gas en tussen de 2.220 en 4.450 kWh per jaar aan stroom. De gemiddelde energierekening komt neer op € 1513 ,-.

De gemiddelden die wij noemen zijn niet per se representatief voor jouw energieverbruik. Om inzicht te krijgen in jouw verbruik is het daarom goed om met behulp van de calculator jouw energieverbruik te berekenen.

Energieverbruik berekenen

Stap 1 - Bereken je gasverbruik

Stap 2 - Bereken je stroomverbruik

Hoe bereken je energieverbruik?

De hoeveelheid energie die je verbruikt is de hoeveelheid stroom (kWh) en gas (m3) die je woning gebruikt. Heb je je weleens afgevraagd hoeveel energie je verbruikt en hoe je je energieverbruik kunt berekenen? Het is een goed idee om daar eens inzicht in te krijgen door je energieverbruik te berekenen, zodat je er bewust van bent. Jij wilt je energieverbruik berekenen, wat daarbij goed is om te weten is dat dit sterk afhankelijk is van het aantal personen in je huishouden, het type woning, levensstijl, etc. Gemiddeld verbruikt een huishouden dat bestaat uit een enkele persoon tussen de 620 en 1260 m3 aan gas en tussen de 1.610 en 2.000 kWh aan stroom. Woon je met meerdere personen dan verbruik je gemiddeld tussen de 1.010 en 2.400 m3 aan gas en tussen de 2.220 en 4.450 kWh aan stroom per jaar. De gemiddelde kosten komen simpel gezegd neer op € 1513,-, maar logischerwijze liggen de kosten per huishouden ook erg uit elkaar.

Door simpele (en minder simpele) trucs toe te passen kun je gemakkelijk besparen op je energieverbruik. Maar eerst: begin nu met je energieverbruik berekenen.

Waar verbruiken we deze energie voor

Gas

Gemiddeld gezien gaat 80% van het gas dat we gebruiken naar verwarming en 20% naar warm water. Deze 20% aan warm water bestaat voor het grootste deel aan douchen en een beetje aan koken. Wil je bezuinigen op je gasverbruik, dan is het zeker aan te raden om over te stappen op een (gedeeltelijk) gasloos verwarmingssysteem, zoals een hybride warmtepomp of een pelletkachel.

Elektriciteit

De stroom die je gebruikt gaat naar de apparaten die op elektriciteit werken. Voor het grootste gedeelte niet eens naar de apparaten die je dagelijks gebruikt zoals een laptop, tv of oven. Nee, de meeste energie gaat naar de apparaten waarbij je het wellicht niet verwacht.

Wist je bijvoorbeeld dat (grote) aquaria meer stroom verbruiken dan een infrarood sauna? Respectievelijk € 220,- en €92,- per jaar.

Om een idee te krijgen van de verhoudingen vind je hieronder een lijstje met veelgebruikte apparaten en hun gemiddelde kosten en gebruik per jaar:

 1. 10 gloeilampen, 3 uur per dag: € 145,-
 2. 10 ledlampen, 3 uur per dag: € 15,-
 3. Stofzuiger, 50x per jaar: € 6,-
 4. Wasmachine, 4x per week: € 41,-
 5. Laptop, 28 uur per dag: € 8,-
 6. Desktop (zonder monitor), 29 uur per week: € 42,-
 7. TV en stereo met apparatuur, 4 uur per dag en 20 uur standby: € 25
 8. Digitale TV-ontvanger, 4 uur per dag en 20 uur standby: € 29,-
 9. Vriezer, 24 uur per dag: € 61,-
 10. Kokendwaterkraan, 6,5 m3 warm water: € 81,-
 11. Waterkoker, 390 liter per jaar: € 10,-
 12. Oven, 50 keer per jaar: € 17,-
 13. Koffiezetapparaat, 2 potten per dag: € 14,-
 14. Elektrische auto, 15.400 km p/j: € 576,-

Tips om energie te besparen

Wil je graag energie besparen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Een energierekening van een gemiddeld huishouden bestaat voor ongeveer 75% uit verbruiksafhankelijke kosten. Dat zijn dus kosten waarvan de hoogte afhangt van jouw gedrag, apparaten en hulpmiddelen. Dat betekent dat je op dit deel kunt besparen door wat aanpassingen te doen in deze drie componenten.

Vernieuw!

Buiten dat het een goed excuus is om eens te gaan winkelen voor nieuwe, innovatieve huishoudelijke apparaten, is het ook goed voor het milieu om alle apparaten van vóór het jaar 2000 te vervangen. Eigenlijk geldt over het algemeen al dat apparaten ouder dan 15 jaar energieslurpers zijn. De afgelopen jaren is er veel geïnnoveerd op dit gebied waardoor moderne apparaten veel minder energie nodig hebben om te functioneren. Overigens is het natuurlijk ook altijd aan te raden om zonnepanelen aan te schaffen. Dit zal uiteindelijk het meeste effect hebben.

In de keuken

Er zijn verschillende handige trucjes die je kunt toepassen om in de keuken energie te besparen. Natuurlijk zijn er de voor de hand liggende mogelijkheden zoals het kopen van zuinige apparaten met een A-label, maar ook in kleine handelingen liggen kansen. Zet bijvoorbeeld een kleine pan alleen op een kleine pit zodat niet de veel warmte ontsnapt en tenietgaat. Hierbij helpt ook om een deksel op de pan te doen. Let er ook op dat je de deur van de oven zoveel mogelijk dicht laat. Je kunt ook de bakplaat weghalen voor een betere luchtstroming. Daarnaast kun je met een waterkoker ook veel energie besparen. Door water in een waterkoker te koken in plaats van op het vuur, bespaar je veel gas. Ook is een waterkoker nog altijd zuiniger dan een kokend-waterkraan. Wil je er helemaal voor gaan? Zorg dan ook dat je niet meer water kookt dan je nodig hebt en ontkalk de waterkoker regelmatig. Lees hieronder ook over bespaartips voor de koelkast en vriezer.

Zet apparaten uit, niet op standby

Het zal je verbazen hoeveel een huishouden per jaar kwijt is aan standby-gebruik: wel 450 kWh, wat gelijk staat aan een bedrag van ongeveer € 100,-! Tweederde van deze kostenpost kan worden voorkomen door de apparaten simpelweg uit te zetten in plaats van in standby-stand. Dat kan wellicht aanvoelen als een klusje, zeker als je niet makkelijk bij de stekker en het stopcontact kan, maar ook daar is een oplossing voor. Bespaarstekkers die je tussen het apparaat en het stopcontact plaatst zorgen ervoor dat de standby-stand volledig uitschakelt. Apparaten waar je extra op moet letten omdat ze makkelijk te vermijden energieslurpers zijn: een miniboiler, digitale decoder met HDD (het kastje voor de digitale tv), slecht geïsoleerde kokendwaterkraan en een satellietontvanger.

Computer besparing

Wist je dat een laptop minder stroom gebruikt dan een gewone computer? Een tablet is zelfs nog zuiniger. Voor een jaar lang opladen betaal je slechts een paar euro. Bespaar dus door vooral gebruik te maken van je tablet en laptop, en laat de desktop computer achterwege.

TV besparing

Logischerwijze verbruikt een TV meer stroom naarmate het scherm groter is. Let bij de aanschaf op het energielabel, dat is stap 1. Vervolgens kun je letten op je kijkgedrag. We kijken gemiddeld 2 uur en 40 minuten naar de tv per dag. Door vaker een boek te pakken, neemt dat aantal automatisch af. Ook de TV van de standby-stand halen helpt.

Koelkast en vriezer besparing

Om energie te besparen is het aan te raden de koelkast niet direct naast een fornuis, kachel of oven te plaatsen. Als de omgevingstemperatuur laag is, zal het energieverbruik ook laag zijn.

Een vriezer hoort niet te vol met ijs te zitten. Is de laag dikker dan 1 cm? Dan verbruikt het apparaat extra energie. Ontdooi je vriezer dus regelmatig.

Voor beide apparaten geldt dat een goede reiniging van de ventilatieopening zal helpen bij de energiebesparingen doordat de restwarmte beter kan worden afgevoerd. Daarnaast blijft de koelende werking in tact.

Energiebesparende producten

Net noemden we al de bespaarstekkers, maar er zijn nog veel meer handige snufjes die helpen bij het besparen van energie.

 1. Gebruik bijvoorbeeld tochtstrips om kou buiten de deur te houden. Hierdoor blijft de ruimte warmer waardoor er minder gestookt hoeft te worden.
 2. Natuurlijk kennen we allemaal LED-verlichting en weten we dat dat zuiniger is dan gloeilampen. Het is naast zuiniger ook een duurzamer product doordat het veel langer mee gaat. Echt een aanrader dus.
 3. Gebruik tijdens het douchen een douchetimer. Je hebt deze in verschillende vormen, maar ook zo simpel als een zandloper. Houd je aan de tijd en stap onder de douche vandaag als de tijd om is.
 4. Gebruik apparaten met zuinige energiekabels. Deze kabels zijn naast zuinig ook vaak beter. Veel apparaten worden tegenwoordig al geleverd met deze kabels, maar het is aan te raden om de kabels van oud apparatuur te vervangen.