Waterverbruik

Er gaat geen dag voorbij zonder dat we gebruikmaken van water; drinken, douchen, spoelen, wassen, koken, sproeien… Dat alles telt op gegeven moment wel op natuurlijk. Als je meer wilt weten over waterverbruik in Nederland, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vertellen we je meer over waar al die liters water precies naartoe gaan en hoe je water kunt besparen.

43993D40 D603 4B2E 80C3 618232D44C57

Waarvoor wordt ons water verbruikt?

Uiteindelijk zijn we best veel geld kwijt aan ons waterverbruik. Maar waar gaat al dat drinkwater precies naartoe? In de tabel hieronder lees je precies af hoeveel liter water we waaraan verbruiken. Hiervoor hebben we gekeken naar het waterverbruik in Nederland onder huishoudens, we namen het gemiddelde per persoon per dag. Dit zijn de apparaten en/of activiteiten waarbij het waterverbruik het hoogst is.

Zoals je ziet wordt het meeste water verbruikt onder de douche. Dit komt neer op ongeveer 40% van al het drinkwater dat we op een dag verbruiken. Uiteraard zijn er verschillende aspecten die een rol spelen in het waterverbruik van jouw gezin of huishouden. Hierbij kun je denken aan de grootte van je gezin, of je een tuin hebt maar bijvoorbeeld ook hoe vaak de mensen uit jouw huishouden wassen, douchen, afwassen, enzovoorts.

Apparaat
 • Douche
 • Toilet
 • Wasmachine
 • Wastafel
 • Afwassen met de hand
 • Vaatwasser
Waterverbruik per jaar
 • 44,2 liter
 • 32,7 liter
 • 12,9 liter
 • 4,9 liter
 • 3,0 liter
 • 2,0 liter

Je waterverbruik berekenen

Nu je weet waar gemiddeld het meeste water aan verloren gaat in een huishouden, ben je misschien wel benieuwd hoe dat precies zit bij jou thuis. Op de pagina: waterverbruik berekenen helpen we je berekenen wat het gemiddeld waterverbruik van jouw gezin is, zodat jij meer inzicht hebt in hoe je jaarrekening eruit komt te zien.

Bereken je verbruik

Waterverbruik berekenen

Gemiddeld waterverbruik in Nederland

Vraag jij je af wat het het gemiddeld waterverbruik per persoon of huishouden is? Ook dat hebben we onderzocht. In het artikel: gemiddelde waterverbruik lees je meer over hoeveel water er gemiddeld wordt verbruikt per gezin. Wellicht geeft dat je iets meer inzicht of je meer water kunt besparen, of dat je al goed zit.

Tips voor het besparen van water

Je waterverbruik verminderen heeft verschillende voordelen. Allereerst is het besparen van water een geweldige beslissing voor het milieu. Maar voor je portemonnee is het ook een goede stap om te zetten. Naast dat het verminderen van je waterverbruik zorgt voor een lagere jaarrekening, bespaar je er namelijk óók energie mee! Het opwarmen van drinkwater kost namelijk de nodige elektriciteit. Hieronder lees je onze tips voor het verminderen van je waterverbruik.

 1. Korter douchen: probeer een limiet van vijf minuten per dag aan te houden.
 2. Gebruik een waterbesparende douchekop: deze verbruiken al gouw 40% minder water.
 3. Draai je kraan tussendoor dicht: tijdens het handen wassen, tandenpoetsen en afwassen hebben we de neiging om de kraan onnodig lang te laten lopen.
 4. Water hergebruiken: je kunt bijvoorbeeld het water waarmee je je groenten hebt gewassen gebruiken om de planten water te geven.
 5. Investeer in een zuinige wasmachine of vaatwasser of gebruik de eco stand: vaak duren dit soort programma’s iets langer, maar de verbruiken minder water per keer.