Gasverbruik berekenen

Bereken het gasverbruik van je gezin en huis. We hebben een handige tool voor je samengesteld waarmee je eenvoudig en snel het gasverbruik van jouw woning en gezin kunt berekenen. 

43993D40 D603 4B2E 80C3 618232D44C57

Bereken je verbruik

Gasverbruik berekenen

Over je gasverbruik

Ons gemiddelde gasverbruik ligt tegenwoordig rond de 1.200 m3 (kubieke meter), maar het gasverbruik ligt per huishouden erg uit elkaar. Hoeveel gas jij gemiddeld verbruikt hangt af van het aantal personen waarmee je woont, in wat voor een woning je woont – bijvoorbeeld een nieuwe woning of een appartement met een ouder bouwjaar -, je levensstijl en de isolatie van de woning. Wil jij exact weten wat jouw gasverbruik is, dan is het goed om dat te berekenen aan de hand van de calculator.

Schrik je van jouw gasverbruik? Dan zijn er goede tips waarmee je op je gasverbruik kunt besparen. Afhankelijk van hoeveel je zou willen investeren, zijn er verschillende oplossingen, de een wat meer ingrijpend dan de ander. Ze hebben allemaal gemeen dat ze je helpen te besparen op je gasverbruik én daarmee je algehele energieverbruik, waardoor jij dat uiteindelijk terugziet in je portemonnee. Zeker de moeite waard, dus!

Hoe bereken je gasverbruik?

Het is altijd goed om je bewust te zijn van je gasverbruik. In Nederland gebruiken we tegenwoordig gemiddeld zo’n 1.200 m3 (kubieke meter) per jaar, maar dat hoeft niet voor jou te gelden. Hoeveel gas jij verbruikt is afhankelijk van een aantal factoren. Woon je bijvoorbeeld in een oud of nieuw huis? Vrijstaand of een appartement? Wat is de staat van de woning en hoe zit het met de isolatie? Ook doet het aantal bewoners bij jou thuis en je levensstijl ertoe. Daarom is het een goed idee om aan de hand van de calculator jouw gasverbruik te berekenen.

Vind je jouw energierekening en je huidige gasverbruik te hoog? Lees onze tips aan het einde van het artikel. Door kleine of grote aanpassingen te doen kun je gegarandeerd besparen op je rekening. Hoeveel dat is ligt aan de investering die je zou willen maken. Je kunt met een klein bedrag al veel doen, bovendien kun je door je gedrag aan te passen ook besparen. Maar de grootste winst behaal je door grote aanpassingen te doen aan bijvoorbeeld de isolatie van je huis. Dat vergt een investering in tijd en geld, maar uiteindelijk zijn dat de aanpassingen die echt het verschil gaan maken.

Waar wordt het gas voor gebruikt?

We gebruiken enorme hoeveelheden gas, maar waar gebruiken we het eigenlijk voor? Logischerwijze gebruiken we het meeste voor verwarming, gemiddeld 80% van ons totale gasverbruik. De overige 20% gaat naar warm water, vooral om te douchen en een beetje om te koken.

Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen. Als je een warmtepomp gebruikt voor verwarming, gebruik je geen of weinig gas om je huis te verwarmen. In zulke gevallen zal de verhouding anders liggen.

Tips om gas te besparen

Alternatieve vormen van verwarming

Zoals hierboven vermeld, kun je het grootste verschil in je gasverbruik maken als je je huis op een andere wijze verwarmt, een manier waarbij geen of weinig gas wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is een warmtepomp. Hiervan zijn verschillende vormen, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze je gasverbruik voor verwarming met minimaal 50% verlagen.

Zet de thermostaat een graad lager

Dit is een voor de hand liggende tip, maar wist je al hoeveel je hier exact mee bespaart? Het zal je verbazen! Iedere graad die je je verwarming lager zet, bespaart namelijk 7%. Gemiddeld gezien staat dat gelijk aan een jaarlijkse besparing van € 70!

Optimaliseer je verwarmingssysteem

Overstappen op een gasarm verwarmingssysteem is een grote stap en als je daar nog niet aan toe bent zijn er genoeg andere oplossingen die je kunt toepassen om je huidige verwarmingssysteem te optimaliseren. Je kunt de cv-leiding isoleren. Deze leidingen verliezen veel warmte, vooral als ze door koude ruimtes lopen. Daarom is het een goed idee om ze te isoleren met materiaal dat je in iedere bouwmarkt kunt halen. Het is een eenvoudig klusjes dat je ongeveer 16 euro per jaar zal besparen.

Wist je dat radiatoren veel warmte verliezen omdat het in de muur erachter trekt? Dat kun je voorkomen door radiatorfolie aan de achterkant aan te brengen. Hierdoor blijft alle warmte in de woning en kun je tot 100 euro per jaar op de energierekening besparen!

Daarnaast kun je er ook over nadenken een slimme thermostaat aan te schaffen. Ten eerste omdat je deze kunt instellen op jouw ritme. Zo kun je nooit meer vergeten de thermostaat lager te zetten. Vaak zijn ze ook op afstand bestuurbaar dus mocht je afwijken van je ritme en toch vergeten de thermostaat lager te zetten, dan kun je dat alsnog doen, ook al sta je in de supermarkt.

Ten tweede helpt een slimme thermostaat ook bij het effectief en zuinig omgaan met gas, wat uiteindelijk voor lagere energiekosten zorgt. Een slimme thermostaat zorgt er namelijk voor dat je ketel langere tijd op laag vermogen werkt, in plaats van een korte tijd op hoog vermogen.

Verminder je gemiddelde gasverbruik door jouw woning te optimaliseren

Naast je verwarmingssysteem optimaliseren, is er ook binnenshuis veel dat je kunt doen om je gasverbruik, en daarmee je totale energieverbruik, naar beneden te halen. Dit varieert van grote klussen tot kleine oplossingen die makkelijk toe te passen zijn. Het zal een investering vergen, maar uiteindelijk verdien je die terug met je dalende energierekening.

De grootste winst kun je behalen door je dak te isoleren. Dat komt omdat warmte opstijgt en de woning makkelijk verlaat als het dak niet goed geïsoleerd is. Buiten dat een dak met een goede isolatie veel comfort brengt, is het ook een stuk beter voor je portemonnee. Je kunt tot wel € 500,- per jaar op de energierekening besparen door deze investering te maken.

Daarnaast zijn er nog andere oplossingen die helpen je gasverbruik drastisch te verminderen: vervang enkel glas voor HR++ glas, breng vloerisolatie aan of isoleer je (spouw)muren. Het zijn klussen die je beter kunt uitbesteden en daarom een investering vragen, maar met ieder van deze drie oplossingen bespaar je meer dan € 200,- op de energierekening.

Vind je bovenstaande besparingstips te ingrijpend? Dan kun je al een heel eind komen door simpelweg tochtstrips aan te schaffen. In veel huizen gaat veel warmte verloren door kieren bij deuren, ramen en de aansluiting met het dak en tochtstrips weten dit te voorkomen. Een simpele oplossing waar je toch € 60,- per jaar mee kunt besparen.

Ga bewust om met warm water

We zijn met zijn alleen steeds langer en vaker gaan douchen. Een lange, warme douche is natuurlijk ook heel fijn, maar het kost zowel veel water als gas. Door simpele oplossingen te gebruiken zoals een waterbesparende douchekop en een thermostaatkraan kun je op beide besparen. Een waterbesparende douchekop spreekt voor zich, maar een thermostaatkraan zal je wellicht verbazen. Hoe kan zoiets helpen bij het besparen van water en energie? Dat komt doordat je zelf niet koud en warm water hoeft te mixen en je direct de ideale temperatuur bereikt. Het zit in de kleine dingen!