Dak geschikt voor zonnepanelen

Overweeg jij om zonnepanelen te plaatsen? Super, daarmee wek je namelijk je eigen zonne-energie op, bespaar je op je energierekening en draag je bij aan de energietransitie! Helaas kan je alleen niet zomaar op ieder dak zonnepanelen plaatsen. Lees hier waar daken aan moeten voldoen om geschikt te zijn voor zonnepanelen.

hero zonnepaneel

Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? De meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Je kunt zonnepanelen zowel op een schuin dak als op platte daken plaatsen. Welk type dakbedekking je hebt, maakt hiervoor weinig verschil. Je kunt zonnepanelen aanbrengen op dakpannen, leisteen of golfplaten. En zelfs op een rieten dak kun je zonnepanelen bevestigen.

Ook het type woning maakt voor de plaatsing van zonnepanelen niet veel uit. Rijtjeshuis, villa of boerderij, in principe is ieder soort huis of gebouw geschikt voor zonnepanelen. Wel is het belangrijk dat jíj de eigenaar bent van het dak. Als je een huurhuis hebt, is dit niet het geval, maar ook als je in een appartementencomplex woont, is het dak waarschijnlijk niet van jou. En in dat geval kun je dus niet zelf zonnepanelen plaatsen.

Welke daken zijn niet geschikt voor zonnepanelen?

Ongeschikte daken

Ondanks dat de meeste daken in Nederland geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie, geldt dat helaas niet voor ieder dak. Dit zijn redenen waarom jouw dak mogelijk niet geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen:

Onvoldoende plek

 Allereerst is het belangrijk dat je voldoende ruimte hebt voor de zonnepanelen. Zonnepanelen kosten op zichzelf al best veel geld, maar daarnaast betaal je extra voor de installatie en de omvormer. Gemiddeld genomen is het daarom niet rendabel om minder dan vijf zonnepanelen op de dak te plaatsen. Als er minder dan vijf zonnepanelen op jouw dak passen, is de investering in zonnepanelen voor jou waarschijnlijk niet de moeite waard.

Bij sommige schuine daken; dak richting

Voor een optimale opbrengst is het belangrijk dat je dak gericht is op het zuiden als je een schuin dak hebt. De ligging van je dak mag tussen het oosten en westen liggen, maar het dak is op het zuiden gericht. Als je schuine dak niet naar het zuiden staat, vangen je panelen niet genoeg direct zonlicht op, waardoor je een lagere opbrengst aan stroom zal hebben. Als een dak naar het noorden is gericht, wekken de zonnepanelen meestal niet voldoende zonnestroom op. Bij een plat dak kunnen de zonnepanelen meestal wel naar het zuiden worden gericht.

Schaduw op je zonnepanelen

Een beetje schaduw op je panelen kan niet veel kwaad, maar als een zonnepaneel door bijvoorbeeld een bomen, een dakkapel of een ander gebouw te weinig zonlicht vangt, zal hij te weinig stroom opwekken om rendabel te zijn.

Staat van het dakoppervlak

Ten slotte moet het dak stevig en stabiel genoeg zijn voor de plaatsing van de zonnepanelen. Bij een ouder dak is dit niet altijd het geval. Een professionele installateur kan het beste inschatten of een dak geschikt is om panelen op te plaatsen.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Checklist: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen kopen, maar weet je nog niet precies waar je allemaal aan moet denken? Omdat zonnepanelen een lange levensduur hebben en een lange-termijn investering zijn, zul je niet heel vaak voor de beslissing staan om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen. Daarom snappen we dat je hierbij wel wat hulp kan gebruiken. In de onderstaande checklist lees je precies waar je allemaal rekening mee houden moet bij het kopen en monteren van zonnepanelen.

1. Hoeveelheid zonnepanelen

Bereken als eerst hoeveel zonnepanelen je denkt nodig te hebben. Hiervoor kijk je naar de hoeveelheid energie die in jouw huishouden verbruikt wordt op jaarbasis. Met de onderstaande rekentool vogel je uit wat het optimale aantal panelen is voor die hoeveelheid energieverbruik.

Geschiktheid van het dak

Zorg ervoor dat jouw dak gereed is voor de plaatsing van de panelen. Als je zonnepanelen gemonteerd zijn, kun je er namelijk niet meer bij. Zorg er daarom voor dat je je dakoppervlak schoonmaakt en repareert wanneer dat nodig is. Denk hierbij aan het vervangen van dakpannen, verbeteren van de isolatie of het herstellen van rieten daken. Het dak moet ook sterk genoeg zijn om te panelen te kunnen dragen, hierover kan een constructeur het beste oordelen.

Grootte in combinatie met aantal zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten panelen, en deze hebben ook verschillende groottes. De hoeveelheid zonnepanelen die jij nodig hebt om de optimale hoeveelheid stroom op te wekken, passen mogelijk niet allemaal op jouw dak. En mogelijk kunnen ze wel allemaal op je dak geplaatst worden, maar is het niet rendabel omdat ze (deels) in de schaduw liggen. Zorg er daarom voor dat je het bruikbare oppervlak van je dak berekend hebt, en je ook weet hoeveel dakoppervlak je ideale aantal zonnepanelen in beslag zouden nemen. Is je dak groot genoeg?

2. Plaatsing zonnepanelen

Bij het monteren van je zonnepanelen zijn er ook een aantal factoren die bepalen hoe hoog de opbrengst aan stroom wordt. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden met betrekking tot de constructie van je huis.

Hellingshoek en invalshoek zon

Bij schuine daken is het belangrijk dat de zonnepanelen naar het zuiden zijn gericht, zo vangen ze vele malen meer zon dan een paneel dat naar het noorden ligt. Naast je dak-richting, speelt ook de hellingshoek van je dak een rol in hoeveel stroom je panelen zullen opwekken. Een zonnepaneel wekt namelijk de meeste elektriciteit op bij een hoek van 35 tot 45 graden. De ideale hellingshoek kan zowel op schuine als op platte daken gerealiseerd worden.

Vergunning nodig voor plaatsing

In de meeste gevallen heb je in Nederland geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Alleen als je een monumentaal pand hebt of woont in een beschermd stads- of dorpsgezicht, kan het zijn dat je bij je gemeente om een vergunning moet vragen. Twijfel je hierover? Dan kun je het beste contact opnemen met je gemeente.

Moet er iets met mijn dak gebeuren voordat de zonnepanelen geplaatst worden?

Hoe maak je je dak geschikt voor zonnepanelen? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Hieronder lees je een aantal handige tips om je eigen dak voor te bereiden op de plaatsing van zonnepanelen.

  1. Zorg voor voldoende draagvermogen. Het gewicht van een zonnepanelensysteem weegt tussen de 10 en 15 kg per vierkante meter voor een schuin dak en rond de 30 kg voor een plat dak. Op een schuin dak is een beetje extra gewicht gewicht vaak geen probleem, maar bij een plat dak hangt het af van de constructie. Het verhogen van het draaggewicht van je dak is natuurlijk geen simpel klusje. Een constructeur kan het beste bepalen of je dak het gewicht van zonnepanelen aankan en hoe het draagvermogen eventueel verbeterd kan worden.
  2. Voldoende plek voor de omvormer. Eerder hadden we het over de ruimte die zonnepanelen op je dak nodig hebben, maar je hebt ook een plek nodig voor de omvormer. Omvormers worden vaak op zolder, in de kelder of de garage geïnstalleerd. Wat is hier een handige plek voor in jouw huis? Houd er rekening mee dat je ongeveer 30 cm rondom de omvormer vrijhoudt vanwege de warmte die de omvormer uitstraalt.
  3. Meterkast aanpassen. Zorg ervoor dat er in de meterkast voldoende ruimte is voor de aardlekautomaat (alamat). Dat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatie-automaat en hij zorgt ervoor dat de zonnepanelen installatie gescheiden wordt van de rest van de huis installatie.

Meer over zonnepanelen weten?

16 zonnepanelen

Met een compleet pakket van 16 zonnepanelen, wek je waarschijnlijk meer zonne-energie op dan je verbruikt. Dit geeft je de mogelijkheid om stroom terug te

Lees meer

Beste zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet zomaar een aankoop. Het is een investering. Als je hierbij de juiste beslissingen maakt, verdien je de kosten van de panelen en

Lees meer

Omvormer zonnepanelen

Als je zonnepanelen laat plaatsen, heb je ook een omvormer nodig. Maar wat is een omvormer precies? Wat voor soorten omvormers zijn er? En hoe

Lees meer

Terugleveren stroom

Met zonnepanelen kun je geld besparen, maar ook geld verdienen door stroom terug te leveren. De overtollige opgewekte stroom kun je namelijk terugleveren aan het

Lees meer

Vergunning zonnepanelen

Heb je voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig? In de meeste gevallen heb je geen zonnepanelen vergunning nodig, en kun je de zonnepanelen

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes