Gasverbruik

Hoeveel gas je verbruikt is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen de grootte van je huishouden, de grootte van je woning en hoeveel je stookt een grote rol bij je hoogte van je rekening. Alles wat je wilt weten over gasverbruik, vind je hier; waar je gas voor gebruikt, het berekenen van je eigen gasverbruik, het gemiddelde gasverbruik in Nederland en hoe je gas kunt besparen.

43993D40 D603 4B2E 80C3 618232D44C57

Waarvoor gebruik je gas?

De grootste bron van gasverbruik binnen huishoudens is de verwarming. Voor het verwarmen van onze huizen gebruiken we gemiddeld 75 procent van ons totale gasverbruik. Ongeveer 20 procent van al ons gasverbruik gaat naar het produceren van warm water, bijvoorbeeld om mee douchen. Tenslotte verbruiken gemiddeld 5 procent van ons totale gasverbruik tijdens het koken. Dit doen we allemaal, maar toch kunnen de kosten voor gasverbruik flink uiteen lopen. Hieronder lees je precies wat invloed kan hebben op de hoogte van jouw gasrekening.

Aantal bewoners per huishouden

Logischerwijs verbruiken grotere huishoudens meer gas dan een klein huishouden; je moet meer koken en de douche wordt vaker gebruikt. Het gasverbruik per persoon gaat echter wel omlaag als je met meerdere mensen samen woont, dat komt omdat een groter aantal bewoners profiteert van het verwarmen van één huis of woning. De grootte van je gezin speelt dus een rol in het gasverbruik, maar niet zo’n grote rol als bij bijvoorbeeld stroom of water.

Het type woning

In wat voor soort huis je woont, heeft een grotere invloed op je gasverbruik. Dit komt door verschillende aspecten die we graag met je doornemen.

  1. Je gasverbruik in een appartement of flat zal gemiddeld een stuk lager liggen dan bij bijvoorbeeld een 2-onder-1-kap of vrijstaande woning. Een appartement of tussenwoning houdt warmte namelijk een stuk beter vast, waardoor je minder hoeft te verwarmen.
  2. Hoe groter de woning, hoe harder je verwarming moet werken om jou en je gezin warm te houden. Het aantal kubieke meter van je woning is daarom ook een van de grootste bepalende factoren in je gasverbruik.
  3. Het gemiddeld gasverbruik per maand is een stuk lager in een goed geïsoleerd huis. Door je woning goed te isoleren, hoef je minder te verwarmen en kun je flink op gas besparen. Daarnaast zorgt isolatie er ook voor dat je woning zomers lekker koel blijft. Het bouwjaar van je woning zegt vaak al best veel over de isolatie. Als het huis waarin je woont voor 1976 gebouwd is, is het waarschijnlijk niet goed geïsoleerd.

Verbruiksgedrag van gas

De hoogte van je rekening wordt uiteraard ook bepaald door de manier waarop je omgaat met gas. Denk aan het laten lopen van warm water, de verwarming ‘s nachts aan laten staan of lekker lang douchen. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je gasverbruik hoger uitvalt dan bij een ander huishouden.

Het weer

Last but not least, speelt het weer uiteraard ook een rol. Als het buiten koud is, moet de verwarming harder werken en willen sommigen alleen hun handen wassen met warm water. Dit zal er ook voor zorgen dat je gas verbruik per jaar omhoog gaat.

Je eigen gasverbruik berekenen

Benieuwd hoeveel gas je precies verbruikt? In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt berekenen hoeveel gas jouw huishouden per maand of per jaar verbruikt. Zo leer jij waar je op kunt besparen om je gasverbruik omlaag te krijgen. Bereken je gasverbruik.

Bereken je verbruik

Gasverbruik berekenen

Het gemiddeld gasverbruik per huishouden

Wil je weten hoeveel gas het gemiddelde Nederlandse gezin verbruikt? Hier lees je meer over het gemiddeld verbruik van gas voor verschillende soorten woningen en huishoudens. Dit geeft je meer inzicht in hoeveel gasverbruik ‘normaal’ is in jouw soort woning en hoeveel gasverbruik je eventueel kunt verminderen.

Gasverbruik omlaag brengen? Dit zijn onze tips

Gasvrij wonen is de toekomst! A) omdat dit een mooie ontwikkeling is voor het milieu, en B) omdat het gas op gegeven moment simpelweg opraakt. Daarom kun je niet vroeg genoeg op zoek gaan naar manieren om je gasverbruik te verminderen – en tegelijkertijd kosten te besparen. Dit zijn onze tips voor huishoudens om hun gasverbruik omlaag te brengen!

Ga voor een moderne hr-ketel

We vergeten nogal eens onze ketel te vervangen als hij het nog gewoon doet – maar het wordt aangeraden om gemiddeld iedere 15 jaar een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Door je oude cv-ketel in de ruilen voor een nieuwe, kun je per jaar tot wel 175 euro besparen!

Leidingen isoleren

Leidingen verliezen een hoop warmte als ze door koude ruimtes lopen, waardoor je verwarming extra hard moet werken om je meest gebruikte ruimtes in je woning op te warmen. Je kunt gemakkelijk zelf je leidingen isoleren met materiaal dat bij vrijwel iedere bouwmarkt verkrijgbaar is.

Trek vaker een warme trui aan

Een simpele oplossing die nooit oud wordt! Je kunt per jaar je gasverbruik aanzienlijk omlaag brengen door je thermostaat een of twee graden lager te zetten dan je normaal zou doen. Een warme trui of een extra paar sokken werkt namelijk net zo goed!

Verwarm niet standaard alle ruimtes in je huis

Er zijn vast ruimtes in jouw woning die je niet zoveel gebruikt, zoals een gang, logeerkamer of de zolder. Je merkt er niks van als je hier je verwarming uit zet – behalve dat je gasverbruik naar beneden gaat.