Beste split airco
Ben jij op zoek naar de beste split unit airco? In dit artikel lees je alles wat je moet weten! Split airo’s zijn als het ware warmtepompen die je huis zowel kunnen koelen als verwarmen. Door het lage energieverbruik is de split unit airco een goed alternatief voor de cv-ketel. De meeste airco’s moeten door een erkend installateur geïnstalleerd worden.
Wat is een split unit airco?
Nieuwe split unit kopen
Als je toe bent aan een nieuwe airco, is een split unit airco een uitstekende keuze! Omdat hij vaak een hoge capaciteit heeft, zijn zelfs grote ruimtes snel op de juiste temperatuur. Het energieverbruik van split unit airco’s is relatief laag. Als je het liefst een airco wilt die weinig energie verbruikt, kies je voor een split unit airco met minimaal energielabel A+. Je koopt een split unit airco onder andere bij bouwmarkten of online.
Split airco installeren
In tegenstelling met mobiele airco’s, staan split unit airco’s standaard op dezelfde plek. Daarom wordt de split airco ook wel eens een ‘vaste airco’ genoemd. Ze zijn niet verplaatsbaar omdat ze moeten worden geïnstalleerd door een expert, zowel de buitenunit, die aan een muur hangt, en de binnenunit die zich in huis bevindt.
Beste split airco's
Bij het vinden van een goede split unit airco, zijn er verschillende aspecten waar je goed naar moet kijken. Aan de hand van de volgende punten weet je hoe je de beste split airco vindt voor jouw huishouden:
Energieverbruik: Airco’s verbruiken meer energie dan bijvoorbeeld een ventilator, maar er zijn energiezuinige apparaten beschikbaar. Kies daarom voor een energiezuinig apparaat met minimaal energielabel A+.
Koelvermogen: Hoe goed een split unit airco kan koelen, wordt aangegeven in BTU (Britsh Thermal unit). Hoe hoger de BTU is, hoe beter de airco de ruimtes in je huis kan koelen.
Geluidsniveau: Hoeveel geluid maakt de split unit airco? Geluid kan erg storend zijn, bijvoorbeeld als je thuis werkt of als je de airco s’ nachts aan wilt hebben. Het geluidsniveau wordt in decibel (dB) aangegeven per apparaat.
Prijs-kwaliteitverhouding: De beste airco is niet altijd de goedkoopste. Voor een goede split unit airco kijk je onder andere naar recensies, de capaciteit, het koelvermogen, het geluidsniveau en het energielabel. Vaak is een energiezuinig apparaat van uitstekende kwaliteit.
Als je een split unit airco gaat kopen, moet je er daarnaast rekening mee houden dat de airco geïnstalleerd moeten worden door een professional. Alleen als de split unit airco beschikt over 3 kilo koelmiddel of minder, mag je hem zelf installeren. Voor zwaardere split airco’s moet je een installateur inschakelen die een STEK diploma heeft.
Vrijblijvende offerte
Airco installateur offerte opvragen
Waarom een split airco kopen?
Er zitten verschillende voordelen aan de aanschaf van een split unit airco. Dat ze een relatief laag energieverbruik hebben, is een van de belangrijkste punten – kies daarom voor een split airco met minimaal energielabel A+. Daarnaast kan een split unit airco naast koelen ook verwarmen. Daarbij verbruikt hij tevens minder energie dan bijvoorbeeld een cv-ketel
Een split unit airco is ook erg stil in vergelijking met alternatieven. Andere soorten airco’s produceren vaak meer geluid. Voor een airco die erg stil is, kijk je naar het geluidsniveau.
Split unit airco’s nemen ook relatief weinig ruimte in beslag omdat je ze aan een muur hangt en ze redelijk compact zijn. Split airco’s staan hierdoor, in vergelijking met een mobiele airco, niet snel in de weg. Met de handige afstandsbediening kun je de temperatuur ook op afstand instellen.
En ten slotte filteren split unit airco’s de lucht binnenshuis. Ze verspreiden koele lucht, die door een uitgebreidere koolstoffilter schoon en nagenoeg geurloos is.
Welke soorten split unit airco's zijn er?
Er zijn verschillende soorten split airco’s. Afhankelijk van jouw huis, kan het ene type airco beter bij je passen dan een ander. Daarom leggen we hieronder haarfijn uit hoe de verschillende soorten split airco’s van elkaar verschillen.
Mono split unit
De mono split unit airco bestaat uit één binnenunit en geen buitenunit. Deze airco’s kun je daarom gemakkelijk zelf installeren. Voor de installatie gang je hem aan de muur van de ruimte die je wilt koelen. De mono split unit airco kan ook dienen als verwarming.
Duo split unit
De naam verklapt het al; de duo split airco biedt twee binnenunits voor het koele van meerdere ruimtes of één grotere kamer. Ook duo split airco’s kunnen zowel koelen als verwarmen, waardoor je het hele jaar door baat hebt bij deze aanschaf. De duo split airco beschikt over één buitenunit.
Trio split unit
Deze split unit airco heeft meerdere binnenunits (drie) die je afhankelijk van elkaar kunt instellen. Zo regel je de perfecte temperatuur in iedere ruimte. Hiernaast heeft deze airconditioner een buitenunit en kan hij zowel verkoeling als verwarming bieden.
Vragen over split unit airco's
In Nederland is het gebruik van airco’s oplopend, maar nog niet heel groot. Om die reden kunnen we ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de split unit airco. Wil je een split airco kopen en staat jouw vraag hier niet tussen? Schroom niet om contact op te nemen met ons of je leverancier.
Een split unit airco werkt op een vergelijkbare manier als een koelkast. Een split airco heeft een warmtepompsysteem dat werkt op basis van koelvloeistof. Deze vloeistof onttrekt via de binnenunit de warmte uit de binnenruimte, en leidt de warme lucht naar buiten via de buitenunit.
De binnenunit van een split airco heeft een ventilator die warmte uit de lucht absorbeert en deze vervolgens naar een warmtewisselaar vervoert. De warmtewisselaar is in feite een leiding met koelvloeistof met een warmte van 6 tot 8 graden. Doordat de vloeistof in aanraking komt met warmte, warmt de koelvloeistof op.
Een compressor voert de warme lucht af naar de condensor in de buitenunit. Daar condenseert het gas door het contact met de buitenlucht. Zo wordt het gas weer koude koelvloeistof en kan het opnieuw de binnenunit instromen.
De meeste split airco’s kunnen zowel koelen als verwarmen. Dat proces verloopt ongeveer gelijk als het verspreiden van de koele lucht, maar dan omgekeerd.
De meeste split airco’s moeten geïnstalleerd worden door een professional met een met STEK diploma. Alleen als de split unit airco beschikt over 3 kilo koelmiddel of minder, mag je hem zelf installeren. Tegenwoordig zijn er steeds meer goedkope split unit airco’s verkrijgbaar die je gemakkelijk zelf kunt installeren.
Als je je nieuwe airco graag zelf installeert, kun je de volgende stappen opvolgen:
Bepaal de plaats(en) van de binnenunit(s). Velen kiezen ervoor om hun airco boven hun bed of een bureau te plaatsen. Omdat koude lucht daalt, kun je de airco het best zo hoog mogelijk ophangen. Daarnaast kan het handig zijn om de binnenunit niet te ver van de buitenunit te plaatsen. De leidingen die meegeleverd worden zijn namelijk vaak slechts 3 a 4 meter lang.
Bepaal de plaats van de buitenunit. De buitenunit bevestig je aan de buitenmuur met behulp van de bijgeleverde ophangstukken, maar je kunt er ook voor kiezen om hem op de grond te plaatsen. Zorg ervoor dat je het samen doet. De units van een split airco zijn best zwaar.
Leidingen leggen. Als de units geplaatst zijn, kun je aan de slag met het leidingwerk. Hiervoor moet de binnenunit waterpas staan. Boor de gaten voor de leidingen. In de bijgeleverde handleiding lees je hoe je de leidingen het beste kunt omwikkelen.
Vul je airconditioner met koelvloeistof. Het koudemiddel wordt vaak bijgeleverd bij de split unit airco.
Uiteraard verbruikt een split unit airco meer energie dan bijvoorbeeld ventilatoren, maar het energieverbruik ligt alsnog niet heel hoog. De gemiddelde split unit airco verbruikt zo’n 2 tot 5 kW per uur wanneer hij op de hoogte stand staat. In veel gevallen, vooral in Nederland, zul je echter grotendeels gebruikmaken van de laagste stand van je airconditioners. Afhankelijk van het energielabel, kan het energieverbruik hoger of lager uitvallen. Je kunt het beste een A-merk airco kopen met energielabel A+ of hoger.