Gemiddeld energieverbruik
De kosten voor je energieverbruik betaal je maandelijks. Hoeveel je daar maandelijks aan kwijt bent, verschilt per huishouden. Het aantal mensen waaruit jouw huishouden bestaat, speelt hierbij een grote rol, maar hoe zuinig je met stroom en je verwarming omgaat ook. Je leest hier alles wat je moet weten over het gemiddeld energieverbruik in Nederland en wat je kunt doen om energie te besparen.
Gemiddeld energieverbruik van een huishouden
Gemiddeld energieverbruik per type woning
Het is lastig om een gemiddeld energieverbruik te geven. Althans, het is lastig om een gemiddeld energieverbruik te geven waar je iets aan hebt. Je gas- en stroomverbruik hangt namelijk sterk samen met het type woning waarin je woont en het aantal bewoners. Het maakt verschil in wat voor huis je woont, bijvoorbeeld een vrijstaande woning of een appartement en daarnaast hangt je verbruik af van de staat van dat huis, is het oud of nieuw? Daarnaast is het vanzelfsprekend dat grote gezinnen meer verbruiken dan een alleenstaande.
Hieronder vind je twee tabellen met daarin het gemiddelde gas- en stroomverbruik van verschillende soorten woningen in 2019, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen huizen met één bewoner of twee of meer bewoners.
-
Nieuw klein appartement
-
Oud klein appartement
-
Oude kleine woning
-
Oude middel woning
-
620 m3
-
810 m3
-
1060 m3
-
1260 m3
-
1610 kWh
-
1550 kWh
-
1690 kWh
-
2000 kWh
-
Oud klein appartement
-
Oude kleine woning
-
Oude middel woning
-
Nieuwe middel woning
-
Oude grote woning
-
Oude vrijstaande woning
-
1010 m3
-
1230 m3
-
1390 m3
-
1080 m3
-
1940 m3
-
2400 m3
-
2220 kWh
-
2780 kWh
-
3190 kWh
-
3260 kWh
-
3860 kWh
-
4450 kWh
Energieverbruik afgelopen jaren
De afgelopen jaren is zowel het gemiddelde gasgebruik als stroomverbruik sterk gedaald, respectievelijk met zo’n 20 en 15 %. In 2010 was het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishouden rond de 1619 m3, terwijl dat in 2018 nog geen 1300 was. Dit komt door de komst van zuinigere cv-ketels en betere isolatie van woningen. Opvallend is dat je dat niet terugziet in de cijfers over ons douchegedrag. Nieuwe, zuinigere ketels verbruiken dan wel minder energie voor het opwarmen van water, we zijn ook langer en vaker gaan douchen. Het effect van deze besparingen worden daardoor weer opgeheven.
Het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden is tussen 2010 en 2018 gedaald van 3218 naar 2765 kWh. Dit heeft vooral te maken met de opkomst van zonnepanelen. De daling had nog sterker kunnen zijn, want elektrische apparaten hebben steeds minder stroom nodig, maar helaas wordt ook hier veel van de besparingen opgeheven door het feit dat we meer apparaten vaker zijn gaan gebruiken.
Gemiddelde kosten energie
Wil je je energiekosten berekenen met het doel hierop te besparen, dan is het goed om te weten dat de kosten van energieverbruik voor een deel verbruiksafhankelijk en voor een deel verbruiksonafhankelijk zijn. Het verbruiksafhankelijke deel is het deel waar je op kun besparen door je energiegedrag en apparaten aan te passen. Het verbruiksonafhankelijke deel is het maandelijkse vastrecht dat je betaalt voor de levering, transport, aansluiting en meterhuur. Dit deel is wat lastiger aan te passen. Beide vind je terug op je energierekening en tellen dus mee voor het gemiddelde wat we hieronder bespreken.
Volgens het CBS bedraagt de gemiddelde jaarlijkse energierekening € 1513,-. Zoals hierboven omschreven zullen deze kosten ook sterk variëren per huishouden, aangezien ze samenhangen met het woning type en bouwjaar, de isolatiegraad, de grootte van het huishouden, het leefpatroon en de apparaten. Net als dat het energieverbruik de afgelopen jaren is afgenomen, is de gemiddelde jaarlijkse energierekening ook lager dan de jaren ervoor. Vergeleken met vorig jaar verschilt het wel € 100,-. Dat komt overigens niet alleen door het lagere energieverbruik, maar ook door de dalende energieprijzen.
Wil jij precies weten wat jij kwijt bent aan energiekosten? Bekijk dan je jaarrekening, of maak gebruik van de calculator.