12 zonnepanelen
Een zonnepanelen set met 12 zonnepanelen heeft een verwachte opbrengst die hoger is dan het energieverbruik van en gemiddeld Nederlands huishouden. Als je een groot gezin hebt of je energieverbruik om een andere reden iets hoger is, zijn 12 zonnepanelen waarschijnlijk een goede optie voor jou. We vertellen je hier alles wat je moeten weten over de aanschaf van 12 zonnepanelen.

Wat kosten 12 zonnepanelen?
De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type zonnepanelen, het type dak, de omvormer, de benodigde materialen (zoals montagemateriaal) en de kosten voor het installeren. Om die reden kunnen we helaas niet exact berekenen hoe hoog de kosten zullen zijn voor de plaatsing van 12 zonnepanelen.
Uiteraard kunnen we wel de gemiddelde kosten prijsgeven. Wij hebben berekend dat de totaalprijs voor een complete set van 12 zonnepanelen gemiddeld 4.800 euro bedraagt. Een compleet systeem bestaat uit 12 zonnepanelen, een omvormer, een montagesysteem, bekabeling, installatie en eventuele ballast.
De factuur die je krijg van je zonnepanelen specialist, zal inclusief btw zijn. Deze btw kun je terugvragen bij de belastingdienst. Door de btw teruggave zal de uiteindelijke prijs van je zonnepanelen 21% lager liggen dan wat je betaalt aan je monteur.
Kosten 12 losse zonnepanelen
Gemiddeld genomen kosten zonnepanelen ongeveer 70% van de totaalprijs van de volledige installatie. Voor 12 zonnepanelen, zul je daarom ongeveer 3.360 euro kwijt zijn, inclusief btw.
12 zonnepanelen inclusief montage prijs
Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Om zoveel mogelijk uit je investering te halen, is het belangrijk dat je pakket gemonteerd wordt door een erkende zonnepaneel monteurs. Zij zorgen ervoor dat je opbrengst gemaximaliseerd wordt. Voor de installatie en montage van 12 zonnepanelen betaal je ongeveer 30% van de totaalprijs.
Installatiekosten
Bij de montage van je zonnepanelen, worden ze op je dak geplaatst. Bij het installeren van de zonnepanelen, sluiten de monteurs je zonnepanelen pakket ook daadwerkelijk aan op je meterkast zodat ze klaar zijn om gebruikt te worden. Veel installateurs voeren dit standaard uit, maar anderen rekenen hier bijkomende kosten voor.
Vrijblijvende offerte
Zonnepanelen offerte opvragen
Hoeveel kWh wekken 12 zonnepanelen op?
Voor we dieper ingaan op de verwachte opbrengst van 12 zonnepanelen, willen we benoemen dat dit niet hetzelfde is als het vermogen. Het vermogen van zonnepanelen geeft aan wat het hoogst mogelijk potentieel is van een paneel onder ideale laboratoriumomstandigheden. Deze omstandigheden zijn echter niet haalbaar in het echte leven vanwege de hellingshoek van je dak, weersomstandigheden en eventuele schaduw. Daarom berekenen we de verwachte opbrengst van panelen door het vermogen in kilowattuur (kWh) te vermenigvuldigen met 0,85. Dit geeft een representatief beeld van de opbrengst van zonnepanelen op een Nederlands dak.
Met deze berekening komen we uit op een opbrengst van 3.600 kWh per jaar voor een pakket van 12 zonnepanelen.
Rendement
Zoals hierboven uitgelegd, is de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk van verschillende factoren, zoals het daktype, de hellingshoek, het type paneel, schaduw, de richting van de panelen (idealiter op het zuiden) en het aantal zonuren. Daarnaast kunnen aanvullingen, zoals micro-omvormers en optimizers, de opbrengst van je zonnepanelen positief beïnvloeden.
Ten slotte zal de opbrengst van de panelen met de tijd ook een aantal procent achteruit gaan. Wanneer de panelen verouderen, wordt het rendement lager. Vaak wekt een duurder paneel meer stroom op, en gaan ze langer mee. Kies daarom niet goed goedkope zonnepanelen, daarmee ben je juist duurder uit. Kies liever voor zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Terugverdientijd
De aanschaf van zonnepanelen is niet goedkoop, maar het is ook een investering. Dat houdt in dat je binnen een aantal jaar het aanschafbedrag van je zonnepanelen hebt terugverdiend. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt meestal rond de 7,5 jaar. Hierna maak je winst met je jaarlijkse opbrengst aan stroom, vanwege de besparing op je energiekosten. Om die reden is investeren in zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Voor een complete installatie van 12 zonnepanelen moet je rekening houden met een terugverdientijd van 6 jaar.
Afmeting op dak
De standaard afmeting van een zonnepaneel is 160 bij 99 centimeter, maar er zijn verschillende formaten. Afhankelijk van de grootte van het dak, zit er mogelijk een limiet aan het aantal zonnepanelen dat je erop kwijt kunt. Reken daarom vooraf uit of jouw dak geschikt is voor het gewenste aantal zonnepanelen. Je berekent het oppervlakte van je dak door de lange zijde van je dak te vermenigvuldigen met de korte zijde. Langdurige schaduw, dakkapellen en schoorstenen kunnen ervoor zorgen dat je minder zonnepanelen kwijt kunt.
Als je hebt gekozen voor een compleet pakket van 12 zonnepanelen, moet je er rekening mee houden dat je minimaal 20 m2 aan geschikt dakoppervlak nodig hebt.
Meer over zonnepanelen weten?
Beste zonnepanelen
Zonnepanelen zijn niet zomaar een aankoop. Het is een investering. Als je hierbij de juiste beslissingen maakt, verdien je de kosten van de panelen en
Zonnepanelen op schuur, garage of tuinhuis
Platte daken zijn de ideale plek voor zonnepanelen. Vaak heeft een tuinhuis, garage of schuur een plat dak, waardoor je een hoog rendement hebt als
Zonnepanelen berekenen
Je zult in je zoektocht naar nieuwe zonnepanelen veel berekeningen moeten maken. We hebben handige tools voor je gemaakt waarbij je alles kunt berekenen wat
Btw terugvragen zonnepanelen
Als je als particulier voor het eerst zonnepanelen plaatst, kun je daarvoor de betaalde btw terugvragen bij de Belastingdienst. Dit gaat om 21% van het
8 zonnepanelen
Het aantal zonnepanelen dat je aangesloten hebt, heeft een grote invloed op de hoeveelheid stroom die je complete installatie zal opwekken. Een set van 8
Dak geschikt voor zonnepanelen
Overweeg jij om zonnepanelen te plaatsen? Super, daarmee wek je namelijk je eigen zonne-energie op, bespaar je op je energierekening en draag je bij aan