Besparing zonnepanelen
Als je wat ruimte voor een investering hebt en graag wilt besparen op je energierekening, kun je zonnepanelen kopen. Hiermee creëer je je eigen opgewekte stroom, waardoor je minder elektriciteit hoeft af te nemen van je leverancier. Lees hier alles wat je moet weten over besparen op je energiekosten door te investeren in zonnepanelen en leer hoe je kunt besparen met zonnepanelen.
Besparen met zonnepanelen
Als je dak geschikt is zijn zonnepanelen een slimme investering. Uiteraard kosten zonnepanelen in aanschaf en installatie best veel, maar het neemt een hoop voordelen met zich mee. Daardoor is investeren in zonne-energie niet alleen goed voor het milieu, maar ook financieel aantrekkelijk. Hieronder lees je de verschillende manieren waarom investeren in zonnepanelen een goede financiële beslissing is.
Besteed je spaargeld tegen gunstig rendement
Allereerst is het een mooie besteding van je spaargeld. Met het geld dat je nu op je spaarrekening hebt staan, ontvang je nagenoeg geen rente op het moment. Terwijl de winst van de opbrengst van zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden vergelijkbaar is met een rendement van 4 tot 5 procent! Dit maakt het nemen van zonnepanelen een stuk aantrekkelijker dan je vermogen simpelweg op je spaarrekening te laten staan.
Zonnepanelen terugverdienen
We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wanneer je de aanschafprijs en installatiekosten van je zonnepanelen terugverdient hebt. Het gaat namelijk toch om een investering van duizenden euro’s. Gemiddeld genomen duurt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 7 en 8 jaar. Uiteraard is het exacte moment dat je je zonnepanelen terug hebt verdiend afhankelijk van verschillende factoren. Aspecten als de ligging van je dak (het liefst gericht op het zuiden), de hoeveelheid zonlicht, de hellingshoek van een schuin dak en hoeveel stroom je verbruikt, hebben allemaal impact op de opbrengst van je zonnepanelen en dus ook wanneer je ze hebt terugverdiend.
BTW terugverdienen
Voor het plaatsen van zonnepanelen kun je bij de belastingdienst de btw terugvragen. Landelijk genomen kun je geen subsidie krijgen voor je zonnepanelen (regionaal wellicht wel!), maar met je btw teruggave kun je toch nog wat extra geld besparen bij de aanschaf van je zonnepanelen. Dit gaat om 21% van het totaalbedrag van je zonnepanelen, inclusief installatie.
Salderingsregeling
Als je meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt, kun je volgens de salderingsregeling het overschot aan opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Afhankelijk van jouw energieleverancier en de huidige elektriciteitsprijs wordt voor de teruglevering van de zonnestroom een mooie vergoeding berekend. In dit geval zorgen zonnepanelen niet alleen voor een besparing op je energiekosten, maar creëren ze ook extra inkomsten.
Vrijblijvende offerte
Zonnepanelen offerte opvragen
Overzicht besparing van zonnepanelen
Wil jij weten wat de verwachte besparing is als je zonnepanelen laat plaatsen? In het onderstaande overzicht staat per aantal panelen hoeveel kilowattuur (kWh) ze ongeveer opwekken op jaarbasis.
Wat leveren zonnepanelen op?
-
8 zonnepanelen
-
10 zonnepanelen
-
12 zonnepanelen
-
14 zonnepanelen
-
16 zonnepanelen
-
18 zonnepanelen
-
20 zonnepanelen
-
3.200 euro
-
4.000 euro
-
4.800 euro
-
5.600 euro
-
6.400 euro
-
7.200 euro
-
8.000 euro
-
2400 kWh
-
3000 kWh
-
3600 kWh
-
4200 kWh
-
4.800 kWh
-
5.400 kWh
-
6.000 kWh
-
7 jaar
-
7 jaar
-
6 jaar
-
6 jaar
-
6 jaar
-
6 jaar
-
6 jaar
Hoeveel energie lever je terug en bespaar je daardoor op je energierekening?
Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Je zou vooraf uit kunnen rekenen hoeveel je terugkrijgt of nog moet betalen, maar hier is geen kant-en-klare rekensom voor omdat er te veel onvoorspelbare aspecten een rol spelen.
Allereerst moet je er zeker van zijn dat er stroom is om terug te leveren. Dit wordt onder andere bepaald door het aantal panelen dat je op je dak hebt liggen, de weersomstandigheden, hoeveel groene stroom ze daadwerkelijk opwekken en hoeveel eigen stroom je precies verbruikt. Als je meer zonne-energie opwekt dan jij en je familie verbruiken, kan die stroom teruggeleverd worden.
De hoeveelheid stroom die je teruglevert, wordt verrekend met de hoeveelheid elektriciteit (aantal Wattpiek) dat je afneemt van je leverancier.
Hoeveel rendement hebben zonnepanelen?
In de meeste gevallen ligt het rendement van zonnepanelen tussen de 5% en 25%. Hoe hoog de opbrengst precies is, is afhankelijk van verschillende factoren. De kwaliteit en het vermogen van de zonnepanelen speelt hierbij een grote rol, maar ook de hoeveelheid direct zonlicht, de hellingshoek, eventuele schaduw. Een zonnepaneel specialist kan het beste voor jou een berekening maken om in te schatten hoeveel kilowattuur (kWh) zonnepanelen om jouw dak jaarlijks opleveren.
Hoeveel bespaar je met zonnepanelen per jaar?
Met 10 zonnepanelen bespaar je jaarlijks al snel rond de 800 euro op je energierekening. Voor een exactere indicatie van de verwachte besparing op je energierekening, verwijzen we je graag naar een zonnepaneel specialist.
Meer over zonnepanelen weten?
8 zonnepanelen
Het aantal zonnepanelen dat je aangesloten hebt, heeft een grote invloed op de hoeveelheid stroom die je complete installatie zal opwekken. Een set van 8
Besparing zonnepanelen
Als je wat ruimte voor een investering hebt en graag wilt besparen op je energierekening, kun je zonnepanelen kopen. Hiermee creëer je je eigen opgewekte
Terugverdientijd zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een flinke investering. Dat houdt in dat je er veel voor betaalt, maar het ook allemaal weer terugverdiend. Een slimme investering dus. We
10 zonnepanelen
Als je zonnepanelen gaat kopen, is de hoeveelheid panelen van groot belang. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh aan stroom per jaar. Om die hoeveelheid stroom te
Omvormer zonnepanelen
Als je zonnepanelen laat plaatsen, heb je ook een omvormer nodig. Maar wat is een omvormer precies? Wat voor soorten omvormers zijn er? En hoe
Zonnepanelen op dakkapel
Heb jij een schuin dak met een dakkapel en vraag je je af of je daar zonnepanelen op kunt plaatsen? Al je vragen over de