Vergunning zonnepanelen

Heb je voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig? In de meeste gevallen heb je geen zonnepanelen vergunning nodig, en kun je de zonnepanelen plaatsen zonder dat je je gemeente op de hoogte moet stellen. Er zijn echter uitzonderingen. Hier lees je wanneer een vergunning vereist is voor de plaatsing van zonnepanelen.

hero zonnepaneel

Vergunningcheck voor zonnepanelen

Moet je voor zonnepanelen een vergunning aanvragen?

Meestal hoef je voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren geen vergunning aan te vragen. Er zijn slechts enkele situaties waarbij je wel een omgevingsvergunning nodig hebt. Alleen als je zonnepanelen wilt plaatsen op een monument, er sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht, of de panelen in strijd zijn met het lokale bestemmingsplan heb je een zonnepanelen vergunning nodig.

Als je zeker wilt weten of je een vergunning aanvragen moet, kun je het beste een vergunningcheck doen. Met deze online tool van het omgevingsloket, weet je binnen vijf minuten of er een vergunning verleend moet worden als je zonnepanelen op je dak geplaatst wilt hebben. Ook word je op de hoogte gesteld van de regelgeving rondom de plaatsing van zonnepanelen. Regels over onder andere de hellingshoek van je panelen.

Heb je wel een zonnepanelen vergunning nodig? Je dient je vergunningaanvraag in bij je gemeente. Als je de vergunning aangevraagd hebt heeft de gemeente acht weken de tijd om te bepalen of je de omgevingsvergunning krijgt of niet.

Welke eisen zijn er voor het plaatsen van zonnepanelen

Of je nou wel of geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen, je moet een aantal regels naleven. Hieronder lees je de gestelde voorwaarden van de Rijksoverheid als je zonnepanelen wilt plaatsen. Deze gelden ook voor jou als je geen vergunning nodig hebt, want ook dan zijn er een aantal eisen waar je aan moet voldoen.

Eisen zonnepanelen

  1. De zonnepanelen moeten op een dak geplaatst worden, voor zonnepanelen op de grond of op de gevel heb je wel een vergunning nodig.
  2. De panelen moeten een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van water, dan wel het opwekken van energie.
  3. Voor zonnepanelen op een schuin dak: de panelen mogen niet uitsteken en moeten binnen het dakvlak blijven, ze moeten direct op het dakvlak gemonteerd worden en de hellingshoek moet hetzelfde zijn als die van het dak.
  4. Voor zonnepanelen op een plat dak: een zonnepaneel moet minstens net zo ver van de dakrand zijn verwijderd als het zonnepaneel hoog is.
  5. Je moet je altijd houden aan het Bouwbesluit. Hierin staan de minimumeisen op technisch gebied die voor heel Nederland gelden. Het Bouwbesluit waarborgt de veiligheid, gezondheid, het milieu en het gebruikscomfort. De gemeente en je installateur kunnen je helpen met eventuele vragen hierover.
  6. Je bent wettelijk verplicht om rekening te houden met je buren. Het wordt aangeraden om voorafgaand aan de constructie je buren op te hoogte te stellen en eventueel te overleggen om hinder en overlast te voorkomen.

Als de zonnepanelen geplaatst zijn, mag je hier om een later moment aanpassingen aan doen, zolang je nog aan deze voorwaarden voldoet.

Vrijblijvende offerte

Zonnepanelen offerte opvragen

Schaduw op een zonnepaneel

Vraag jij je af of jouw dak van zonnig genoeg is voor zonnepanelen? Of wil je weten of zonnepanelen werken in de winter in Nederland? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over zonnepanelen. Heb je meer vragen over het opwekken van je eigen zonne-energie? Schroom niet om contact op te nemen met ons of je zonnepanelen-leverancier.

Hoe erg is schaduw op een zonnepaneel?

Voor het opwekken van zonne-energie hebben je zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Schijnt de zon even niet of staat er een boom tussen de zon en jouw paneel in? Dan wek je nog steeds stroom op. Wel zal je werkelijke opbrengst lager zijn dan normaal, daarom kun je schaduw op jouw paneel het beste vermijden.

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

De opbrengst van je zonnepanelen valt iedere maand anders uit. Zonnestraling is in de zomer eenmaal sterker dan in de herfst en winter. Je panelen leveren echter nog wel stroom op in de winter, maar ze zullen het piekvermogen niet halen op bewolkte en donkere dagen.

Meer over zonnepanelen weten?

Zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is goed voor jezelf en voor de wereld. Alleen waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe zonnepanelen? We

Lees meer

Zwarte zonnepanelen

Over het algemeen zie je twee kleuren zonnepanelen het vaakst; zwarte en blauwe panelen. Dit verschil in kleur heeft voornamelijk te maken met het type

Lees meer

Besparing zonnepanelen

Als je wat ruimte voor een investering hebt en graag wilt besparen op je energierekening, kun je zonnepanelen kopen. Hiermee creëer je je eigen opgewekte

Lees meer

Eenvoudig en vrijblijvend 3 offertes