Voor- en nadelen van zonnepanelen
Overweeg je om zonnepanelen op je dak te plaatsen, maar twijfel je nog? We snappen als geen ander dat je er nog even goed over na wilt denken of je zonnepanelen op jouw dak wilt plaatsen. Om je te helpen de knoop door te hakken, hebben we alle voordelen en nadelen van zonnepanelen voor je op een rijtje gezet.
Voordelen zonnepanelen
Als je overweegt zonnepanelen te kopen, ben je waarschijnlijk al op de hoogte van aan aantal voordelen. Bijvoorbeeld dat je je eigen groene energie opwekt en je energierekening daardoor zal zakken. Vandaag gaan wij nog iets dieper in op de overige voordelen van zonnepanelen kopen. We hopen dat je er wat aan hebt!
Voordelen voor het milieu
Zonne-energie is groen
Het is geen geheim dat we ons gebruik van fossiele brandstoffen moeten minderen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Door het gebruik van zonnepanelen wek je op een duurzame manier groene stroom op. Bij het opwekken van deze duurzame groene stroom, komt geen CO2-uitstoot kijken, waardoor je meewerkt aan een beter milieu.
De panelen gaan lang mee
Oorspronkelijk betekent ‘duurzaam’ dat iets lang mee gaat. En dat is zo voor zonnepanelen. Gemiddeld genomen hebben zonnepanelen een levensduur van 25 jaar, een stuk langer dat gas of andere fossiele brandstoffen.
Voordelen voor de financiën
Geld besparen
Je kunt uiteindelijk een hoop geld besparen als je zonnepanelen koopt. Omdat je je eigen zonne-energie opwekt, hoef je minder elektriciteit af te nemen van je energieleverancier. Hierdoor zullen de jaarlijkse kosten op je energierekening lager uitvallen. Afhankelijk van je energieverbruik en het aantal zonnepanelen dat je laat plaatsen, kan het voorkomen dat je helemaal geen stroom meer van je leverancier hoeft af te nemen. Zeker op zomerse dagen wanneer de zon schijnt. Alle elektriciteit die je dan nog verbruikt, is gratis stroom.
Het is een goede investering
Op termijn leveren zonnepanelen geld op. Wanneer je net zonnepanelen hebt, ben je eerst bezig met het terugverdienen van je investering. Maar na een aantal jaar geld besparen op je energiekosten, heb je je zonnepanelen en de installatie terugverdiend. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt rond de 7 a 8 jaar, en vanaf dat moment maak je winst.
Stabiele energiekosten
Als je energie afneemt van een energiemaatschappij, kunnen de prijzen stijgen en dalen. Deze schommelingen in de prijzen voor stroom, hebben geen of nauwelijks nog effect op jou wanneer je zonnepanelen op je dak geïnstalleerd hebt.
Salderen aan teruggleverde stroom
Als je meer energie opwekt dan de stroom nodig hebt, kan het overschot teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Een energieleverancier kan een vergoeding geven voor de teruglevering van je opgewekte stroom, waardoor je zonnepanelen zorgen voor extra inkomsten. Wees je er wel van bewust dat iedere energieleverancier een andere salderingsregeling heeft. Verdiep je daarom vooraf in de vergoeding.
Hoger rendement dan spaarrekening
Het financieel rendement op zonnepanelen bedraagt zo’n 6% volgens Milieu Centraal, terwijl de gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening 0,05% is, volgens Spaarrente.nl. Dit houdt in dat het rendement bij zonnepanelen hoger is dan om je spaargeld op je spaarrekening te laten staan.
BTW terugvragen
Voor de installatie en de arbeid die in het plaatsen van de panelen zit, kun je de btw terugvragen bij de overheid. Dit scheelt 21% van de kosten.
Voordelen voor je huis
Hogere woningwaarde
Door te investeren in duurzame energie en zonnepanelen op je dak te plaatsen, voeg je extra waarde toe aan je woning. Je huis krijgt namelijk een beter energielabel door energiebesparende maatregelen te nemen. Mocht je je huis willen verkopen op een later moment, zijn die zonnepanelen dus niet voor niets geweest.
Weinig onderhoud
Je hebt niet veel omkijken naar je geplaatste zonnepanelen. Het meeste vuil spoelt automatisch weer weg. Wel is het verstandig om je panelen af en toe te controleren op beschadigingen, maar dit is relatief eenvoudig gedaan.
Soms is subsidie mogelijk
Landelijk is er geen subsidieplan voor het plaatsen van zonnepanelen. Echter zijn er wel gemeentes die subsidie geven als je je eigen zonne-energie op wilt wekken. Neem daarvoor contact op met jouw gemeente.
Vrijblijvende offerte
Zonnepanelen offerte opvragen
Nadelen zonnepanelen
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het nemen van zonnepanelen. Omdat we je een eerlijk beeld willen meegeven van deze investering, willen we die graag allemaal belichten. Hopelijk kun jij op die manier een weloverwogen en geïnformeerde beslissing maken over het opwekken van je eigen zonne-energie.
Nadelen qua kosten
Het plaatsen van zonnepanelen is een grote investering
Je betaalt in één keer een flinke smak geld en er is een lange terugverdientijd, van gemiddeld 7,5 jaar. Je gaat winst maken met je opgewekte energie, maar het duurt even voor het zo ver is.
Niet genoeg energie opwekken
In veel gevallen wekken de panelen niet genoeg zonne-energie op om het volledige stroomverbruik van het huishouden te dekken. In zo’n geval zul je alsnog energie moeten afnemen van de energieleverancier en daarom blijf je afhankelijk van de netbeheerder.
Opslag in accu's is duur
Als je geen gebruik wilt maken van een salderingsregeling, kun je de overtollige opgewekte stroom ook opslaan in een accu. Op die manier heb je ook stroom op donkere dagen. Deze accu’s zijn echter erg duur in aanschaf, en zorgen daarvoor voor extra kosten.
Verzekeringspremie kan stijgen
Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij, kunnen de verzekeringskosten voor je huis stijgen door de geplaatste zonnepanelen.
Nadelen installatie
Meterkast aanpassen
Als je meer dan drie panelen laat plaatsen, heb je een extra groep nodig in de meterkast. Hier zitten helaas ook kosten aan verbonden, vaak ligt dit rond de 100 euro.
Het dak moet geschikt zijn
Je kunt helaas niet op ieder dak zonnepanelen plaatsen. Je dak moet aan een aantal eisen voldoen, zoals een minimaal oppervlakte van 10 meter en de panelen moeten naar het zuiden gericht kunnen worden. Het liefst met een hellingshoek van 36 graden. Schaduw kan ook een factor zijn.
De zonnepanelen zijn zichtbaar
Niet iedereen vindt zonnepanelen even mooi om naar te kijken en voor sommigen is dat een reden om ze niet op hun huis te plaatsen.
Nadelen milieu
Productie zonnepanelen niet duurzaam
Voor het maken van een zonnepaneel, is vaak silicium nodig. Dit is kostbaar en het veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Zonnepanelen gaan tegenwoordig echter zo lang mee (gemiddeld 25 jaar) dat het milieutechnisch wel rendabel om te investeren in zonnepanelen. De energie-terugverdientijd van een zonnepaneel ligt tussen de 1 en 2 jaar.
Meer over zonnepanelen weten?
Zwarte zonnepanelen
Over het algemeen zie je twee kleuren zonnepanelen het vaakst; zwarte en blauwe panelen. Dit verschil in kleur heeft voornamelijk te maken met het type
Opbrengst zonnepanelen
Hoeveel stroom kunnen zonnepanelen opwekken op je dak? Voordat je zonnepanelen laat plaatsen wil je natuurlijk weten wat de verwachte opbrengst is. Aan de hand
Zonnepanelen installateur
Ben jij op zoek naar een erkend zonnepanelen installateur? Hier ben je aan het juiste adres! Wij hebben namelijk contact met erkende installateurs van zonnepanelen
Dak geschikt voor zonnepanelen
Overweeg jij om zonnepanelen te plaatsen? Super, daarmee wek je namelijk je eigen zonne-energie op, bespaar je op je energierekening en draag je bij aan
Hoe werken zonnepanelen
Voordat je zonnepanelen aanschaft, is het goed om te weten hoe een zonnepaneel stroom opwekt. Op die manier weet je precies hoe je je eigen
Zonnepanelen in de schaduw
Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk dat ze zoveel mogelijk zonne-energie opleveren. Hiervoor is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk zon vangen